Criza din Ucraina a readus în atenție mai multe probleme regionale din fostul spațiu sovietic, unele acute, altele ”înghețate”, cum le numesc analiștii. Liliana Barbăroșie l-a rugat să ne spună cât adevăr și câtă speculație sunt în multele știri, unele îngrijorătoare, venite în ultima vreme din stânga Nistrului pe Andrei Safonov, politolog de la Tiraspol.
Andrei Safonov: „Acum în Ucraina se repetă evenimentele care au avut loc în Moldova la sfârşitul anilor 80 – începutul anilor 90. Doar că conflictul din regiunea transnistreană a fost legat de dispariţia URSS, iar acum este vorba despre un conflict din interiorul unui stat creat pe ruinele URSS. Aceasta este diferenţa de bază şi ea va juca un anumit rol în deznodământul crizei ucrainene.”
Europa Liberă: Dar regiunea transnistreană ar putea juca vreun rol? Vă întreb pentru că, potrivit unor informaţii, guvernatorul Crimeii a făcut apel la locuitorii regiunii Odessa să se asocieze cumva la ceea ce întâmplă în Crimeea. Pe urmă, o altă informaţie spunea că ucrainenii au lansat o operaţiune de fortificare a graniţei moldo-ucrainene pe segmental transnistrean, pentru a împiedica un astfel de scenariu. Iar Seghei Markov, un consilier de la Kremlin, vorbea despre un posibil nou referendum în regiunea transnistreană de felul celui intenţionat în Crimeea…
Andrei Safonov: „Eu nu cred că mai poate fi vorba despre vreun referendum în regiunea transnistreană. Din anii 90 încoace, aici au avut loc vreo şapte astfel de referendumuri şi toate au arătat acelaşi lucru - că transnistrenii vor independenţă şi vor să se apropie de Federaţia Rusă. Referendumul din Crimeea însă ar avea un alt caracter. Când Axionov se adresa locuitorilor regiunii Odessa, el fireşte nu-i avea în vedere pe transnistreni. Ne aflăm pur şi simplu foarte aproape. De aceea eu cred că mai degrabă este vorba despre trucuri politice legate de criza ucraineană. De exemplu, când se anunţă că în regiunea transnistreană, chipurile, ar fi sosit 700 de agenţi ai serviciilor speciale ruse, mai degrabă această e parte a unei lupte propagandistice. Dimpotrivă, chiar de la începutul crizei ucrainene, în noiembrie, regiunea transnistreană a avut un comportament extrem de prudent şi nu a sunat nici o declaraţie care ar fi putut influenţa în vreun fel situaţia. De aceea, mi se pare că toate momentele de criză care au fost sau vor mai fi în Ucraina vor avea loc fără vreun amestec al Tiraspolului sau Chişinăului. Fiindcă nimeni nu va dori să nimerească în această centrifugă.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, Chişinăul speră să se asocieze foarte curând la UE, iar regiunea transnistreană a declarat ferm că merge într-o altă uniune şi tot mai multe voci spun că se apropie un fel de moment limită?
Andrei Safonov: „Înaintea acestui moment limită, şi Chişinăul, şi regiunea transnistreană trebuie în primul rând să înveţe din experienţa ucraineană şi să se focuseze pe încheierea unor acorduri prin care să se asigure de neadmiterea violenţelor şi de garanţii suplimentare în zona de securitate. Mi se pare că acum aceste două momente sunt cele mai importante. Pentru că calea ulterioară, fie spre UE, fie spre Uniunea vamală, e posibilă doar într-un climat liniştit. Desigur că diferenţele între cursul geopolitic ales nu permite acum un consens. Dar totuşi eu cred că nici unii, nici alţii nu vor dori să fie legaţi în vreun fel cu lupta titanică după dimensiuni care se desfăşoară în Ucraina. Şi Chişinăul, şi Tiraspolul sunt boxeri de categorie uşoară, iar Ucraina este din categoria boxerilor super-grea. De aceea, să ne păstrăm calmul şi în nici un caz să nu ne amestecăm în treburile Ucrainei.”
Europa Liberă: Dar mai e şi Federaţia Rusă. Iar dacă ea într-adevăr vrea să-şi refacă acest cerc anti-NATO, putem presupune că şi regiunea transnistreană se va activa?
Andrei Safonov: „Acesta este cu totul alt nivel geopolitic. Sunt mişcări tectonice pe teritoriul fostei URSS care au loc indiferent de voinţa Chişinăului sau a Tiraspolului. Aceşti doi subiecţi nu pot influenţa în nici un fel evenimentele. De aceea trebuie să avem răbdare şi să vedem ce se va întâmpla mai departe.”
Europa Liberă: Până când să aşteptăm? Că vara asta Chişinăul vrea să semneze asocierea cu UE?
Andrei Safonov: „Anume la acest lucru mă refer. Şi la dorinţa Chişinăului de a se asocia la UE, şi declaraţia Tiraspolului referitor la Uniunea Vamală – toate se vor rezolva doar după ce se va clarifica situaţia Ucrainei. Abia după ce principalii actori se vor hotărî, se vor uita şi spre noi, cei care suntem alături, dar foarte mici ca să putem influenţa ceva.”
Europa Liberă: Şi credeţi că până în toamnă se va clarifica această situaţie, sau credeţi că Chişinăul nu va semna asocierea?
Andrei Safonov: „Cel puţin vor fi clare perspectivele, tendinţele, în aşa chestiuni ca relaţiile dintre Ucraina şi Rusia, statutul Crimeii, poziţia regiunilor de est şi de sud ucrainene, acţiunile de mai departe ale administraţiei de la Kiev, etc. În ce ţine de semnarea documentelor legate de asociere, mi se pare că acum atenţia principală a UE şi SUA este concentrată pe poziţia Ucrainei în acest sens. Moldova şi Tiraspolul vor fi tratate în funcţie de evoluţiile din Ucraina.”
Europa Liberă: Şi, prin urmare, nu anticipaţi vreo escaladare în regiune?
Andrei Safonov: „Eu nu cred că Chişinăul sau Tiraspolul se vor amesteca în vreun fel în situaţia din Ucraina. Desigur că dacă, Doamne fereşte, în Ucraina se vor începe nişte cutremure mai mari, există riscul să fim atinşi. Dar sper că nu se va întâmpla pentru că, repet, nici Chişinăul, nici Tiraspolul nu au legătură directă cu ceea ce se întâmplă în Ucraina.”