Banca Naţională a Moldovei şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie au semnat azi un memorandum de înţelegere pentru realizarea unor acţiuni care ar facilita remiterea banilor agonisiţi în afara ţării prin intermediul sistemelor bancare. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie va finanţa organizarea de mese rotunde, seminare şi cercetări, menite să îmbunătăţească competenţele migranţilor moldoveni în materie de finanţe. Tamara Grejdeanu relatează:
Semnatarii acordului de colaborare intenţionează să încurajeze muncitorii moldoveni să apeleze la serviciile bancare atunci când trimit banii acasă şi nu la companii private sau la persoane fizice. Transferurile făcute de migranţi continuă să fie unul din principalele motoare de creştere economică, spune Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, argumentând necesitatea atragerii remitenţelor în sistemul bancar. În primele opt luni ale anului curent, muncitorii din afara ţării au transmis acasă peste un miliard de dolari, dintre care, doar a zecea parte, pe căi oficiale, a mai spus guvernatorul:
„Circa 89 la sută din transferuri vin prin intermediul companiilor de transfer, iar 11 la sută vin prin intermediul băncilor. Acestea sunt transferuri prin canale oficiale, canale observate, canale formale. Desigur o sumă importantă de remiteri vin prin intermediul canalelor informale, microbuze, persoane fizice. Estimările Băncii Naţionale arată că aceste transferuri neformale reprezintă circa 25-30 la sută din suma transferurilor formale.”
În acest an, mai mult de 20 de mii de clienţi ai patru bănci din Moldova au participat la un proiect realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Beneficiarii de remitenţe au fost informaţi cum să gestioneze eficient banii şi ce oportunităţi le oferă serviciile bancare. Dorin Drăguţanu este de părere că iniţiativa trebuie extinsă şi în cadrul acestei colaborări, mai ales că mulţi dintre cei care au primit consultaţii financiare şi-au deschis conturi şi au atras un volum de depozite de peste 7 milioane de dolari:
„Va fi depus un efort foarte mare pentru a educa beneficiarii de aceste remiteri, să economisească o parte din aceşti bani, nu acasă sub saltele, ci prin intermediul plasărilor depozitelor în sistemul bancar. Odată cu cunoaşterea mai bună a serviciilor financiare şi bancare, persoanele fizice tind să păstreze banii în sistemul bancar. Mai multe depozite înseamnă mai multe credite, iar mai multe credite înseamnă o creştere economică durabilă.”
Pentru a facilita accesul moldovenilor la serviciile bancare, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie îşi propune să colaboreze cu autorităţile şi sectorul bancar din ţările europene în care muncesc mai mulţi moldoveni.
Reprezentantul OIM, Antonio Poloso, spune că în realizarea proiectului vor face uz de canalele de dialog pe care le au cu organizaţiile diasporei moldoveneşti. Scopul lor este să se asigure că migranţii au cunoştinţe suficiente despre serviciile existente de transfer al banilor:
„Asemenea activităţi, de genul cooperării pe care am iniţiat-o în Republica Moldova, ajută la sporirea cunoştinţelor sau a culturii financiare a diasporei moldoveneşti şi a migranţilor moldoveni în general, pentru a asigura transferuri mai sigure, dar nu doar, acestea trebuie să fie şi ieftine sau eficiente din punct de vedere a costurilor. De altfel, doar siguranţa în sine ca problemă nu va putea fi depăşită, dacă aceste canale nu vor fi şi mai ieftine.”
Pentru popularizarea transferurilor băneşti prin intermediul mijloacelor oficiale, care permit nu doar monitorizarea remiterilor, dar sunt şi mai sigure după părerea experţilor, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a început colaborarea cu oficii poştale din ţările europene şi Poşta Naţională a Moldovei. Aceste canale ar urma să fie accesibile mai ales pentru muncitorii care, din cauza aflării ilegale, nu apelează la bănci pentru a trimite banii acasă.