„Opoziţia îi face un mare serviciu guvernării”

Protestul opoziţiei comuniste în deschiderea sesiunii parlamentare

Retrospectiva săptămânii politice cu Ecaterina Mardarovici şi Gheorghe Erizanu.

În Moldova subiectul politic al săptămânii a fost şi rămâne relaţia Chişinăului cu Bruxellesul, dar şi cu Rusia. Am asistat la protestele opoziției comuniste, la declarațiile unor importanți demnitari europeni si… am fost martorii realității de zi cu zi.

Ecaterina Mardarovici, cunoscuta promotoare a drepturilor femeilor, salută activismul opoziţiei ce serveşte, totodată, drept catalizator pentru guvernare.

Ecaterina Mardarovici: „Este important, din punctul meu de vedere, că opoziţia, crezând că ţine în şah guvernarea, de fapt, le-a creat o posibilitate şi o oportunitate ca cei de la guvernare să îşi argumenteze acţiunilor. Dat fiind că transmisiunea a fost directă, cetăţenii au avut posibilitatea să vadă guvernul nostru şi într-o altă ipostază, foarte convinşi, fermi în ceea ce fac, chiar dacă nu toate lucrurile le agreăm cum le fac ei. Dar ei cred în ceea ce fac. Pe de altă parte, noi asistăm astăzi la o competiţie foarte serioasă între opoziţie şi guvernare. Iar noi cunoaştem: competiţia numai dă calitate şi dă cu adevărat motivaţie. Şi vedem rezultatul acestei competiţii: guvernarea a decis că va urma, iarăşi, o acţiune politică din 3 noiembrie. Sper că au conştientizat că este foarte important ca, la acest eveniment, să participe, într-adevăr, cetăţenii care au decis, în primul rând, ei au decis că susţinem integrarea în Uniunea Europeană. Un alt eveniment foarte important, din punctul meu de vedere, au fost acele acţiuni în lupta cu corupţia. Eu cred că cetăţenii, de mult timp, aşteptau nişte acţiuni şi chiar sperăm ca ele să se încheie nu dor cu învinuirea cuiva, dar cineva şi să răspundă. Încă o dată, evenimentele au arătat că avem probleme cu sistemul şi că guvernul este hotărât să lupte şi pe acest segment. Iar opoziţia, bravo lor! Eu vreau să spun bravo opoziţiei! Cu cât avem o opoziţie mai îndrăzneaţă, mai activă, cu atât guvernarea îşi trage centura şi se mobilizează mai serios, pentru a face lucrurile cât mai bine.”

*

Directorul Editurii „Cartier”, Gheorghe Erizanu, la fel, consideră că opoziţia îi face un mare serviciu guvernării, scoţând-o la tablă.

Gheorghe Erizanu: „Cred că ar fi moţiunea de cenzură, a doua moţiune de cenzură, care a venit imediat după prima, înaintată de fracţiune Partidului Comuniştilor din Parlament, care a căzut şi era clar de la bun început că va cădea. După aceea, a fost o reacţie a Alianţei care considera că trebuie să modifice regulamentul Parlamentului, ca să nu permită opoziţiei moţiunile de cenzură, ceea ce eu cred că era o mare aberaţie, văd că, până la urmă, ei s-au liniştit. Fiindcă, dacă mai apare, de câteva ori, Leancă, atunci o desfiinţare a opoziţiei mai bună nu ştiu dacă Alianţa are, o asemenea platformă. Bănuiesc că şi opoziţia a înţeles acest lucru. Doi: din evenimentele spectaculoase, ele sunt regizate ca în filmele hollywoodiene, e vorba despre descinderea mascaţilor la vamă şi arestarea vameşilor. E adevărat că lucruri de genul acesta s-au mai întâmplat şi în România, când cu un an în urmă sau doi, au fost reţinuţi circa 300 de vameşi. Şi, din ultimele informaţii, din cei 300, erau vreo 10 sau 20 care au fost condamnaţi condiţional şi mi se pare că nu era chiar în ultima instanţă. Pe de o parte, e bine că încearcă să facă ceva, pe de altă parte, nu cunosc atât de bine subtilităţile şi mă tem că, mai degrabă, e vorba de un film pentru prostime. Cred că au fost mult mai importante vizitele experţilor şi miniştrilor occidentali în Republica Moldova, ceea ce înseamnă o susţinere a Republicii Moldova pentru vectorul european.”

Europa Liberă: Guvernarea încearcă să îşi asigure sprijinul populaţiei. Cum vi se pare ideea de a convoca o Mare Adunare Naţională?

Gheorghe Erizanu: „Eu nu cunosc toate dedesubturile. După mine, convocarea acestor adunări aduc aminte de adunările din 7 noiembrie sau 1 mai, din perioada comunistă. Dar se vede că sentimentul şi experienţa, pe care am avut-o atunci, e prea mare, ca să mă pot detaşa. Poate e vorba de altceva. Eu nu am câmpul integral al jocurilor de suprafaţă şi interioare din viaţa politică, care, în acest moment, nu mă interesează, în mod deosebit. Fiindcă am fost prins, mai degrabă, cu evenimentele care au ţinut de Editura „Cartier”, cu comemorarea lui Aureliu Busuioc şi lansarea Seriei de Autor Aureliu Busuioc, în cadrul colecţiei „Popular”, am iniţiat o nouă colecţie, „Cartier antropologic”, care este coordonată de Vintilă Mihăilescu, ucenicul lui Noica, adevăratul ucenic al lui Noica, şi profesorul care a împrăştiat pe la toate universităţile mari din lume o sumedenie de discipoli de ai săi şi am dat în lucru prima lucrare. Aşa că evenimentele politice au fost un pic pe alăturea. Şi eu sper: când Aureliu Busuioc va împlini 90 de ani, atenţia populaţiei va fi mai mare asupra cărţilor decât asupra politicului.”