Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „proiectele pe care le-am iniţiat în 2009 au finalitate”


Vlad Filat împreună cu noul premier Iurie Leancă la ceremonia de inaugurare a guvernului din 2013
Vlad Filat împreună cu noul premier Iurie Leancă la ceremonia de inaugurare a guvernului din 2013

Despre relațiile dintre Chișinău și București cu fostul premier Vlad Filat intervievat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Pornim discuţia de la faptul că aţi efectuat această vizită la Bucureşti. Relaţia moldo-română astăzi este pe calea ascendentă doar din simplul motiv că situaţia din zonă s-a înrăutăţit şi mai ales că factorul rusesc se face tot mai agresiv?

Vlad Filat: „Nu pot să neg, această situaţie influenţează asupra relaţiilor nu numai cu România, dar cu toţi partenerii noştri. Însă dacă este să vorbim despre relaţiile noastre cu România, atunci vedem că acele proiecte pe care le-am iniţiat în 2009 au finalitate. Mai mult decât atât, această finalitate demonstrează că acele înţelegeri au avut un scop bine determinat, s-a muncit mult în realizarea lor şi deja avem rezultate palpabile. Ca niciodată, întreaga clasă politică de la Bucureşti are un punct comun de vedere.

Ceea ce ţine de sprijinirea directă şi practică a Republicii Moldova, dincolo de suportul politic şi de promovarea intereselor Republicii Moldova, în parcursul nostru de integrare europeană, avem aceste ajutoare directe ce ţin de securitatea energetică, de dezvoltarea infrastructurii şcolare, de depăşirea situaţiei care a survenit în urma embargoului impus de către Federaţia Rusă la exportul de fructe.

Deci, lucruri care demonstrează că România, dincolo de faptul că are această legătură cu Republica Moldova, bazată pe trecutul comun, prezentul şi, desigur, ceea ce urmează să se întâmple în perioada de viitor, reprezintă şi soluţie în rezolvarea a foarte multor probleme cu care ne confruntăm.”

Europa Liberă: Piaţa română poate înlocui piaţa rusă, dacă vorbim despre producţia agroalimentară care nu mai nimereşte pe piaţa estică?

Vlad Filat: „Nu am spus aceasta. Am spus doar că oferă soluţii. Pentru că o parte dintre aceste produse care nu pot fi exportate în Federaţia Rusă urmează să se regăsească şi pe piaţa României, care este una substanţială. Este vorba de mai mult de 20 de milioane de consumatori. De undeva trebuie să începi. Avem în acest sens deschiderea necesară şi suportul necesar. Important este să spunem că această posibilitate pe care ne-o oferă România ne va ajuta pentru a promova produsele noastre şi pe alte pieţe. Avem nevoie de această experienţă.”

Europa Liberă: Darea în exploatare a gazoductului Iaşi-Ungheni se consideră ca o alternativă. Pentru că în cei 23 de ani Republica Moldova depindea sută la sută de resursele energetice din Federaţia Rusă. Pe de altă parte, acum se vorbeşte că gazul, dacă va ajunge poate în imediata vecinătate a României, doar mai târziu în ţeavă va ajunge şi la Chişinău. Procesul este de durată? Trebuie să se înarmeze consumatorul de gaze cu multă răbdare?

Vlad Filat: „Sper că această situaţie care ţine de relaţiile noastre cu Federaţia Rusă va fi depăşită.”

Europa Liberă: Când şi cum?

Vlad Filat: „Eu tare sper că nu vom ajunge la sistări în livrarea gazelor naturale, cu toate că nu ţine aici doar de relaţia dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Este şi ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dar, totodată, dincolo de această speranţă, noi în aceşti ani am muncit, având o viziune foarte clară, care ţine de asigurarea securităţii energetice pentru Republica Moldova.

Pe de o parte, este vorba de aceste interconectări pe dimensiunea gazului natural, este prima etapă realizată. Deoarece, pentru a avea capacitate de asigurare cu întreg necesarul de gaze naturale, urmează să implementăm următoarele două etape. Este vorba şi de construcţia staţiei de compresare şi pompare a gazului natural, dar şi de continuarea construcţiei gazoductului de la Ungheni până la Străşeni, în aşa fel încât să avem capacitatea necesară pentru furnizarea gazului natural în cantitatea necesară pentru întreg consumul pentru Republica Moldova. Este proiectul bine stabilit, inclusiv la capitolul timp, avem în faţă cel mult doi ani de zile pentru ca să avem realizat acest obiectiv.”

Europa Liberă: Preţul va fi mai mic?

Vlad Filat: „Preţul va fi mai mic, dar mai important decât aceasta este securitatea furnizării gazului natural. Pentru că în anumite condiţii şi în anumite situaţii, preţul devine a fi foarte puţin important în raport cu necesitatea gazului natural pentru funcţionare. Sunt şi industrii specifice, dar şi consumul casnic. Dar în evaluarea pe care o avem, gazul natural furnizat din România este mai ieftin decât cel pe care îl primim din partea Gazprom-ului.

Nu pot să trec cu vederea şi capacităţile noastre de transport de energie electrică din Uniunea Europeană prin intermediul României. Aici mă refer la interconectările pe dimensiunea energiei electrice. Un prim-pas s-a făcut. Este vorba de interconectarea în sud – Fălciu-Goteşti. Urmează să fie implementat şi proiectul care ţine de interconectările Ungheni-Iaşi şi trilaterala, gândită cu ceva timp în urmă, Bălţi-Suceava. Aici deja este un proiect trilateral în care este implicată şi Ucraina, astfel încât să avem asigurată această independenţă, cum spuneam, sub aspect tehnic.

Totodată, şi la capitolul energie electrică, dacă e să facem o comparaţie, în România, energia electrică este mai ieftină cu 40% decât o avem noi furnizată de la cei care furnizează la ora actuală, fie că este vorba de Cuciurgan sau că este vorba de furnizorul din Ucraina. Şi insist în a spune că aici este vorba de asigurarea securităţii energetice. Sunt proiecte importante, sunt proiecte de anvergură pe care urmează să le implementăm cu suportul direct al Uniunii Europene.”

Europa Liberă: L-am auzit pe preşedintele Traian Băsescu arătându-se îngrijorat de situaţia din regiune. Ce ar putea face Chişinăul şi Bucureştiul, în comun, ca să nu se resimtă impactul războiului ucraineano-rus?

Vlad Filat: „Am avut o discuţie în detalii la acest subiect. De altfel, ca dintotdeauna, cu domnul preşedinte Băsescu, orișice temă o discutăm, ea se discută în detalii, este o persoană care are expertiză foarte şi foarte profundă asupra subiectelor ce se află în discuţie.

Desigur, această situaţie care are loc în Ucraina este una foarte şi foarte periculoasă și poate afecta în modul cel mai direct în primul rând Republica Moldova. România, dincolo de capacitatea de analiză şi de prevenţie, şi de suport care este declarat şi asigurat, are posibilitatea să asigure informaţie obiectivă în raport cu partenerii noştri, fie că ei sunt din Uniunea Europeană sau parteneri americani.

La etapa actuală cred că trebuie să avem o monitorizare foarte strictă şi să facem o evaluare a tuturor riscurilor, fie că ele au caracter economic, fie că au caracter umanitar sau dacă pot afecta securitatea. Şi în rezultatul acestei monitorizări şi analize obiective, să avem acţiuni eficiente. Pot să vă spun că situaţia care este în regiune este cunoscută în cele mai mici detalii, având o expertiză perfectă.”

Europa Liberă: Ar putea, ar trebui să crească rolul NATO pe flancul estic?

Vlad Filat: „Deja vedem că situaţia existentă nu mai poate garanta drepturi fundamentale ale unui stat, urmează a fi redefinită relaţia Blocului Nord-Atlantic cu ţările non-NATO, care nu sunt membre NATO, pentru a le garanta drepturile suverane şi integritatea statului. Categoric, rolul NATO trebuie să fie unul în creştere. Pentru că precedentele create devin foarte şi foarte periculoase şi pot afecta nu numai situaţia în regiune, dar pot afecta pacea în întreaga lume.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, cât de implicat este PLDM-ul în campania electorală şi dacă cumva faceţi planuri cum va participa formaţiunea pe care o conduceţi în această campanie electorală?

Vlad Filat: „Mulţumesc pentru întrebare. Observ că în ultima perioadă de timp este o mare grijă faţă de ceea ce se întâmplă în Partidul Liberal Democrat din Moldova. Vreau să vă spun că noi ne pregătim către campania electorală, ne pregătim foarte serios.”

Europa Liberă: Aveţi pregătită şi lista?

Vlad Filat: „Lista nu reprezintă singura acţiune într-o bătălie electorală. Lista electorală va fi rezultatul discuţiilor purtate în cadrul organizaţiilor primare, organizaţiilor teritoriale, aşa cum am făcut-o şi în cadrul celorlalte trei alegeri parlamentare pe care le-am avut. Urmează să avem o discuţie şi la nivel de Consiliu Politic Naţional şi care va aproba această listă. Ce pot să vă spun eu e că decizia partidului va fi una bazată pe raţiune şi pe obiectiv foarte bine determinat.

Avem obligaţia ca în urma rezultatului obţinut în aceste alegeri să asigurăm ireversibilitatea procesului de integrare europeană a ţării noastre...

Noi suntem datori să obţinem victorie în acest scrutin electoral nu numai pentru PLDM, dar şi pentru Republica Moldova. Noi avem obligaţia ca în urma rezultatului obţinut în aceste alegeri să asigurăm ireversibilitatea procesului de integrare europeană a ţării noastre. Acesta este scopul principal pe care îl avem în activitatea noastră de partid.

Acum vizavi de pregătire, nu mă voi referi foarte mult la aspectul organizatoric, dar ca idee, staff-urile electorale sunt pregătite la nivel de fiecare organizație primară, în data de 7 septembrie urmează în Piața Marii Adunări Naționale să avem o acțiune de amploare în cadrul căreia vom prezenta un raport politic asupra activității partidului pe parcursul a cinci ani de guvernare. Vom prezenta și viziunea noastră de viitor și mai mult decât atât, vom lansa anumite idei care țin de interesul țării, de interesul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Întâmplător sau nu, se discută cine va fi primul pe listă, președintele formațiunii, Vlad Filat, sau premierul Iurie Leancă?

Vlad Filat: „Nu cred că întâmplător. Atunci când nu ai capacitate să îți faci ordine în propria ogradă, cauți tot timpul să faci ordine în curtea altuia. Sugestia mea pentru toți acești curioși e să fie liniștiți. Spuneam anterior, noi vom avea discuții la partid, vom lua decizii care să asigure victorie în alegeri, victorie necesară nu doar partidului Liberal Democrat din Moldova, victorie necesară Republicii Moldova. Și noi acest lucru îl vom face.”

Europa Liberă: Ideea unui bloc mai rămâne una de actualitate?

Vlad Filat: „Am demonstrat deschidere dintotdeauna, orișice poate fi discutat, doar că orișice discuție trebuie să urmărească un scop bine determinat. Or, dacă o soluție sau alta propusă nu asigură realizarea obiectivului principal și anume – obținerea victoriei în această campanie, nu poate să se materializeze în acțiune.

Noi am avut un schimb de păreri la acest capitol, avem măsurătorile respective care de fapt demonstrează că participarea partidelor și prezentarea de către partide a rezultatelor activității în această perioadă de timp care s-a scurs de la ultimele alegeri, prezentarea opțiunii de viitor pot să aducă în sumă acestor partide un rezultat mult mai bun decât participare într-un bloc electoral.”

Europa Liberă: Coaliția rămâne a fi cu o majoritate puternică?

Vlad Filat: „Eu tare sper că noi vom avea cu toții rațiunea necesară ca în acest scrutin electoral să ne concentrăm în a comunica cu oamenii și în a propune soluții pentru ca problemele cu care se confruntă ei să fie rezolvate, nu în lansarea de atacuri reciproce pentru că, în funcție de comportamentul nostru în campanie, vom avea și votul oamenilor. Deci, eu sunt absolut sigur că noi, mă refer la partidele care sunt în coaliția de guvernare, vom avea capacitatea necesară pentru ca să ne prezentăm în fața oamenilor în cadrul unei campanii civilizate și cu soluții pentru problemele cu care ei se confruntă.”

XS
SM
MD
LG