Autorităţile moldovene au început să se gândească la un set de astfel de măsuri după ce Moscova a anunţat că 190 de mii de moldoveni au încălcat regimul de şedere în Rusia.
Urmare a anunţului autorităţilor ruse că un număr mare din moldovenii aflaţi la muncă în Rusia ar fi încălcat regimul de şedere, prin urmare îşi vor pierde locurile de muncă pe o perioadă de trei ani, autorităţile de la Chişinău s-au văzut nevoite să se gândească la un plan de măsuri prin care să-i ajute să se reintegreze pe aceştia, dar şi alţi cetăţeni ce ar putea reveni din străinătate acasă. Mai multe despre aceste intenţii, aflăm de la Liliana Barbăroşie:
La revenire, migranţii ar urma să fie îndreptaţi să viziteze un birou teritorial de consultanţă pentru reintegrare - o reţea de astfel de birouri abia urmând să fie creată - ca să afle de ce oportunităţi de muncă şi afaceri ar putea beneficia acasă. Se propune, de asemenea, ca acestora să le fie recunoscute, prin lege, competenţele educaţionale şi profesionale dobândite în timpul aflării peste hotare. Reîntorşii ar mai putea beneficia de examene medicale gratuite, precum şi alte facilităţi legate de asistenţa medicală, dar şi de subvenţii mai mari decât cele obişnuite, în cazul în care ar vrea să-şi întemeieze o afacere în agricultură. Statul are de gând să dezvolte cât mai multe programe ocupaţionale pentru a-i „înghiţi” pe migranţi, dar şi să le pună la dispoziţie tot sprijinul necesar pentru crearea unor afaceri cu banii agonisiţi în vremea cât au lipsit.
Măsurile respective au încăput într-un plan de acţiuni pentru anii 2014-2016 elaborat de ministerele implicate şi propus spre dezbatere publică pentru a fi completat.
Am întrebat-o pe una dintre autoare, Valentina Ungureanu, şefa secţiei politici migraţionale din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, care este de fapt intenţia autorităţilor: să-i facă pe migranţi să revină, sau să-i ajute pe cei care deja au luat această decizie:
„Nu să-i atragem, ci să încercăm să-i facem cel puţin să se gândească la o asemenea oportunitate. Pentru cât nu i-am chema, oamenii o să revină când o să considere ei că e timpul potrivit. Şi nu e un plan pentru cetăţenii ce vor reveni din Rusia, ci spre toţi, din toate părţile.”
Autorităţile au început să se gândească la un set de astfel de măsuri după ce Rusia a anunţat că un număr de 190 de mii de moldoveni au încălcat, alături de migranţii de alte naţionalităţi, regimul de şedere în Rusia. Ele spun totuşi că nu se aşteaptă la un val de cetăţeni reveniţi din Federaţia Rusă, ci doar la câteva zeci de mii, mai exact 19 mii, despre care spun că au fost informate de partea rusă că ar putea să-şi piardă locurile de muncă.
Din nou, Valentina Ungureanu: „Tot aşa se anticipa la începerea crizei economice din Europa. Că o să vină valuri de migranţi. Nu s-a întâmplat. Aşa şi acum, vor reveni doar cei care au încălcat regimul de şedere.”
Un recent studiu dat publicităţii la Chişinău sugerează că în străinătate s-ar afla în prezent peste 400 de mii de moldoveni, iar vreo 40 de mii ar fi revenit în ultimii ani acasă. Federaţia Rusă spune însă că doar pe teritoriul ei s-ar afla jumătate de milion de cetăţeni moldoveni, dintre care mulţi cu încălcarea regimului de şedere.
Am căutat să aflu însă ce cred moldovenii din aşa numita „diasporă” despre măsurile în sprijinul reveniţilor intenţionate de autorităţi. Iată părerea Alei Mîndîcanu, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Coordonator al Diasporei, fost politician moldovean aflat de mai mulţi ani în Canada:
„Noi înţelegem cu toţii că ceea ce se întâmplă cu moldovenii din Rusia are caracter pur politic. Problema o să dispară imediat după Vilnius. Eu nu aş dramatiza situaţia. Răspunsul guvernului este aşadar foarte clar şi logic. Totuşi eu spun adesea că dacă diaspora nu ar mai trimite bani acasă, ar fi o catastrofă. Dar şi mai mare catastrofă ar fi dacă diaspora ar reveni toată odată acasă. Atunci când în Republica Moldova vor fi condiţii bune în primul rând pentru moldovenii aflaţi aici, implicit aceste condiţii vor fi bune şi pentru diaspora.”