Un grup de iniţiativă pentru înregistrarea unui nou partid cere puterii de la Chişinău să întreprindă măsuri hotărâte pentru recuperarea teritoriilor istorice basarabene din sudul Ucrainei.
Un grup de tineri care intenţionează să înregistreze un nou partid politic „Generaţia Tânără” îndeamnă politicienii de la Chişinău să revendice prin căi legale pământurile „basarabene” aflate acum în componenţa Ucrainei. În opinia lor, teritoriile istorice ale Moldovei au fost înstrăinate ilegal şi Ucraina trebuie să le retrocedeze. Detalii are Alla Ceapai:
Evenimentele din Ucraina, în special, cele din Crimeea, sunt un prilej bun, cred reprezentanţii formațiunii care îşi atribuie titlul „Generaţia Tânără” ca politicienii moldoveni să întreprindă măsuri hotărâte pentru a se recupera teritoriile istorice basarabene din sudul Ucrainei. Este vorba, precizează autorii inițiativei, de teritoriul dintre Cetatea Albă şi Reni, fosta regiune Bugeac sau, cum i se mai spune, Basarabia istorică şi fosta Bucovină, regiunea Cernăuţi, teritorii care în urma Pactului Ribbentrop-Molotov au fost preluate de URSS. Iar după destrămarea gigantului sovietic au ajuns în componenţa Ucrainei. Liderul acestui grup de tineri, Andrei Donică, crede că guvernanţii au pârghii legale pentru a revendica aceste teritorii, fără a recurge la acţiuni militare:
„Să creeze o comisie din parlamentari, jurişti şi istorici şi să delimiteze hotarele istorice ale Moldovei şi avem posibilitatea legal să ne adresăm la Tribunalul de la Haga, la alte instituţii internaţionale. Sunt chestii care pot fi făcute legal şi civilizat. Noi nu pledăm pentru implicarea armatei, forţei. Vrem doar să ştim adevărul. Cetăţenii moldoveni practic nu cunosc ce a fost atunci şi cum au ajuns aceste terenuri în proprietatea ucrainenilor, când noi ştim, de facto, că suntem proprietari de sute de ani.”
Andrei Donică consideră că asemenea Crimeii, Bugeacul şi Bucovina au fost „dăruite” Ucrainei în urma unor aranjamente artificiale între foşti lideri sovietici. Motiv din care, crede Andrei Donică, Ucraina ar trebui să retrocedeze teritoriile care au aparţinut în trecut Moldovei. El îşi exprimă regretul că actuala guvernare, nici cele precedente nu şi-au pus problema revenirii la hotarele istorice ale Moldovei. L-am întrebat pe Andrei Donică dacă asemenea revendicări nu ar reprezintă deschiderea Cutiei Pandorei provocând reacţii în lanţ de reanimare a litigiilor teritoriale?
„De acord, dar de ce toate statele ridică aceste întrebări, dar noi tăcem. Până la urmă, pământurile sunt ale noastre, ale Moldovei lui Ştefan cel Mare. Noi suntem obligaţi să ridicăm aceste întrebări. Sunt obligaţi parlamentarii de la putere. Dar luând în consideraţie că ei toţi tac, noi, „Generaţia tânără” suntem obligaţi să ridicăm această întrebare. Şi în nici un caz nu dorim deschiderea Cutiei Pandorei, dar suntem nevoiţi. Pentru că ne doare, ne simţim umiliţi.”
Într-un comentariu pentru Europa Liberă, analistul politic Igor Boţan spune că asemenea discuţii privind revendicarea unor teritorii istorice, care în ultima vreme au împânzit şi reţelele de socializare, ar fi, mai curând, reacţii emotive la ceea ce se întâmplă în regiune cu eventuale beneficii publicitare.