Interviu cu istoricul Sergiu Nazaria.
Partidul comuniştilor şi toate grupările care susţin aderarea la uniunea vamală dominată de Rusia nu au fost prezente la mitingul de ieri. Absenţă interpretată drept boicot dar explicată mai simplu de unii prin faptul că opoziţia nici nu a fost invitată. În ultima instanţă, ce ar fi greşit în strategia integrării? Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu istoricul Sergiu Nazaria, adept al „moldovenismului”, apropiat al Partidului Comuniştilor şi decorat la începutul anului de preşedintele Vladimir Putin pentru „contribuţia la consolidarea prieteniei cu Federaţia Rusă”.
Sergiu Nazaria: „Integrarea europeană este în principiu un curs corect pentru Republica Moldova. Astăzi nu există dezvoltare în afara proceselor integraţioniste. Dar asta e la general. Ceea ce face însă guvernul nostru eu nu consider că este integrare europeană, ci este eurodemagogie în primul rând. Pentru că procesele eurointegraţioniste presupun în primul rând nişte sarcini pentru politica internă moldovenească. Noi aici suntem sub zero. Probabil acest miting a fost necesar şi probabil în primul rând pentru partidele de la guvernare. În primul rând, lucrul acesta trebuia să arate partenerilor noştri europeni că cursul acesta este susţinut. Dar eu aş spune aşa: cursul spre integrarea europeană este susţinut de majoritatea concetăţenilor noştri, dar ceea ce face guvernul nostru în realitate trezeşte mare scepticism şi dezamăgire. Dar însuşi faptul că a avut loc mitingul care a cuprins aşa un mare număr de oameni este pozitiv.”
Europa Libera: Ce credeţi despre neprezenţa opoziţiei?
Sergiu Nazaria: „Păi, ei nu au fost invitaţi.”
Europa Libera: Credeţi că veneau dacă erau invitaţi?
Sergiu Nazaria: „Acest lucru nu trebuie să mă întrebaţi pe mine. Dar eu l-am ascultat, de exemplu, pe domnul Tulbure (Alexei Tulbure, fost Ambasador al Moldovei la Consiliul Europei, membru al grupului de iniţiativă care reprezintă Congresul Civic, organizaţie apropiată Partidului Comuniştilor) la o emisiune în direct şi dumnealui a spus că dacă ar fi fost chemat, se ducea. Ba mai mult, el spunea că posibil va fi acolo şi, dacă va fi, va cere cuvântul. La care i s-a răspuns că nu are nici o şansă să i se ofere cuvântul. De aceea eu cred, deşi nu sunt convins, că opoziţia nu a fost invitată şi nu i s-a rezervat timp pentru a-şi spune mesajul.”
Europa Libera: Pe de altă parte, opoziţia comunistă parcă era decisă să organizeze o contramanifestaţie, idee la care parcă s-a renunţat?
Sergiu Nazaria: „Din câte am înţeles eu, ea nu era decisă să organizeze contramanifestaţie, ci ideea era să-şi aducă părtaşii de asemenea în piaţă. Pe urmă s-a dezis. Păi, dacă nu a fost invitată, de-a cui nevoie să-şi aducă părtaşii şi să mai aibă loc cumva nişte confruntări, mai ştii. Cred că corect a procedat că nu a venit. Dar încă o dată repet: eu nu consider că cei din piaţă sunt toţi absolut votanţii PLDM-ului sau PD-ului. Oamenii aceştia sunt probabil părtaşii cursului spre integrarea europeană. Dar foarte mulţi oameni care sunt părtaşii cursului spre integrarea europeană nu susţin ceea ce fac guvernanţii.”
Europa Libera: Avem nişte partide aflate la guvernare criticate pentru felul cum guvernează, dar care reuşesc să aducă vreo 60-70 de mii de oameni în piaţă. Nu vedeţi nici o contradicţie în asta?
Sergiu Nazaria: „Nu văd nici o contradicţie, deoarece în primul rând oamenii au venit, precum am mai spus, să susţină ideea integrării europene. Lucru absolut pozitiv, pentru că nu poţi fi împotriva valorilor europene, împotriva bunăstării care te aşteaptă în caz de reuşită. Asta pe de o parte. Dar pe de alta, o bună parte din oamenii care au fost în piaţă a fost mobilizată în baza resursei administrative.”
Europa Libera: Este o chestiune firească sau de neiertat pentru nişte forţe proeuropene?
Sergiu Nazaria: „Eu nu-i acuz în orice caz. Eu cred că folosirea resurselor administrative pentru un lucru bun nu este acuzabil. Doar ei nu au chemat la ceva rău. Deci nu i-aş acuza. Mai degrabă nu aş interpreta totuşi evenimentul ca o susţinere a guvernării.”
Europa Libera: Da ca un eşec al adepţilor integrării euroasiatice l-aţi interpreta?
Sergiu Nazaria: „Da de ce dvs. aşa consideraţi?”
Europa Libera: Eu nu consider, ci vă întreb.
Sergiu Nazaria: „Nu. Eu cred că părtaşi care nu vor în genere ca integrarea europeană să se extindă mai departe spre Est sunt mult mai mulţi decât cei care au fost la miting. Sunt mai mulţi de aceştia. Dar dacă ne aducem aminte de sondajele de vreo câţiva ani în urmă, chiar de pe timpul comuniştilor, vreo 70 procente vedeau în Rusia un partener strategic şi cam tot atâţia vedeau principal partener strategic UE. Şi cam vreo 20 procente erau nedeterminaţi. De aici rezultă că majoritatea era şi pentru un vector, şi pentru altul, exact cum văd şi eu varianta ideală pentru republica noastră. Deci, cam aceiaşi oameni sunt şi pentru integrarea în Est, şi pentru integrarea în Vest.”
Europa Libera: Am auzit o explicaţie pentru acest fapt: că moldovenii sunt atât de nemulţumiţi de felul cum sunt guvernaţi că s-ar integra pe orice direcţie, doar ca să scape de guvernare proastă?
Sergiu Nazaria: „Eu cred că este la fel o exagerare. Orice sondaj vorbeşte despre faptul că moldovenii sunt nemulţumiţi, dar că s-ar duce oriunde, nu este chiar aşa. Ei vor să trăiască bine ca şi toată lumea. Dar undeva vreo 5,7,10,15 ani în urmă, liderii europeni, atunci când vorbeau de integrare europeană, chiar şi preşedinţii de ţări europene, ei vorbeau de procesul integrării europene de la Atlantic până la pacific. Adică nu putem exclude spaţiul ex-sovietic din procesul de integrare europeană. Adică integrarea europeană nu poate să se oprească la vreun hotar al vreunui stat. Şi în sensul acesta moldovenii exprimă tendinţa aceasta, ei pledează pentru un proces integraţionist care ar cuprinde tot continentul, în orice caz minimum partea lui de Nord şi de vest, până la Oceanul Pacific încolo.”