În Moldova sprijinul pentru apropierea de Uniunea Europeana este in crestere fata de acum 4 ani. Potrivit ultimului Barometru al opiniei publice, in cazul unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, 44% din alegători ar vota „pentru”, iar 37% „împotrivă”. Pe de alta parte ponderea persoanelor care sunt împotriva aderării Moldovei la UE înregistrează o tendință de creștere continuă – de la 18% în mai 2010 la 37% în aprilie 2014. Alla Ceapai a stat de vorba şi cu opoziţia anti-europeană de la Chișinău.
Contestatarii euro-integrării, partide şi formaţiuni de stânga şi ultrapatriotice au criticat vineri autorităţile de la Chişinău pentru semnarea Acordului de Asociere, acord pe care îl consideră un eşec. Deşi anterior anunțaseră proteste de proporţii în centrul capitalei, cei mai înverşunaţi adepţi ai viitorului eurasiatic al Moldovei s-au limitat la declaraţii şi comunicate de presă.
După ce joi o instanţă de judecată a confirmat interdicţia de a instala corturi în centrul capitalei, socialiştii au organizat acţiuni de protest la Bălţi, Comrat şi Tiraspol. În timp ce delegaţia moldovenească semna, la Bruxelles, Acordul de Asociere, câteva zeci de adepţi ai socialiştilor au protestat şi în faţa Comisiei Europene, iar deputatul socialist Igor Dodon declara presei la Chişinău că acest document este „o greşeală istorică” pentru Moldova:
„În opinia socialiştilor efectele acestui acord vor fi foarte negative pentru Republica Moldova. Semnarea Acordului de Asociere de astăzi şi ratificarea în continuare va avea efecte negative sub aspect social, economic şi riscuri teritoriale.”
Comuniştii, care anunţau şi ei un protest în capitală, au luat atitudine verbală, prezentând opinia liderului PCRM într-un comunicat de presă. Vladimir Voronin a menţionat că partidul pe care îl conduce nu este împotriva UE şi a modernizării ţării, dar cităm „prin semnarea acestui document, Moldova îşi pierde independenţa politică, economică, socială, deoarece ţara nu este pregătită pentru a face faţă unor cerinţe atât de drastice din partea UE.”
Şi liderul Partidul Social Democrat, Victor Şelin, care a încercat fără succes în urmă cu doi ani sa inițieze un referendum pro-estic, a declarat într-un comunicat că asocierea la UE este „o greşeală catastrofală pentru Republica Moldova”.
Mai mult analiști au sugerat ca temperarea adversarilor integrării europene s-ar putea sa aibă legătură cu o acțiune hotărâtă a SIS întreprinsă chiar în ajunul evenimentului de la Bruxelles. Procuratura generală anunţa joi că în colaborare cu SIS au reţinut două persoane bănuite de implicarea în pregătirea unor acţiuni de natură să prejudicieze securitatea şi integritatea teritoriala a R Moldova.
Analistul politic Anatol Ţăranu crede că anume această reacţie promptă a organelor de drept au descurajat partidele şi organizaţiile care promovează vectorul eurasiatic să organizeze careva acţiuni de protest, astăzi:
„Cred că SIS a intervenit la timp şi a dat un semnal foarte clar că toate forţele distructive sunt monitorizate şi răspunsul va fi unul adecvat. Partidele pro-eurasiatice, pro-Rusia, care au promis că vor protesta, faptul că nu au recurs la acest lucru vorbeşte mai curând despre un anumit grad de demoralizare existent în rândurile acestor partide. Ei foarte bine înţeleg că majoritatea populaţiei susţin ideea aderării Republicii Moldova la UE, iar pe de altă parte, există această intervenţie a Rusiei în Ucraina care discreditează iremediabil ideea eurasiatică. În aceste condiţii să organizezi proteste este o chestie fără perspectivă mare.”