Trip-hop și Vladimir Maiakovski - Gosprom (Ucraina)

Trip-hop și Vladimir Maiakovski.

Your browser doesn’t support HTML5

Trip-hop și Vladimir Maiakovski - Gosprom (Ucraina)

Un cronicar muzical anonim de pe internet ne spune că muzica trupei Gosprom e dificil de descris din cauza numărului mare de influențe pe care le incorporează.

Același cronicar adaugă însă că dacă încercăm să ne imaginăm elemente de trip-hop (care aduc mai ales cu muzica celor de la Portishead), elemente de folk, de jazz, și puțin scratching, atunci e posibil să ne apropiem de o descriere exactă a acestei muzici.

Gosprom trăiesc în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat în nord-estul țării, centru universitar, cultural și industrial, vestit între altele pentru fabrica de tancuri Malișev.

Din grup fac parte constant Mariana Diakova (voce), Dmitri Sisoev (claviaturi), Alex Popelnuh (ghitară), cărora li se adaugă în proiecte punctuale Andrian Fedoseev (clarinet) și Oleg Șpakovski (bas).

Numele trupei e împrumutat de la Palatul Industriilor, impresionanta clădire modernistă construită la Harkov la sfîrșitul anilor '30, iar unele din textele cântecelor lor sînt poezii de Vladimir Maiakovski, Andrei Voznesenski, și ale unor poeți tineri ucraineni.

Albumul lor de debut se numește „20”, a fost lansat în 2011 la Headphonica, un netlabel din Weimer, Germania, specializat între altele pe electronica, jazz, avangardă, folk, experimental și noise, iar noi ascultăm acum piesa „Kofta Fata”.