Valentina Badrajan: „Investiţiile guvernului SUA vor fi utilizate la maximă eficienţă”

Valentina Badrajan

La ce etapă au ajuns proiectele de reabilitare a infrastructurii şi a sistemelor de irigare din Moldova?

Interviu cu directoarea executivă al Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan, despre Programul de asistenţă Compact, demarat în 2010, pentru o perioadă de cinci ani.

Valentina Badrajan: „Pe parcursul celor peste 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova, Statele Unite au fost alături la toate etapele de dezvoltare şi au acordat asistenţă ţării noastre, atât financiar şi, nemijlocit, prin creşterea capacităţilor de fortificare a democraţiei, pentru a realiza reforme în aspect economic şi nu numai. SUA, la momentul actual, prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului, este cel mai mare donator de asistenţă oferită vreodată Republicii Moldova. Deci, practic, astăzi, în Republica Moldova, implementând programul Compact în sumă de 262 de milioane de dolari, se demonstrează încă o dată interesul SUA pentru Republica
Statele Unite au fost alături la toate etapele de dezvoltare şi au acordat asistenţă ţării noastre...
Moldova, pentru a avea un partener credibil în persoana Republicii Moldova şi pentru ca acele obiective care au fost trasate prin intermediul programului Compact, de asigurare a dezvoltării economice şi sporire a veniturilor populaţiei, să fie realizate. Statele Unite îşi manifestă în continuare interesul şi disponibilitatea pentru a ne susţine. Astăzi va avea loc întâlnirea delegaţiei Republicii Moldova, condusă de premierul Iurie Leancă, cu preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, Dl Daniel W. Yohannes, şi la sigur vor fi atinse în discuţii subiectele ce ţin de implementarea programului Compact.”

Europa Liberă: Dna Badrajan, preşedintele Parlamentului, dl Igor Corman, menţiona într-un interviu pentru Europa Liberă că în prezent se poartă discuţii pentru un nou, eventual, program Compact. Tocmai vroiam să vă întreb în ce condiţii şi ce şanse sunt să existe un Compact II în Republica Moldova?

Valentina Badrajan: „Decizia privind un program Compact II urmează să fie luată în noiembrie sau decembrie 2014, când se va desfăşura Consiliul Corporaţiei Provocările Mileniului, care anual ia decizii privind eligibilitatea ţărilor pentru programele Compact I sau II, pentru programele preliminare şi, deci, la finele anului 2014 urmează să fie luată această decizie. Pentru a menţine statutul de eligibilitate privind investiţiile Compact este necesar să asigurăm cu succes implementarea programului şi, la
Pe porţiunea de drum de 93 de km Sărăteni - Soroca sunt realizate 60 la sută din lucrările de reabilitare...
moment, practic, pe porţiunea de drum de 93 de km Sărăteni - Soroca sunt realizate 60 la sută din lucrările de reabilitare. Anul acesta sunt în proces de derulare lucrările de reabilitare la zece sisteme centralizate de irigare, care vor asigura peste nouă mii de fermieri din Republica Moldova cu apă pentru irigare. Corporaţia Provocările Mileniului este primul donator care acordă asistenţă în reformarea sistemului de irigare şi în reconstrucţia acestui sistem. Concomitent cu aceasta oferim linii creditare care permit producătorilor agricoli din Republica Moldova să finanţeze investiţiile în infrastructura post-recoltare. În implementarea programului Compact asigurăm un proces larg, consultativ, implicăm beneficiarii programului, populaţia din zonele adiacente programului Compact şi din zonele de intervenţie, să cunoască ce facem, să fie siguri că investiţiile guvernului SUA vor fi utilizate la maximă eficienţă.”

Europa Liberă: Până în 2015 va reuşi Republica Moldova să utilizeze cele 262 de milioane de dolari oferite prin intermediului Programului?

Valentina Badrajan: „Definitiv, sunt sigură, pentru că pe parcursul anului 2014 vom finaliza porţiunea de 93 de km de reabilitare a drumului şi acele 102 milioane de dolari care sunt prevăzute pentru proiectul de reabilitare a drumului la sigur vor fi valorificate. În 2014, toată ţara va fi un şantier de reabilitare a sistemelor de irigare şi urmează să
În 2014, toată ţara va fi un şantier de reabilitare a sistemelor de irigare...
finalizăm toate lucrările în august 2015. Toate companiile care sunt contractate de Fondul Provocările Mileniului sunt companii internaţionale, companii destul de serioase, selectate prin mod competitiv, care asigură realizarea lucrărilor în conformitate cu planul de lucru care a fost aprobat. Deci, sarcina noastră, la moment, este să realizăm programul Compact în termen, să asigurăm calitatea lucrărilor de reabilitare şi, desigur, să asigurăm în continuare transparenţa şi eficienţa utilizării acestor fonduri, astfel încât contribuabilii de impozite din SUA să fie siguri că în Republica Moldova aceste mijloace s-au valorificat la maximă eficienţă.”

Europa Liberă: Programul de asistenţă Compact, demarat în 2010, pentru o perioadă de cinci ani, prevede investiţii în două sectoare vitale ale economiei moldoveneşti: agricultura, inclusiv renovarea sistemelor de irigare, şi reabilitarea drumurilor. Până în 2015, când urmează să se încheie programul Compact, câţi moldoveni vor beneficia într-un final, unu, de pe urma modernizării şi reconstruirii drumurilor şi, doi, de pe urma modernizării sistemelor de irigare?

Valentina Badrajan: „De pe urma modernizării drumurilor vor beneficia aproape 300 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, cei care utilizează acest traseu naţional de 93 km Sărăteni – Soroca, intersecţia cu Drochia, iar peste nouă mii de producători agricoli vor benefica de apă pentru irigare, deci, asigurăm o suprafaţă de irigare de circa 15 mii de hectare, inclusiv sunt trei mii de hectare în care vor fi investite mijloacele din sursele private. De asemenea, când venim cu programul Compact, creăm condiţiile necesare ca investitorii privaţi să fie adiacenţi la zonele de intervenţie ale programului Compact, şi să catalizăm nu doar investiţiile publice, dar să catalizăm şi investiţiile private în acest sector important cum este agricultura şi infrastructura de drumuri din Republica Moldova.”