Armand Goşu: „SUA şi România sunt partenere în sprijinul independenței, suveranității şi în democratizarea Moldovei”

Politica Statelor Unite în regiune şi în relaţiile României cu Moldova, un punct de vedere de la analistul Armand Goşu de la Bucureşti.


La acest sfirsit de saptamina, asistenta secretarului de stat american Victoria Nuland a fost la Bucuresti intr-o scurta vizita. In intilnirile pe care le-a avut cu presedintele României, cu ministrul de externe si cu reprezentantii societăţii civile, inalta emisara a Washingtonului a vorbit si despre Moldova. L-am intrebat pe expertul de la Bucuresti, Armand Goșu, bun cunoscator al politicii regionale, cum citeste el declaratiile doamnei Nuland si rolul pe care il joaca Statele Unite in regiune?

Armand Goşu: „E un interes sporit pentru regiune. In raspunsul pe care l-a dat doamna Nuland a facut referire la Moldova, Ucraina, Georgia, mentioneaza România si intrebarea a fost de asa natura incit ea se referea si la declaratiile oficialilor români, o posibila unire intre Republica Moldova si România, deci face referire si la relatia dintre România si Moldova şi face referire si la relatia politicii Statelor Unite in aceasta regiune.

In ciuda unor comentatori care interpreteaza declaratia doamnei Nuland în sensul că, eventual, ar susţine proiectul unionist, declaratia spune, de fapt, cu totul si cu totul altceva. Exprima spusţinerea Statelor Unite pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei, apoi urmeaza o jumătate de propoziţie care are Moscova ca destinatar si spune: „Dreptul Republicii Moldova de a-şi alege propriul sau drum” , propriul sau viitor. Asta este propozitia clasica utilizata de diplomatia americana cind se refera la fostele republicii sovietice. Moscova face presiuni pentru ca ele sa adere la preconizata Uniune euro-asiatica, initiata de preşedintele Putin în 2012, si care ar trebui sa funcţioneze intr-o forma empirica, la anul, in 2015.

Iar in momentul in care vorbeste de colaborarea Statelor Unite cu România in aceasta zona estica a Europei, doamna Nuland spune foarte clar ca Statele Unite si România sunt partenere in sprijinul independentei, suveranitatii si in democratizarea Moldovei. Deci, nu e loc de interpretari aici. E foarte, foarte clar. Nu se vorbeste despre ca Bucurestiul si Chisinau sa decida impreuna despre un viitor al lor. Si daca facem o analiza a contextului international, a situatiei politice in care doamna Nuland a facut aceasta declaratie, lucrurile cred eu ca sunt inca si mai clare.”

Europa Liberă: Pe de alta parte, probabil ca atentia a fost acordata acelui cuvint „mentor" pe care doamna Nuland l-a folosit, vorbind despre rolul României in proiectul apropierii Moldovei de Uniunea Europeana...

Arman Goşu:
„Acesta este rolul pe care Statele Unite l-au sprijinit pentru România in Republica Moldova. Statele Unite ar fi poate si mai fericite daca România şi-ar exercita aceasta atributie si in tarile din Caucazul de Sud şi in relatia cu Ucraina, ar vrea ca România sa fie mai activa, diplomatia româneasca sa fie mai activa nu doar la Chisinau, ci si la Kiev sau Tbilisi.”