Crimeea şi-a proclamat independenţa şi a cerut oficial alipirea la Rusia.
Parlamentul local decide naționalizarea bunurilor ucrainene.
Noii liderii pro-ruși ai Crimeii spun că o majoritate covârșitoare s-ar fi pronunțat la referendumul de duminică pentru alipirea peninsulei ucrainene la Rusia. În timp ce puterile occidentale nu recunosc referendumul și avertizează Moscova cu sancțiuni, un oficial al Dumei de Stat a spus că Parlamentul rus poate adopta „în curând” legislația în vederea anexării Crimeii.
Statele Unite și Uniunea Europeană pot anunța chiar în cursul zilei de astăzi sancțiunile împotriva Rusiei, în urma referendumului controversat.
Autoritățile locale spun că alipirea peninsulei la Rusia ar fi fost sprijinită de 95.5% dintre participanți, potrivit rezultatelor după numărarea unei jumătăți a buletinelor. Rezultatele complete sunt așteptate în cursul zilei. Prezența la urne a fost pusă la 82 de procente.
O delegația a parlamentului din Crimeea, considerat nelegitim și dizolvat săptămâna trecută de către autoritățile de la Kiev, urmează să meargă astăzi la Moscova pentru a depune oficial cerere de primire în componența Federației Ruse.
Președintele american Barack Obama a discutat duminică la telefon cu liderului rus, Vladimir Putin, spunându-i că referendumul nu va fi recunoscut de comunitatea internațională.
Kremlinul și Casa Albă au difuzat comunicate în care se spune
Putin a argumentat preluarea controlului asupra Crimeii cu populația majoritară rusă prin nevoia „apărării cetățenilor pașnici”.
Guvernul interimar al Ucrainei a mobilizat trupe pentru a opune
Într-o trecere în revistă a ultimelor evenimente, agenția Reuters menționează un comentariu „stupefiant” la televiziunea rusă de stat, care scoate în evidență implicațiile celei mai grave crize între Occident și Rusia de la sfârșitul Războiului Rece.
Casa Albă spune că, în timpul discuției cu Vladimir Putn, Barack Obama i-a spus că Washingtonul și aliații europeni sunt pregătiți să impună Rusiei „costuri adiționale” pentru violarea suveranității Ucrainei.
Miniștrii europeni de externe se întrunesc astăzi pentru a decide asupra introducerii restricțiilor de viză și înghețării conturilor unui mare număr de oficiali ruși.
Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a spus că deciziile de astăzi nu vor fi ușoare. Dar că „pregătirile pentru anexarea Crimeii” pe care pe face Rusia „sunt absolut inacceptabile”.
Ministrul de externe britanic William Hague a spus că referendumul de duminică din Crimeea a fost „o bătaie de joc de democrație”, iar ministrul de externe francez Laurent Fabius a reamintit că a avut loc „sub amenințarea forțelor ruse de ocupație”.
Your browser doesn’t support HTML5
Fost om de afaceri poreclit „Goblin", Aksionov a preluat funcția de premier regional cu două săptămâni în urmă, când a început
Comisia electorală din Crimeea a spus că n-a primit nici o plângere în legătură cu organizarea referendumului. El n-a fost însă monitorizat de observatori internaționali. Unii jurnaliști străini s-au plâns că li s-a interzis accesul în secțiile de vot. Mulți reprezentanți ai comunităților tătară și ucraineană au boicotat votul.