Deși pentru europeni a fost doar un episod secundar, în marginea unui summit a cărui principală temă a fost cu totul alta, semnarea, de către Moldova, Georgia și Ucraina a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană e un mare pas înainte pentru cele trei țări, care au încă părți din teritoriu ocupate de Rusia și care sunt sistematic supuse sancțiunilor economice ale Kremlinului.
În privința Moldovei, președintele României Traian Băsescu a rezumat felul în care România, și prin ea Uniunea Europeană, vede succesul Chișinăului:
„A inceput Filat un proces foarte inteligent, punând vizele întâi și abia pe urmă asocierea și acordul de liber schimb și sunt singurii care au obținut și viză acord de liber schimb până la ora asta. Am avut ce susține. Filat a început, Leancă a continuat, iar noi i-am susținut."
Refuzul de a semna Acordul între Ucraina și Uniunea Europeană, in noiembrie trecut, la Vilnius, de către președintele de atunci al Ucrainei Viktor Ianukovici, a declanșat protestele de pe Maidan, fuga lui Ianukovici, destabilizarea țării, ocuparea Crimeei de către Rusia și alegerile în urma cărora s-a format guvernul de astăzi.
Noul președinte ucrainean Petro Poroșenko a semnat acordul, în mod simbolic, cu același stilou cu care Ianukovici ar fi trebuit să-l semneze în urmă cu șapte luni la Vilnius.
„Voi semna acordul cu acest stilou pe care scrie: Acordul de asociere Ucraina-UE, Vilnius 2013, pentru că semnarea nu a avut loc atunci. Dar stiloul a rămas același."
Președintele Consiliului European Herman Van Rompuy a insistat că Rusia nu are de ce să se teamă de semnarea Acordurilor de asociere:
„Nu există nimic în aceste acorduri, nici în demersul Uniunii Europene, care să lezeze în vreun fel Rusia."
Cu toată importanța simbolică a Acordului de asociere, semnarea lui nu înseamnă că Moldova si Ucraina au deja un picior in Uniunea Europeana, cum se tot repetă. Lucrurile sînt departe de a fi câștigate, iar coaliția pro-europeană de la Chișinău va trebui acum să câștige alegerile de la toamnă. Guvernul R. Moldova este foarte conștient de acest lucru, motiv pentru care premierul Iurie Leanca a ținut să lanseze, din Bruxelles, înainte de semnare, un mesaj în limba română la adresa celor de acasă:
„Dragi concetățeni, ziua de azi este istorică, dar în scrutinul parlamentar din toamnă va trebui să confirmăm că într-adevăr am ales viitorul și că ne-am rupt de trecut. Va fi un vot determinant, care va cimenta cursul european al țării și perspectiva de aderare la Uniunea Europeană.”
Perspectivă încă îndepărtată, în condițiile în care Rusia și-a exprimat deja nemulțumirea in urma semnării acordurilor.
După semnarea acordurilor cu Moldova, Georgia și Ucraina, europenii și-au urmat summit-ul în chestiunea cea mai importantă astăzi pentru UE și anume: viitoarea compoziție a Comisiei Europene, pentru care în mod cert un nou summit excepțional va fi organizat luna viitoare.