Preşedintele Partidului Liberal-Democrat şi fostul premier răspunde întrebărilor Europei Libere.
Europa Liberă: Domnule Filat, opoziţia comunistă vrea să dea jos guvernarea pro-europeană şi iese în stradă. Puterea vrea şi ea să scoată lumea la un eveniment. Cine pe cine sau de ce această mobilizare de forţe acuma, în ajunul summit-ului de la Vilnius?
Vlad Filat: „Noi nu ne-am propus şi niciodată nu ne vom propune să fim împotriva cuiva sau împotriva a ceva. În data de 3 noiembrie, urmează toţi cei care înţeleg că integrarea europeană pentru Republica Moldova nu are alternativă, că singura noastră şansă de a trăi în libertate, de a trăi în bunăstare, în propria noastră ţară, este integrarea plenară în spaţiul valoric european, să ne întâlnim în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să optăm pentru o Moldovă independentă şi suverană, democrată, pentru o Moldovă europeană. În urma acestei întruniri, noi vom consolida energia sănătoasă din societate, dar şi să arătăm aşa cum este Republica Moldova, nu aşa cum încearcă Voronin şi cu câţiva extremişti, zi de zi, în faţa Parlamentului, să o prezinte.”
Europa Liberă: Vreţi să verificaţi şi dacă cumva cetăţenii oferă încredere acestei guvernări?
Vlad Filat: „Este vorba de societate, în întregime. În acest răstimp, am fost în foarte multe localităţi, acest lucru l-am simţit ca fiind o necesitate şi o aşteptare din partea oamenilor. Oamenii doresc să coparticipe şi este un lucru foarte important. Această manifestare, care va avea loc în data de 3 noiembrie, va fi şi acel punct pentru un nou început, pentru o mişcare sănătoasă şi consolidată a întregii noastre societăţi, pe calea modernizării, deci, către Europa.”
Europa Liberă: Ultimele sondaje de opinie arătau că încrederea populaţiei în parcursul european e în descreştere. Aceasta cumva v-a pus pe gânduri?
Vlad Filat: „Şi sondajele, dar şi starea reală de lucruri care este în ţara noastră nu doar că m-au pus pe gânduri, dar m-au făcut să mă simt obligat să lansez, împreună cu alţi colegi, o campanie, la nivel naţional, ce ţine de informarea europeană, că foarte mulţi cetăţeni, spre exemplu, nu cunosc că merg pe drumuri europene, finanţate pe banii europeni, că învaţă copiii lor în şcoli bune, iar la baza acestor reconstrucţii de şcoli sunt bani europeni, că beau apă calitativă şi aici iarăşi este vorba de bani europeni, că noi avem o societate în plină dezvoltare şi modernizare, inclusiv la capitolul instituţii, care încă nu se resimte în viaţa fiecăruia, dar, dacă vom avea consecutivitate şi vom avea înţelegere că trebuie, în pofida tuturor greutăţilor şi supărărilor, care există în societate, să mergem înainte, să continuăm. Deci toate aceste lucruri se datorează paşilor concreţi, pe care i-am făcut, în aceşti ultimi patru ani de zile, pe calea integrării europene. Noi dorim, în această acţiune, să arătăm oamenilor unde vrem să ajungem şi cum se va răsfrânge această destinaţie pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare cetăţean. Noi ne dorim ca opţiunea cetăţeanului să fie una conştientă, bazată pe cunoştinţe, dar nu bazată pe emoţii, pe speculaţii simple, recunosc, atractive, în unele cazuri, că va fi gaz ieftin, că va fi totul bine şi aşa mai departe. O ţară este puternică şi funcţională nu doar în baza preţului la gazele naturale, nu doar în baza unui acces bazat pe dorinţă sau nedorinţă, pe o piaţă comercială. Un stat puternic, un stat funcţional este atunci când are instituţii puternice, bazate, în activitatea lor, pe lege foarte clară şi care asigură securitatea deplină, inclusiv securitatea economică, din care reiese şi securitatea energetică, securitatea în sănătate, în educaţie şi aşa mai departe. Aceasta ne dorim – să fim o ţară puternică, o ţară independentă.”
Europa Liberă: Emisarii occidentali nu obosesc să spună că lupta cu corupţia ar fi un indiciu care ar arăta că Republica Moldova acceptă standardele europene şi multă lume se identifică cu anumite rezultate, în această luptă anevoioasă cu acest flagel.
Vlad Filat: „Nu doar emisarii străini. Noi dintotdeauna nu doar am vorbit, dar am şi acţionat pentru ca acest flagel să fie combătut. Şi acest lucru ne este necesar nouă, nu europenilor. Această luptă cu corupţia urmează să aibă rezultate concrete, dar care, într-un final, să reprezinte rezultat direct, vizibil a tot ce înseamnă reformă instituţională. Noi vorbim foarte mult de reforma poliţiei, de reforma justiţiei, de reforma procuraturii, de reforma CNA şi toate aceste instituţii care, până la urmă, trebuie să asigure în implementare norma de drept, în ţara noastră. Şi, desigur, aşteptările sunt foarte mari. Doar că elementul de bază, în lupta împotriva corupţiei, ţine de activitatea de prevenţie, aici este vorba de cadrul legislativ care trebuie să fie adecvat şi să nu permită decizii subiective ale funcţionarilor, să nu fie justiţie selectivă, urmează să avem fortificată presa care să fie de veghe, tot timpul, atunci când au loc abuzuri. Noi avem nevoie de o societate civilă implicată plenar în consolidarea statului. Deci nu este o aşteptare doar a europenilor, este o necesitatea a întregii noastre societăţi. Printr-un efort consolidat al societăţii, noi vom avea victorii în această luptă, mă refer la societatea din Republica Moldova. Şi mai este un element, pentru ca cineva să nu ia mită, altcineva nu trebuie să dea mită. Este şi această necesitate. Ca să conştientizeze cetăţeanul că are drepturi, el trebuie să fie ajutat să îşi cunoască toate drepturile, şi să ceară ca drepturile lui să fie respectate.”
Europa Liberă: Deocamdată această divizare se face simţită între cei care îmbrăţişează opţiunea pro-est şi cei care îmbrăţişează opţiunea pro-vest. Pe de altă parte, forţele de stânga şi, în primul rând, opoziţia comunistă declară, cu text deschis, că ei vor să ducă Republica Moldova către Uniunea Euroasiatică care deocamdată nici nu există. Dar, identificându-se ca forţe pro-ruse, vor ca parcursul european să fie altul decât cel pe care şi l-a propus guvernarea.
Vlad Filat: „Ceea ce ţine de comunişti, eu nu cred că ei doresc sincer să ducă Republica Moldova undeva. Ca de obicei, dânşii sunt foarte şi foarte egoişti, în rezultat, iresponsabili, faţă de ţară, adoptând această politică cu caracter foarte îngust, sub aspectul interesului de partid, în contextul electoral. În 2005, acelaşi partid comunist a venit în faţa alegătorilor, în faţa cetăţenilor şi au spus foarte clar, răspicat, că Republica Moldova nu are altă alternativă decât integrarea în Uniunea Europeană. Am susţinut acel demers pentru că am fost responsabili, pentru că conştient suntem implicaţi în acest efort de europenizare a ţării, după care acelaşi partid comunist a început să ezite, în alegerile din 2009, după toate crimele, pe care le-au săvârşit, în perioada guvernării de 8 ani de zile, dar şi crime împotriva cetăţenilor, directe, mă refer aici la evenimentele din 7 aprilie şi ce a urmat după 7 aprilie, în 2009. După care, ne trezim acum că acelaşi partid comunist deja propune să ducă Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică care nu există. Abia în 2015 urmează să fie semnat un acord de intenţie, deci, undeva unde nimeni încă nu ştie unde şi într-o Uniune Vamală către care Republica Moldova nu poate merge, din mai multe motive, inclusiv aspectul geografic, trebuie să îl luăm în calcul. Ceea ce înseamnă foarte clar că dânşii nu doresc să ofere soluţii pentru problemele din Republica Moldova, dânşii vor, în continuare, să ţină cetăţenii într-o stare de segregare, pe toate criteriile, inclusiv etnice pentru că toate aceste porniri agresive, toate aceste chemări împotriva propriului stat nu înseamnă altceva decât crimă. Şi vreau să vă spun că, stând aici, la Chişinău, făcând aşa-numita politică mare, nu înseamnă că automat toţi oamenii acceptă, fără ca să le explicăm şi fără ca să îi convingem că o decizie sau alta este necesară pentru prezent, dar, mai cu seamă, pentru viitor.”
Europa Liberă: Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul suedez de Externe, Carl Bildt spunea că este îngrijorat că s-ar putea să se ajungă iarăşi la o criză politică şi, mai degrabă, are temeri că, eventual, dacă s-ar schimba guvernarea, ar putea să fie schimbat şi vectorul politicii externe.
Vlad Filat: „Comuniştii nici nu ascund acest lucru. Însă sincer cred că exisă suficientă raţiune şi deja suficientă experienţă pentru ca forţele politice sănătoase să-şi concentreze energia întru realizarea obiectivului principal. Iar ceea ce se întâmplă în procesul politic intern, în relaţiile interpartinice, între politicieni să rămână secundare. Avem această înţelegere şi experienţă, care, trebuie să recunosc, este una tristă, dar necesară, care ne va ajuta să mergem înainte şi să ne pregătim inclusiv pentru campania electorală din anul viitor, în aşa manieră încât, în urma unui vot conştient din partea cetăţenilor, procesul de integrare europeană să fie unul ireversibil.”
Europa Liberă: Miza este summit-ul de la Vilnius. Unii spun că şi mai multe eforturi vor trebuie depuse după summit pentru că reformele ar trebui să dea roade.
Vlad Filat: „Trebuie să muncim mai mult şi mai mult. Doar că trebuie să avem mai multă şi mai multă eficienţă. Sigur, summit-ul de la Vilnius este o etapă importantă. Urmează să fie convenite textele Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb, prin parafarea lor, urmează, şi eu sper foarte mult, să avem declaraţia Uniunii Europene vizavi de îndeplinirea condiţionalităţilor pentru liberalizarea regimului de vize. Şi, desigur, este foarte important acest lucru, aşteptăm o declaraţie de apreciere a parcursului european al Republicii Moldova şi o declaraţie care vizează sprijinul pentru perioada de viitor. După Vilnius, va fi viaţă. După Vilnius, urmează să continuăm să implementăm reforme, să muncim şi să ne pregătim, într-o manieră exemplară, pentru semnarea acestor acorduri, ulterior ratificarea lor în Parlament şi să oferim deja rezultate cât mai palpabile pentru cetăţean, valori care oamenii să le resimtă în viaţa lor de zi cu zi.”
Europa Liberă: Comuniştii zic că ar putea să mai înainteze o moţiune de cenzură. Aceasta sperie, descurajează coaliţia pro-europeană?
Vlad Filat: „Eu îi văd deja ca fiind jalnici. Eu înţeleg că poţi să foloseşti norma legală, pentru a fi în activitate, poate cu scopul de a menţine anumită stabilitate, în interiorul partidului, de a ţine mobilizat alegătorul care încă îi sprijină. Doar că, în activitatea politică, şi nu contează că eşti la putere sau în opoziţie, responsabilitatea este lucrul cel mai important. Or, acţiunile dânşilor sunt totalmente iresponsabile, care nu oferă soluţii pentru problemele care dânşii le scot în evidenţă. Doar că creează o imagine foarte proastă nu doar lor, ca partid, dar ţării în întregime. Eu chiar, în cazul dat, nu-i înţeleg. Vis-a-vis de moţiuni, nu au decât să înainteze. Guvernul are cu ce răspunde în Parlament. Dar cel mai important lucru este că Republica Moldova are o destinaţie bine definită şi către care mergem, cu paşi cadenţaţi, şi avem, în acest sens, parteneri.”
Europa Liberă: Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană ar putea să afecteze relaţia moldo-rusă?
Vlad Filat: „Nicidecum, nu. Moldova europeană în niciun caz nu trebuie privită ca un stat ostil Federaţiei Ruse. Din contra, noi, în tot acest răstimp, am muncit foarte mult, în a fortifica relaţiile cu partenerul nostru rus. Noi, în fond, nu am avut probleme pe agenda bilaterală, decât reglementarea conflictului transnistrean.”
Europa Liberă: Deşi totuşi Kremlinul nu priveşte cu ochi buni acest parcurs european al Republicii Moldova, aşa precum o face şi în relaţia cu alte state, cunoaştem experienţa cu Armenia.
Vlad Filat: „Nu voi cocheta, spunând că nu este adevărat. Lucrul acesta îl vede toată lumea. Doar că noi avem interesul nostru naţional şi trebuie să mergem în atingerea acestui interes naţional al Republicii Moldova. Suntem categoric obligaţi să avem capacitatea să privim lucrurile în perspectivă. Să nu mai trăim cu ziua de mâine.”
Europa Liberă: Domnule Vlad Filat, dar se mai fac auzite păreri precum că o Moldovă europenizată poate fi acaparată de capitalul rusesc...
Vlad Filat: „Aici iarăşi sunt foarte multe speculaţii. Capitalul, dacă e să privim obiectiv, el nu are provenienţă. Capitalul vine, dacă sunt condiţii adecvate, să fortifice economia ţării. Eu îmi doresc ca, în Republica Moldova, să avem cât mai mult capital: european, american, din Federaţia Rusă (de ce nu?), din China. Deci noi avem nevoie de investiţii multe în ţara noastră. Iar cei care încearcă să facă selecţie a capitalului nu au nimic comun cu cunoaşterea economiei şi cum funcţionează economia, nu înţeleg că noi trăim într-o lume globalizată, mai cu seamă, sub aspect economic. Deci noi avem nevoie de o dezvoltare accelerată şi avem nevoie de investiţii.”
Europa Liberă: Preconizaţi câtă lume să ajungă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în 3 noiembrie?
Vlad Filat: „Cât mai mulţi oameni de bună credinţă, cât mai mulţi oameni care îşi doresc sincer ca Republica Moldova să scape, în sfârşit, de aceste lanţuri care ne menţin în incertitudine, în deznădejde şi în lipsă de perspectivă.”
Europa Liberă: Toate componentele coaliţiei pro-europene organizează aceste manifestaţii? Am văzut că aţi semnat toţi trei lideri.
Vlad Filat: „Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat, Partidul Liberal Reformator, am făcut un apel către toţi acei care doresc să vină să participe, să facă acest lucru. Noi vom oferi suportul logistic, sigur.”
Europa Liberă: Costurile sunt mari?
Vlad Filat: „Noi nu am discutat la nivel de costuri, fiindcă am pus accent pe venirea oamenilor, având la bază conştiinţa, dorinţă sinceră, nu de dragul numărului. Am auzit anumite speculaţii, în acest sens. Atunci, când vom vedea oamenii în piaţă, şi vom vedea cine sunt în piaţă, vom vedea că, de fapt, în Republica Moldova sunt foarte mulţi oameni, cetăţeni buni ai ţării lor şi care vor veni să sprijine dezvoltarea ţării şi europenizarea ţării.”
Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că acum divergenţe între componentele coaliţiei de guvernare nu mai există?
Vlad Filat: „Eu înţeleg că mulţi aşteaptă să apară divergenţe. Puncte diferite de vedere există. Doar că noi am convenit cum aceste puncte de vedere diferite vor fi ajustate şi realizat compromisul. Noi avem platforme, în acest sens, în activitatea coaliţiei, consiliul coaliţiei. Ne întâlnim între lideri, când este necesar, participăm şi noi la aceste întruniri. Deci este o muncă foarte mare, care nu se vede, de comunicare, de pregătire a soluţiilor, în adoptarea deciziilor. Şi eu cred că aşa este absolut corect. Noi am demonstrat că, atunci când avem în faţă, interesul naţional, interesul personal, de partid, devine interes secundar. Şi am demonstrat lucrul acesta prin fapte. Şi vom avea aceeaşi abordare şi pentru perioada de viitor. Republica Moldova are obiectiv principal – integrarea în Uniunea Europeană. Restul sunt obiective secundare, care, în comunicare, cât e necesar ea să dureze, această comunicare, putem realiza compromisul, dar, mergând cu pas cadenţat către realizarea obiectivului principal – integrarea plenară a Republicii Moldova, în spaţiul valoric european. Moldova este europeană şi ea trebuie să devină stat modernizat şi stat plenipotenţiar, dacă se poate de spus aşa, european.”
Europa Liberă: Ce mesaj doriţi să transmiteţi prin manifestaţia din 3 noiembrie?
Vlad Filat: Pe data de 3 noiembrie organizăm o acţiune populară pentru ca să adunăm într-un singur loc energia pro-europeană din Republica Moldova. La această acţiune aşteptăm să vină toţi cei care doresc şi înţeleg că ţara nu are alternativă decât să se integreze plenar în spaţiul valoric european. Este important, de asemenea, ca Republica Moldova să transmită un mesaj foarte clar în exterior că este un stat care are o opţiune fermă cu cetăţeni care vor să fie europeni. Aceasta nu este reprezentată doar de elemente extremiste care se manifestă în ultima perioadă de timp într-o manieră agresivă. E o premieră când trei partide care au format coaliţia pro-europeană organizează o acţiune publică de o asemenea anvergură. Am invitat toată lumea să vină să susţină această reuniune.
Europa Liberă: Şi dacă aceste trei partide sunt organizatorii acestei manifestaţii, de ce se fac auzite voci că va fi folosită resursa administrativă, că oamenii vor fi siliţi să vină în PMAN?
Vlad Filat: Este foarte greu să sileşti un om să se pronunţe pro. Las pe conştiinţa celor care fac asemenea comentarii. Precizez aici că nu este o acţiune a partidelor, este un eveniment organizat de partide. În PMAN nu vor veni doar membrii de partid, ci şi oameni care sprijină acest proces de integrare europeană.
Europa Liberă: Dumneavoastră, cei care sunteţi organizatorii, doriţi să transmiteţi aceste mesaje pro-vest sau aţi vrea ca cetăţenii să mai ofere încredere actualei guvernări pe acest parcurs european?
Vlad Filat: Eu nu sunt separat de cetăţeni şi ar fi bine împreună să contribuim la apropierea Moldovei de UE.
Europa Liberă: Dar de ce nu insistaţi pe promovarea reformelor şi pe obţinerea rezultatelor în urma implementării lor şi atunci veţi avea acest suport al societăţii care şi-ar dori eurointegrarea?
Vlad Filat: Este important să le avem pe toate. Avem şi experienţa altor state care au avut acelaşi parcurs, organizând acţiuni populare asemănătoare. Şi noi cei din Republica Moldova trebuie să arătăm că putem să ne întrunim pentru a spune ,,Da”, de altfel rămân comuniştii care dezaprobă tot ce se face. Sigur că acţiunea din 3 noiembrie nu urmează să substituie implementarea reformelor. După acest eveniment, cu această energie pe care dorim s-o transmitem societăţii, trebuie să accelerăm reformele.
Europa Liberă: O reformă autentică în domeniul justiţiei ce ar însemna?
Vlad Filat: Ar însemna o justiţie care face dreptate, bazată pe lege. Şi atunci când cetăţeanul, adresându-se în judecată, într-un final, i se face dreptate.
Europa Liberă: Lupta împotriva corupţiei ce rezultate ar trebui să dea?
Vlad Filat: În primul rând aştept să avem instituţii funcţionale, ce activează în baza legii, muncesc conform prevederilor legale şi îşi fac meseria fără ca să aştepte să primească foloase ilicite.
Europa Liberă: Lecţia post-Vilnius e una mult mai responsabilă?
Vlad Filat: După Vilnius vom avea o perioadă de timp în care va trebui să finalizăm o parte din reforme şi totodată să iniţiem alte acţiuni ce vizează reforma instituţională. Va trebui să muncim şi mai responsabil. Moldova trebuie să devină stat funcţional. De exemplu, asta ar însemna ca poliţia prin ordinea de drept să asigure o luptă eficientă împotriva criminalităţii, traficul rutier să fie sigur, să avem poliţişti care să fie prieteni adevăraţi ai cetăţeanului şi care să transmită sentimentul de securitate pentru fiecare în parte. Economia să fie una funcţională, bazată pe principiile de piaţă liberă, unde nu există constrângeri, monopoluri, situaţii subiective care să substituie concurenţa. Să avem economie sustenabilă, puternică, care generează valoare adăugată ce se regăseşte ulterior în veniturile bugetului şi să ducă la finanţarea unei educaţii performante într-un sistem bazat pe infrastructură modernă şi conţinut la capitolul predare în instituţiile de învăţământ, în sănătate, infrastructură, tehnologii...
Europa Liberă: Europenii vă cer să asiguraţi o mai mare transparenţă în procesul privatizării,veţi răspunde la această solicitare?
Vlad Filat: Asta înseamnă că pentru perioada imediat următoare ,în procesul de privatizare va trebui să asigurăm o transparenţă mai pronunţată ca să nu apară semne de întrebare.
Europa Liberă: Cum comentaţi declaraţiile liderului de la Tiraspol Evgheni Şevciuk, conform căruia ,,a venit timpul ca cele doua maluri ale Nistrului să divorţeze civilizat”?
Vlad Filat: Nu este în premieră când se aud asemenea declaraţii. Nu mă refer doar la declaraţiile lui Şevciuk, aceste pretenţii au mai răsunat. Probabil e un context pe care doresc să-l folosească. Nu este un secret că partenerilor noştri de la Moscova nu le prea place acest parcurs european al Republicii Moldova. Se ştie că Tiraspolul depinde în cel mai direct mod de Federaţia Rusă şi nu exclud că vor să se complacă. Numai că nu e suficient să ai doar pretenţii. Moldova e un stat suveran, independent, integru. Noi vom lua decizii şi pe viitor care vizează interesul naţional al ţării. Din păcate, vreau să spun că nu doar cei de la Tiraspol au pretenţii. Mă refer şi la unii dintre cei care se consideră politicieni la Chişinău, care prin acţiunile lor foarte egoiste vizează interesul câtorva persoane sau în unele cazuri ale unor partide politice. Aceştia sunt cinici, speculativi, care nu înţeleg că dincolo de opţiunile politice la nivel de denumire de partid, ideologie, toţi suntem cetăţeni ai Republicii Moldova.
Europa Liberă: Aveţi certitudinea ireversibilităţii parcursului european?
Vlad Filat: Republica Moldova nu are alternativă procesului de integrare europeană. Păcat că mai suntem atât de răzleţiţi. Integrarea europeană trebuie să ne consolideze, indiferent de apartenenţa politică. Acest semnal l-am demonstrat în 2005. Regret că PCRM şi-a schimbat viziunea şi a încercat doar să folosească în interes propriu acest deziderat. Spre fericirea noastră, avem mult mai mulţi oameni care se gândesc la viitorul ţării şi al copiilor noştri, decât oameni care trăiesc cu trecutul. Doar împreună le vom reuşi pe toate!