Iurie Leancă: „De felul în care ne vom comporta în alegeri, ar putea depinde continuitatea parcursului nostru european”

Premierul Iurie Leanca, la lansarea gazoductului Iaşi-Ungheni, 27 august 2014

În dialog cu premierul R. Moldova şi prim-vicepreşedintele PLDM, despre activitatea guvernului, campania electorală şi eventuale alianţe politice.

Europa Liberă: Domnule Iurie Leancă, cât deţineţi funcţia de premier, mai puţin vorbiţi şi în calitate de prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat. Practic se dă startul campaniei electorale. Vrem să cunoaştem şi noi cum veţi combina aceste două funcţii pe care le deţineţi actualmente, şi cea de şef al executivului, dar şi cea de politician, mai ales fiind şi prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat.

Iurie Leancă: „Această campanie nu trebuie să încetinească sub nicio formă activitatea guvernului. Ba dimpotrivă, perioada deloc simplă, extrem de complexă prin care trecem trebuie să ne oblige să mergem cu motoarele, dacă aş putea spune, cu turaţie la maximum. De aceea, le voi cere şi colegilor din guvern şi va fi şi o exigenţă faţă de mine, să ne organizăm în aşa fel încât în următoarea perioadă în prim-plan să fie activitatea guvernamentală, să fie obiectivele pe care ni le-am propus şi să fie în interesul cetăţeanului. Totodată, vom găsi cu toţii suficient timp să mergem în teritoriu să vorbim cu oamenii, pentru că e mai important ca mesajele noastre să ajungă la concetăţenii noştri într-o manieră corectă, obiectivă şi nu prin prisma manipulărilor şi distorsionărilor opoziţiei. În ceea ce priveşte perioada următoare, din punct de vedere politic, sigur că trebuie să ne aşteptăm în primul rând la o responsabilitate politică deosebită. Şi aici mă refer la partidele democratice, care trebuie să găsească formulele cele mai bune pentru a păstra actualul curs de dezvoltare a Republicii Moldova. Şi sunt absolut convins că de felul în care ne vom comporta noi în campanie, în alegeri, ar putea depinde continuitatea parcursului nostru european, astfel încât responsabilitatea este uriaşă pentru toate partidele care susţin acest parcurs european.”

Europa Liberă: Dar de ce nu aţi căzut de acord cum mergeţi în această campanie electorală? Pentru că se vorbeşte deocamdată că s-ar putea fiecare partid să meargă cu lista sa, dar nu s-a exclus până nu demult nici varianta creării unui bloc electoral.

Iurie Leancă: „Trebuie să ne concentrăm de aici încolo, pornind de la o situaţie pe care o avem, dar pornind şi de la provocările care deja există şi care ar putea să apară. Eu, pe de o parte, nu prea văd cum am putea merge separat la modul efectiv în alegeri. Într-o formulă sau alta, partidele democrate trebuie să arate electoratului unitate, şi după alegeri, pornind de la ideea că va trebui să conlucrăm împreună, în coaliţie, în transparenţă, predictibilitate şi, bineînţeles, cu o perspectivă clară de îmbunătăţire a condiţiilor de trai în Moldova, astfel încât fiecare cetăţean să simtă pe buzunarul său, pe pielea sa, o schimbare calitativă şi cantitativă. Merg tot mai des în teritoriu şi aud foarte clar mesajul oamenilor care ne spun ce aşteaptă de la noi. Le vom oferi o viață mai bună, pe continuitate și le spunem clar pe cine votează pentru aceasta. Iată, pe acest motiv, cred că e nevoie de aceste elemente la care m-am referit anterior. Dar ei vor să știe că dacă au încredere să își dea votul pentru cineva, vor să știe că acei cineva vor conduce într-o anumită formulă și după alegeri. Ei vor să le oferim garanții că nu vor mai exista certurile din trecut, vor garanții că după alegeri nu vor mai exista tot felul de mișcări de culise în timpul negocierilor pentru formarea noii coaliții. Și bineînțeles că vor să știe că votează o echipă care are capacitățile necesare pentru a rezolva problemele cu care se confruntă oamenii.”

Europa Liberă: Ați făcut cumva aceste calcule și dacă totuși ați putea împreună să insistați pe ideea creării unui bloc electoral?

Iurie Leancă: „Eu nu pot să vă zic cu maximă certitudine dacă blocul electoral este soluția optimă sau nu. Pentru că nu s-au făcut suficiente deocamdată evaluări la acest subiect.”

Europa Liberă: Evaluările cine le face?

Iurie Leancă: „Urmează să le facă partidele prin aceste testări, prin aceste sondaje. Dar la prima vedere blocul electoral prezintă un șir de avantaje care s-ar plia foarte bine pe așteptările electoratului partidelor democratice, dar bineînțeles că e nevoie de o analiză mai profundă pentru a lua o astfel de decizie și sunt convins că această analiză care a și demarat ne va permite într-o perioadă imediată să luăm o decizie, bazându-ne, iarăși, pe așteptările oamenilor. Am observat că există o anumită deschidere pentru o discuție sinceră și obiectivă pe acest subiect. Am vorbit, bineînțeles, cu colegii din partidul meu, am vorbit și cu colegii din alte partide care, la fel, mi s-au părut deschiși, cel puțin să angajăm o discuție pe această temă. Dar noi nu trebuie să ne blocăm doar la ideea propriu-zisă a blocului, fiindcă blocul până la urmă e o formulă, o formă foarte complexă, eventual, și mai complicată de parteneriat politic. Sunt și alte forme care ar putea fi analizate. Cel mai important e să găsim acea formulă care ar fi bună pentru partidele democratice ca să poată transmite un mesaj foarte clar alegătorului că noi mergem împreună până la alegeri și vom merge împreună și după alegeri, având obiective comune, având sarcini și principii care ne unesc și să nu ne axăm pe anumite elemente unde avem puncte de vedere diferite.”

Europa Liberă: Tot mai multe voci şi comentatori, analişti spun că se vor duce nişte lupte acerbe inclusiv între partidele de la guvernare. Şi atunci întrebarea firească e dacă aceste războaie ar putea fi ocolite, aţi putea trece peste ele, aţi putea să semnaţi un armistiţiu să nu se atace un partid cu altul? Cum e?

Iurie Leancă: „Este absolut sigur că război între partidele democratice ar putea provoca o mare problemă, o problemă mare de tot. Şi sincer nici nu vreau să mă gândesc că o astfel de involuţie ar putea avea loc. Tocmai de aceea şi vorbesc despre nevoia de a găsi o formulă şi de a formaliza într-un mod anumit cum mergem în alegeri, pentru a reduce la minimum riscul apariţiei unui astfel de conflict. Este firesc ca fiecare partid democratic să-şi dorească să obţină un scor cât mai bun în alegeri, dar aceasta nu trebuie să se facă cu preţul revenirii comuniştilor la putere, a unui partid revanşat. Fiindcă atunci degeaba mai ia fiecare partid un scor mare. Este adevărat, noi nu intrăm în această campanie într-o situaţie clasică, ci în una în care avem o atmosferă tensionată. Şi atunci când spun cuvântul „tensionată”, este o formulă extrem de diplomatică pentru a reda tragedia care se derulează în ţara vecină. Şi nu putem să nu ţinem cont de aceste provocări care există pe plan regional şi care, iată, ne afectează pe noi într-o manieră foarte clară, la nivel de situaţie, tensiune în societate, la nivel de comerţ exterior, la nivel de dezvoltare economică. De aceea când vorbesc despre nevoie de a ne uni forţele în alegeri, şi în afară de acest lucru, într-un an şi jumătate de guvernare, cel puţin în ultima perioadă, am demonstrat, partidele din arcul guvernamental, că putem nu doar convieţui, nu doar coabita, dar putem să ne conjugăm eforturile pentru a soluţiona problemele pe termen imediat, pentru a elabora concepţii, politici pe termen mediu şi să le promovăm cu perseverenţă, pentru a îmbunătăţi calitatea guvernării, ceea ce, efectiv, se răsfrânge asupra situaţiei social-economice din societate.”

Europa Liberă: Domnule Iurie Leancă, dar disensiuni, confruntări, provocări pot apărea nu neapărat în cadrul unei coaliţii, în cadrul mai multor partide şi în cadrul unei singure formaţiuni. Acum, când se discută mult că trebuie să se vorbească clar despre integritatea morală a celor care trebuie să ajungă pe listă, sigur că în partide vor apărea diferite puncte de vedere...

Iurie Leancă: „Astfel de riscuri există şi astfel de posibile conflicte ar fi la fel de periculoase, poate chiar mai periculoase decât posibilele conflicte dintre partidele democratice. De aceea, trebuie să insistăm cu toţii asupra faptului cât mai repede să avem o claritate a modului în care mergem în alegeri pentru elimina la maximum aceşti factori de risc. Dar încă o dată, am dovedit că am ştiut să învăţăm din greşelile trecutului, modul în care a conlucrat coaliţia a fost unul mult mai îmbunătăţit, iar în ceea ce priveşte în plan intern, pe planul partidului, cinci ani de guvernare sigur că ne-au permis să vedem comportamentul, linia de gândire, de acţiune a mai multor colegi. Şi îmbunătăţirea calităţii membrilor partidului, cei care vor reprezenta partidul pe listă este un subiect la care medităm cu toţii şi sper nu numai să tragem concluziile de rigoare, dar să vedem o listă în acest punct de vedere îmbunătăţită şi la capitolul profesionalismului, şi la capitolul integrităţii fiecăruia care se va regăsi pe lista Partidului Liberal Democrat.”

Europa Liberă: Mai toate sondajele de opinie, care au fost făcute până acum, arată că în viitorul Legislativ ar putea să ajungă aceleaşi partide. Unde vedeţi locul şi rolul Partidului Liberal, care la o anumită etapă a fost exclus din actul guvernări? În eventualitatea că liberalii conduşi de Mihai Ghimpu ajung în Parlament şi în noua eventuală coaliţie pro-democratică, pro-europeană ar avea nevoie şi de voturile lor, vă gândiţi ce relaţie trebuie să stabiliţi şi cu Partidul Liberal?

Iurie Leancă: „Este obligatoriu să discutăm şi cu colegii din Partidul Liberal. Faptul că nu sunt în coaliţia actuală nu înseamnă că ei nu împărtăşesc în mare parte obiectivele pe care ni le-am propus cu toţii şi pe care le-am îmbrăţişat în această coaliţie, obiectivele de integrare europeană, obiectivele de modernizare a instituţiilor statului, obiectivele de transformare a Republicii Moldova într-un stat previzibil, stabil şi prosper. Şi de fapt acest lucru s-a observat şi în Parlament. Am văzut că pe subiectele critice, cheie, pentru succesul reformei, cei din Partidul Liberal, membrii Parlamentului, au susținut mai multe inițiative ale coaliției, ceea ce ne-a permis deseori să avansăm cu aceste reforme. Deci, pornesc de la ideea foarte simplă că lucrurile pe care le avem în comun cu colegii din Partidul Liberal sunt mult mai multe decât cele care ne despart, astfel încât nevoia de acest dialog este una absolut pe tapet, rezultă și din abordarea absolut rațională și cel mai important este că de acest dialog este nevoie pentru a nu compromite șansele de viitor, perspectivele Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Mărul discordiei sigur că va ajunge să fie și repartizarea funcțiilor. Cunoaștem foarte bine ce înseamnă să repartizezi cele mai mari funcții conform algoritmului. Credeți că ar putea să dea bătăi de cap și acest subiect?

Iurie Leancă: „Este extrem de important să le spunem oamenilor cine îi va conduce după alegeri, care va fi formula de coalizare. Nu cred că ar fi în interesul nostru să mergem în alegeri fără a le da oamenilor această perspectivă cât de cât clară. Nu cred că dacă vom merge fără a lansa anumite formule de coalizare, vom reuși să captăm voturile celor nehotărâți. Și, din păcate, constatăm că numărul concetățenilor noștri care deocamdată sunt indeciși este foarte mare. Și atunci vor putea să ne acuze de lipsă de transparență și nu vom arăta doar că avem o problemă de comunicare pe interior și că am putea crea eventual percepția unor planuri ascunse. Și atunci de ce ne-am aștepta ca oamenii să ne voteze pe noi? Deci, nu cred că ar fi cazul să mergem în alegeri într-o formulă de neanunțare a unor obiective, a unor planuri foarte concrete cum vedem noi așezarea respectivă după alegeri. Și cred că mai e suficient timp pentru a lămuri între noi aceste lucruri și după aceea a merge cu un mesaj comun.”

Europa Liberă: Pentru duminică Partidul Liberal Democrat, al cărui prim-vicepreședinte sunteți, convocați o adunare în Piața Marii Adunări Naționale. În ce scop?

Iurie Leancă: „În Piața Marii Adunări Naționale Partidul Liberal Democrat urmează să prezinte un raport privind activitatea partidului, formațiunii noastre politice până în acest moment, de a trasa obiectivele până în campania electorală. Urmează să fie un raport mai complex, asupra acestuia se lucrează acum foarte intens. Trebuie să vorbim despre cum ne-am îndeplinit angajamentele, ce am reușit, ce nu am reușit, care au fost cauzele acolo unde nu am reușit, deși în linii mari este un lucru incontestabil că majoritatea dintre angajamentele pe care ni le-am asumat, am reușit în pofida problemelor pe plan intern, pe plan regional, vedem că ele vin ca tăvălugul peste noi, dar totuși fiind cu responsabilitate că majoritatea acestor angajamente au fost îndeplinite, iar acolo unde mai avem încă restanțe, și le cunoaștem foarte bine, lupta împotriva corupției, reforma justiției, îmbunătățirea condițiilor sociale pentru concetățenii noștri, trebuie să explicăm care au fost cauzele obiective și în mod special să venim cu soluții pe aceste probleme.”

Europa Liberă: Și guvernul, la această oră a bilanțurilor, vine cu ce evaluări?

Iurie Leancă: „Guvernarea per ansamblu din 2009 încoace, din 25 septembrie, poate vorbi despre mai multe realizări, performanțe, fie că e vorba de infrastructură, fie că e vorba de sistemul energetic, fie că e vorba de îmbunătățirea condițiilor sociale, iată, în pofida acestei evoluții dramatice din regiune care are un efect direct asupra situației economice din mai multe țări, faptul că am reușit să identificăm resursele pentru a majora de la 1 septembrie salariile la un număr mare de bugetari, cei care au fost cei mai vulnerabili – pedagogi, bibliotecari, artiști, educatori, doctori, surori medicale și așa mai departe, faptul că am reușit să dublăm suplimentul la pensii pentru cei care au o pensie mai mică de 1500 de lei și facem aceasta într-o manieră absolut responsabilă, gândindu-ne foarte bine și proiectându-ne cheltuielile și pentru anul viitor, nu ne dorim să apară tot felul de probleme la capitolul finanțele publice pentru anii următori, așa cum ne-au lăsat comuniștii în 2009, un deficit bugetar de aproape 16%. Aceasta vorbește despre faptul că am reușit să guvernăm așa încât urmare a reformelor structurale oamenii să înceapă să simtă beneficiile, nu mai vorbesc de reformele în domeniul educațional și nu doar la Codul Educațional, dar și la schimbările la nivel de școli, grădinițe, și cu ajutorul partenerilor noștri. Dar bineînțeles că sunt și domenii unde trebuie să accelerăm pasul în reformă, astfel încât concetățenii noștri să vadă foarte clar cum mergem și unde exact ajungem. Vorbeam despre faptul că guvernul în perioada imediat următoare trebuie să își concentreze atenția pe aceste obiective și, totodată, noi toți cei din coaliție, și cu sprijinul experților din străinătate, trebuie să pregătim un plan de dezvoltare a Republicii Moldova cu priorități clare, cu soluții care ne vor permite să facem un salt cantitativ și calitativ, astfel încât în doi-trei ani reformele, baza care acum a fost creată să permită să schimbăm dramatic viața concetățenilor noștri.”

Europa Liberă: Se vorbește despre o gaură în buget. Poate să se ajungă la situația în care bugetul să fie pe muchie de cuțit?

Iurie Leancă: „Tocmai vă spuneam că nu am permis în toate aceste calcule și în toate aceste realizări împreună cu colegii să apară pericolul unei găuri bugetare. Aceste majorări salariale au fost făcute într-o manieră extrem de responsabilă, nu doar identificând resurse suplimentare de acumulare la buget pentru acest an, dar în baza unor calcule foarte precise pentru 2015, pentru 2016, pentru 2017, astfel încât aceste note pe care le-am văzut eu, că ar putea apărea unele găuri de acest gen, sunt absolut deplasate. Am şi rugat colegii de la Ministerul Finanţelor să vină cu explicaţii foarte tehnice pentru a combate această aserţiune greşită.”

Europa Liberă: De câteva ori aţi amintit despre situaţia precară din regiune, vă referiţi la conflictul care durează de luni între Kiev şi Moscova şi impactul pe care îl resimte şi Republica Moldova de la această confruntare. Credeţi că se poate ajunge la pace şi stabilitate în această zonă? Şi de cine depinde?

Iurie Leancă: „Depinde de marii actori, cum vor găsi ei soluţii pentru situaţia din estul Ucrainei, pentru a nu permite escaladarea în continuare, extinderea zonei conflictului astfel încât ea să se apropie uşor-uşor de flancul de sud al Ucrainei. Fără eforturi conjugate, fără un dialog activ între Occident şi Moscova nu-mi pot imagina cum se pot opri aceste escaladări, extindere a lor în spaţiul geografic, extinderea acțiunilor militare, nu-mi imaginez cum am putea găsi soluţii fără acest dialog şi fără eforturi mult mai consistente. Sigur că situaţia este foarte complicată, dar vreau să sper că raţiunea va triumfa. Istoria ar trebui odată şi odată să ne dea o lecţie. Pe 1 septembrie, când s-au adunat la Chişinău miniştrii de externe din Uniunea Europeană, ministrul de externe al Poloniei ne-a adus aminte că exact 75 de ani în urmă a început cel de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare conflagraţie din istoria omenirii, care a generat cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti. Dacă nici aceasta nu ne învaţă minte, atunci nu mai ştiu pe ce putem spera. Dar evoluţiile din ultimele zile sper să ne aducă şi să ne inspire puţin optimism că totuşi anumite soluţii pot fi găsite. În ceea ce priveşte situaţia din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană din sud, cel puţin deocamdată, şi spun aceasta în cunoştinţă de cauză, urmare a consultărilor şi cu colegii de la Kiev, şi a convorbirilor cu cei de la Moscova, a discuţiilor cu cei din regiunea transnistreană, dar şi cu partenerii noştri occidentali, deocamdată nu avem motive pentru îngrijorări deosebite. Dar aceasta nu înseamnă că nu monitorizăm, nu evaluăm, nu ne axăm pe îmbunătăţirea anumitor capacităţi ale Republicii Moldova. Doar trebuie să judecăm la rece şi să păstrăm această capacitate de analiză cu discernământ. Deci, deocamdată, nu avem motive pentru îngrijorări şi pentru nelinişte.”