Zeci de mii de persoane - organizatorii spun chiar 100 de mii - au participat ieri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la un miting organizat de partidele de la guvernare în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova. Reuniunea s-a încheiat cu adoptarea unei declaraţii „Pro Europa”, în care s-a cerut păstrarea cursului european al ţării. Evenimentul a fost comparat deja cu Marea Adunare Naţională de la 27 august 1989 cu care culminase mișcarea de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80. Îl vom întreba astăzi pe analistul politic şi editorialistul Nicolae Negru dacă comparaţia este potrivită, dar mai ales ce impact ar putea avea manifestaţia.
Europa Liberă: Dle Negru, se pare că mitingul de ieri a fost o reuşită, cel puţin sub aspectul reprezentativităţii, a numărului de participanţi. Dar de ce au avut nevoie, totuşi, partidele de la guvernare de această „demonstraţie de forţă”, dacă am putea spune aşa, din punctul dvs. de vedere?
Nicolae Negru: „Din punctul meu de vedere, ele au avut nevoie de o asemenea demonstraţie în contextul presiunilor pe care le exercită Rusia asupra Republicii Moldova înainte de summit-ul de la Vilnius. Moscova, mass-media moscovită, folosindu-se de protestele comuniştilor, încearcă să inoculeze ideea că guvernarea de la Chişinău ar acţiona în pofida intereselor şi în pofida dorinţei majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova, care ar dori inversarea cursului politicii externe şi orientarea R. Moldova spre Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, spre aşa zisa Uniune Euroasiatică. Şi protestele comuniştilor ar ilustra ca şi cum această teză.
E adevărat că şi comuniştii pretind că ei reprezintă adevărata voinţă a cetăţenilor Republicii Moldova şi că actuala guvernare nu se bucură de sprijinul alegătorilor, de sprijinul cetăţenilor din Republica Moldova. A fost necesară o replică şi această replică a venit din partea partidelor coaliţiei proeuropene.”
Europa Liberă: Există totuşi, dle Negru, o prestaţie considerată în general proastă a partidelor aflate la guvernare. Nu este ciudat că, pe de altă parte, această reuniune a reuşit să întrunească atâta lume din moment ce mulţi critică partidele care au organizat-o pentru felul cum guvernează?
Nicolae Negru: „Am criticat şi noi aceste partide de la guvernare şi nu o singură dată. Desigur că au nevoie aceste partide de îmbunătăţirea imaginii. Au nevoie, desigur, de un fel de lifting politic, dar nu putem face abstracţie de acest context de care am spus şi, probabil, o parte din populaţia Republicii Moldova a înţeles acest lucru şi a răspuns la chemarea partidelor.
În afară de aceasta trebuie de luat în considerare faptul că vorbim de partidele cele mai reprezentative, cele mai mari din Republica Moldova, care posedă anumite capacităţi organizaţionale şi financiare şi aceste capacităţi au fost puse în mişcare. Dar nu este o acţiune sau ceva ce nu ar face partidele europene. Lucruri asemănătoare, de exemplu implicarea unor partide de guvernământ în acţiuni politice, demonstraţii au fost nu demult în Spania, când partidul de guvernământ, partidul aflat la putere - Partidul Popular Reformator – a organizat la Barcelona, capitala Cataloniei, o demonstraţie în favoarea unităţii spaniole, împotriva secesiunii Cataloniei.
Deci, în momente cruciale, orice partid, fie el de la guvernare, fie el în opoziţiei, are acest drept de a se adresa sprijinitorilor, de a se adresa populaţiei, pentru a fi susţinut în acţiunile sale.”
Europa Liberă: S-au auzit totuşi voci care au pretins că au fost folosite resursele administrative pentru a aduce oamenii la reuniune. Aţi sesizat semne ale unui gen de astfel de presiune?
Nicolae Negru: „Vă amintiţi vreo manifestaţie, vreo demonstraţie la noi, la Chişinău, în care să nu vină vreun reporter şi să pună microfonul în faţa cuiva şi acela să nu ştie de ce a venit? Sunt lucruri iminente. A venit foarte multă lume şi evident că s-a nimerit pe acolo şi unii care nu ştiau de ce au venit. Şi aceste acuzaţii că s-au folosit resursele administrative, sau că oamenii au fost plătiţi să vină, sau că s-au exercitat presiuni, că au fost ameninţaţi, le auzim foarte multe ori.
Eu, personal, admit că s-au găsit unii funcţionari zeloşi sau unii poate chiar care ar fi dorit să compromită această acţiune, dar nu avem ştiinţă despre faptul că, de exemplu, premierul Leancă ar fi emis vreo directivă, sau că alţi funcţionari înalţi au emis directive ca să fie aduşi oamenii cu forţa aici, la Chişinău.”
Europa Liberă: Vorbeaţi şi dvs. de momente cruciale. Ştiţi că mitingul de ieri fusese comparat cu Marea Adunare Naţională de la sfârşitul anilor '90. Dvs., personal, vedeţi vreo similitudine?
Nicolae Negru: „Este într-adevăr un moment crucial, dar sunt şi deosebiri esenţiale. Exista atunci un elan. Nu cred că trebuie să mergem până întra-atâta ca să comparăm aceste adunări. Sunt totuşi lucruri diferite, contexte diferite. Entuziasmul nu e cel care a fost atunci. Şi cred că venirea majorităţii cetăţenilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost dictată anume de conştientizarea faptului că această acţiune politică este necesară, deşi poate că partidele aflate la guvernare nu ar merita acest lucru.
Oamenii au venit nu să sprijine aceste partide, dar au venit să sprijine cursul proeuropean al Republicii Moldova, făcând abstracţie de conjunctura politică, făcând abstracţie de anumite păcate sau de faptul că nu toate promisiunile pe care le-au făcut partidele aflate la guvernare au fost realizate.”
Europa Liberă: Care sunt totuşi mesajele pentru exterior, pentru interior, pe care le-au transmis partidele aflate la guvernare prin această manifestaţie? Ce ar putea înţelege UE, Federaţia Rusă, opoziţia comunistă, cetăţenii în general?
Nicolae Negru: „Am încercat să văd pe internet cum au reacţionat mass-media şi din Europa, şi din Rusia. Eu cred că partidele de la guvernare, organizând această manifestaţie, şi-au atins scopul propus, fiindcă mass-media din Europa a scris, Associated Press, de exemplu, că la Chişinău a fost o demonstraţie de amploare, un miting de amploare în favoarea integrării europene.
E adevărat că unele mass-media din Rusia au scris că a avut loc, precum a scris un site „un miting impus de eurointegrare”, adică se pretinde că un miting la care oamenii au fost aduşi cu forţa.
În funcţie de poziţia, de atitudinea faţă de integrarea Republicii Moldova în UE au reacţionat Rusia şi a reacţionat şi mass-media europeană, care au fost cât de cât obiectivă şi nu a încercat să insinueze nimic, aşa cum au făcut unele mass-media ruseşti. Mesajul a fost în general auzit, şi în Rusia, şi în UE, fiindcă să aduci 70 de mii de oameni oricine îşi dă seama că acest lucru nu se face uşor şi dacă nu ar fi existat această dorinţă, această voinţă a oamenilor, nimeni nu putea să-i aducă cu forţa în Piaţa marii Adunări Naţionale, decât doar poate folosind mitraliere. ”
Europa Liberă: De ce, din punctul dvs. de vedere, s-au răzgândit comuniştii, care plănuiau o contramanifestaţie?
Nicolae Negru: „Motivele pot fi două. În primul rând pentru că şi-ar fi dat seama că ar fi putut exista diferite provocări, încăierări care le-ar fi fost puse în cârcă şi ar fi putut apărea chiar în faţa instanţei pentru asemenea acţiuni. Eu cred că unii dintre ei sunt suficient de lucizi ca să-şi dea seama că lucrurile nu trebuie întinse până acolo unde să existe încăierări, bătăi între adepţii integrării europene şi cei ai integrării euroasiatice.
În al doilea rând, poate că şi-au dat seama că nereuşind să adune multă lume, ar arăta caraghios în ochii susţinătorilor săi. Deoarece până acum nu s-a văzut că ei, apelurile lor se bucură de prea mare succes printre populaţia Republicii Moldova.”