Cinci sfaturi pentru diminuarea corupției


Țările care mizează pe ajutoare internaționale pentru a se dezvolta, așa ca Ucraina aflată acum în așteptarea ajutoarelor salvatoare de miliarde de dolari, trebuie să demonstreze deseori că luptă contra corupției. Donatorii și organizațiile anticorupție ca Transparency International au de obicei pentru aceste țări unul și același set de recomandări. Alexandru Eftode vă prezintă în rezumat relatarea corespondentului Europei Libere, Ron Synovitz care a trecut în revistă cele mai importante recomandări anticorupție.

Unele reforme anticorupție sunt prevăzute și de acordurile de asociere pe care Uniunea Europeană le-a semnat sau este pe cale să le semneze cu țări ca Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

O recomandare este întărirea responsabilității în sectorul public. În practică, aceasta înseamnă că demnitarii și funcționarii publici trebuie să-și declare averile și conexiunile, pentru a evita conflictul de interese. Adică - situația când demnitarii pot lua decizii în favoarea propriilor firme sau rude, spune Carl Dolan, directorul secției pentru Uniunea Europeană la organizația neguvernamentală Transparency International.
Citişi şi pe pagina de limbă rusă a Europei Libere

„Trebuie să existe un sistem pentru declararea averii de către oficiali și o cale de a verifica dacă declarațiile sunt corecte sau nu”.

O altă recomandare este să se asigure un sistem de achiziții publice transparent și competitiv. Cu alte cuvinte să se știe ale cui firme câștigă bani din contracte cu statul și de ce a fost aleasă o firmă și nu alta pentru prestarea vreunui serviciu public.

„Potrivit lui Carl Dolan, cu cât este mai mare discreția de care se bucură politicienii și oficialii la acordarea contractelor pentru firme private, cu atât este mai mare riscul corupției. Deci, procesul trebuie să fie transparent, iar firmele – competitive”.

Primele două sfaturi, dacă se ține cont de ele, ar trebui să ajute la prevenirea actelor de corupție. Următorul vizează actele de corupție deja comise și recomandă crearea unui sistem de justiție independent, care dispune de suficiente resurse și este capabil să ancheteze și să pedepsească vinovații.

Alan Rousso este director responsabil de coordonarea politicilor cu Uniunea Europeană și FMI în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. El spune că, în afară de o metodă clasică precum înființarea unei agenții anticorupție independente, este recomandabilă și crearea unui birou de plângeri pentru firme, un fel de avocat parlamentar pentru drepturile companiilor.

„Firmele care simt că au fost tratate incorect fie de o agenție guvernamentală, fie de un rival din lumea afacerilor să se poată plânge, iar plângerile lor să fie cercetate de un organism independent, care să poată de asemenea recomanda sancțiuni împotriva agențiilor cu pricina”.

Un alt element esențial este introducerea unor reguli transparente de finanțare a partidelor, așa încât ele, odată ajunse la putere, să nu fie în situația de a-și răsplăti binefăcătorii prin tot felul de favoruri.

Carl Dolan de la Transparency International spune că nu doar țările în tranziție au această problemă.

„Dacă ne-am uita la reformele anticorupție care sunt necesare în Ucraina, problemele generale de acolo există și în alte părți ale lumii, chiar și în Uniunea Europeană însăși”.

Corupția poate scăpa nepedepsită mai ușor acolo unde guvernul este mai secretos. De aceea, o ultimă, dar nu cea din urmă recomandare a activiștilor anticorupție și organizațiilor donatoare este adoptarea și aplicarea legilor care asigură accesul la informația de interes public.