Rusia: InterNET sau InterDA?

Preşedintele Vladimir Putin la şedinţa Consiliului de Securitate al Rusiei, 22 septembrie 2014

Autorităţile ruse afirmă că nu au de gând să interzică internetul în ţară, ci, dimpotrivă, pregătesc un plan de acţiuni „în cazul în care Occidentul va încerca să blocheze Rusiei accesul la reţeaua globală”.

Presa rusă relatează că președintele Vladimir Putin și Consiliul de Securitate ale Rusiei se pregătesc să discute la 1 octombrie posibilitatea ca Rusia să fie deconectată de la rețeaua globală de internet. Ziarul Vedomosti a scris că inițiativa deconectării în caz de război sau revolte interne trebuia discutată luni, dar a fost amânată. Ministrul informațiilor le-a spus jurnaliștilor că, dimpotrivă, autoritățile se gândesc la măsuri de răspuns „în caz că țările occidentale vor încerca să blocheze accesul Rusiei la rețeaua globală”. În orice caz, aceste discuții îi îngrijorează pe mulți analiști. Opiniile câtorva exprimate în programele serviciului rusesc al postului nostru sunt prezentate în rezumat de Valentina Basiul.

Deconectarea de la reţeaua globală urma să fie pusă în discuţie la şedinţa de ieri, doar că subiectul a fost amânat. Închiderea internetului ar urma să aibă loc în caz de acţiuni militare sau în cazul organizării de proteste în masă. De asemenea, operatorii ar putea primi dispoziţii pentru a configura echipamentul în aşa fel încât segmentul rusesc al internetului ar putea fi izolat de reţeaua globală.

Expertul media Anton Nosik susţine că o asemenea decizie ar fi încă un pas în direcţia cenzurii totale.

Anton Nosik

„Eu văd în asta o continuare a politicii care a început cu legea despre filtrarea site-urilor, a continuat cu legea despre blocarea extrajudiciară pe un termen nelimitat, apoi cu pachetul de legi antiterorism ce-i vizează pe bloggeri. Iată de ce această iniţiativă poate fi considerată o continuare a proiectului de a impune o cenzură totală şi de a deconecta Rusia de la internet”.

Specialiştii şi apărătorii drepturilor omului sunt convinşi că reprezentanții puterii văd în internet nu doar una dintre sursele principale de informare, dar şi ca o platformă ce este folosită pentru a organiza acţiuni de protest. Pavel Rassudov, unul dintre liderii partidului piraților din Rusia, îşi aminteşte de un episod similar cu deconectarea internetului în Egipt, la începutul revoluţiei din 2011, şi atrage atenţia că acest pas a dus doar la amplificarea protestelor.

„Internetul nu va putea fi deconectat aşa deodată, Rusia este totuşi o ţară prea mare şi sunt prea mulţi provideri. Dar acest lucru va face comunicarea dificilă, mai ales că internetul nu înseamnă astăzi doar comunicare şi libertare de exprimare, ci şi plăţi bancare, legături între diferite instituţii. Fără îndoială,

Nimeni nu mai vorbeşte despre protejarea copiilor de informaţii dăunătoare, dar se vorbeşte despre război şi evitarea protestelor în masă...

strângerea şurubului are loc de câţiva ani, şi eu sunt bucuros că guvernarea nu-şi mai ascunde planurile sale. Nimeni nu mai vorbeşte despre protejarea copiilor de informaţii dăunătoare, dar vorbesc sincer despre război şi despre evitarea protestelor în masă”.

Pavel Rassudov mai constată că, prin această iniţiativă, autorităţile de la Moscova vor să lupte atât cu ameninţările din exterior, cât şi cu cele din interior.

„În acest moment este dificil de spus ce anume vor deconecta. Dacă vor deconecta doar conexiunea spre extern, înseamnă că nu vor mai exista Google, Twitter şi alte astfel de reţele, sisteme şi baze de date. Dar dacă puterea îşi face griji despre o oarecare securitate internă, în aceste cazuri ar putea fi deconectate şi VKontakte şi alte resurse. Dar autorităţile trebuie să înţeleagă că deconectând internetul oamenilor nu le mai rămâne altceva decât să iasă în stradă“.

Ministrul comunicaţiilor, Nicolai Nikiforov, a precizat că autorităţile ruse nu au de gând să interzică internetul în ţară, ci, dimpotrivă, pregătesc un plan de acţiuni „în cazul în care Occidentul va încerca să blocheze Rusiei accesul la reţeaua globală”.