Aleksandr Kalinin: „Dacă cetăţeanul vrea să muncească pe teritoriul Federaţiei Ruse, el trebuie să respecte legea”

Imigranţi din Asia centrală care muncesc pe şantierele din Soci, reţinuţi de poliţia rusă

Interviu cu președintele Congresului diasporei moldovenești la Moscova.

Aproape 200 de mii de moldoveni, aflaţi la muncă în Rusia, s-ar putea trezi în situaţia de a nu se putea întoarce în Federaţia Rusă, dacă nu s-au înregistrat la poliţia locală sau la birourile Serviciului Federal de Migraţiune. Potrivit Serviciului Federal de Migraţiune, în baza noilor reguli, moldovenilor aflaţi ilegal la muncă în Rusia li se va ştampila paşaportul, nu vor fi expulzaţi, dar odată ieşiţi din ţară nu se vor mai putea întoarce, pentru o perioadă în Rusia. Se estimează că cel puţin jumătate din moldovenii plecaţi la muncă peste hotare lucrează în Rusia. Liliana Barbăroşie a încercat să afle mai multe, discutând cu Aleksandr Kalinin, președintele Congresului diasporei moldovenești la Moscova.

Aleksandr Kalinin: „Timp de doi ani, FMS a elaborat un program de monitorizare a migraţiei pe teritoriul Federaţiei Ruse. Programul a lucrat în regim de testate timp de jumătate de an, iar acum a fost lansat în regim complet. Prin urmare, cetăţeanul străin, odată cu traversarea hotarului, este imediat luat la evidenţă. Şi ce nu ar face el pe teritoriul Federaţiei Ruse, el imediat va fi identificat. Prin urmare, cetăţeanul moldovean care intră pe teritoriul Federaţiei Ruse trebuie, conform legii, să se înregistreze timp de 7 zile. Dacă a respectat această prevedere, este în regulă, are dreptul timp de trei luni să se afle pe teritoriul ţării. Să lucreze el poate în două moduri, fie la o persoană fizică, pentru asta are nevoie de patentă, fie la o persoană juridică, pentru asta are nevoie de permis de muncă. Ambele documente permit cetăţeanului să se afle pe teritoriul rus timp de un an. Dacă concetăţeanul nostru respectă toate aceste reguli, el nu are probleme cu SFM. Dar dacă el lucrează de exemplu şofer şi a încălcat de două ori regulile de circulaţie, a fost documentat corespunzător, el nimereşte în program şi poate primi interdicţia”.

Europa Liberă: E de ajuns să încalci de două ori regulile de circulaţie ca să ajungi în această listă?

Aleksandr Kalinin: Da, aşa este. Dar informaţiile acestea că sunt deportaţi nu corespund realităţii. Dacă el a comis încălcarea, nu este deportat, dar nu va fi admis deja să intre în Federaţia Rusă timp de trei ani.”

Europa Liberă: Până la urmă, acestea sunt detalii deja. Cum apreciaţi însă dvs. aceste reguli?

Aleksandr Kalinin: „Dacă luăm în calcul ceea ce se întâmplă acum pe teritoriul Federaţiei Ruse, măsurile sunt absolut corecte. Dacă cetăţeanul vrea să muncească pe teritoriul Federaţiei Ruse, el trebuie să respecte legea. Dar din păcate cetăţenii nu vor să se înregistreze, nu vor să plătească impozite. Din această cauză societatea rusească este foarte nemulţumită. Un deputat a ridicat chiar întrebarea ca cetăţenii care se află ilegal să nu poată da copii la şcolile ruse, din contul contribuabilului rus.”

Europa Liberă: Poate trece această propunere?

Aleksandr Kalinin: „Mă tem că da. Dar vom face tot ca să nu se întâmple. Totuşi, e posibil. Dată fiind această înăsprire a controlului, dat fiind programul electoral al partidului aflat la putere. S-ar putea să fie şi mai mari presiunile asupra cetăţenilor străini care se află ilegal pe teritoriul Federaţiei Ruse: fie ei din Uzbekistan, fie ei din China, Vietnam, de oriunde.”

Europa Liberă: Ce forme ar putea lua acestea?

Aleksandr Kalinin: „În primul rând asigurarea medicală va deveni obligatorie. Apoi, copii ar putea să nu fie admişi în şcoli. Apoi se mai examinează o normă ca în 2015 să fie introdus regim de vize pentru cetăţenii CSI. Toate acestea sunt posibile.”

Europa Liberă: Cifra aceasta de 197 de mii de moldoveni cu probleme migraţionale, cum ar putea creşte ea?

Aleksandr Kalinin: „Aici prognoze nu pot fi. Dar ei pot spune următoarele: în prezent, potrivit datelor SFM, pe teritoriul Federaţiei Ruse se află legal 550 de mii de moldoveni şi alţi 200-250 de mii – care nu sunt luaţi la evidenţă pentru că nu au părăsit timp de un an teritoriul Federaţiei Ruse. Din cei 550 de mii aflaţi legal, 197 de mii au după ei încălcări. Cu cât mai strict va fi controlul, cu atât mai mare va fi această cifră. Depinde de voinţa politică a autorităţilor.”