Fermierii îşi cer despăgubirile promise. De unde va lua Guvernul bani?

Producătorii de fructe nu sunt singurii care aşteaptă ajutoare de la guvern.

Producătorii de fructe, afectaţi de embargoul rusesc, vor fi despăgubiţi de stat în ordinea în care depun cererile la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură iar directorul agenţiei Petru Maleru a declara că ordinea în care vor fi satisfăcute cererile va fi stabilită prin computer. Pentru moment, guvernul a prevăzut 138 de milioane de lei pentru despăgubiri, după depăşirea acestei graniţe, cererile vor intra pe o listă de aşteptare. Cererile de despăgubiri pot fi depuse până pe 15 octombrie, plăţile se vor face la începutul lui noiembrie. Producătorii de fructe nu sunt singurii care aşteaptă despăgubiri sau ajutoare de la guvern: mai sunt viticultorii în căutare de noi pieţi de desfacere sau fermierii de la Dubăsari, în conflict cu autorităţile de la Tiraspol. Cum va face guvernul faţă atâtor cereri de asistenţă care sigur nu sunt „ieftine”.

Cu două zile înainte de expirarea termenului de depunere a cererilor, circa 800 de producători de fructe afectați de embargoul rusesc au solicitat despăgubiri promise de Guvern. Suma totală, potrivit estimărilor făcute de experții de la agenția avizată –Agenţia de intervenţii şi Plăţi în Agricultură - ar putea depăși 170 de milioane de lei, daca toți vor cere despăgubiri. Guvernul are puși deoparte 138 de milioane de lei. După ce vor fi epuizate aceste fonduri, acționându-se în baza principului „primul venit, primul servit”, cererile producătorilor vor intra pe lista de aşteptare. Când şi de unde se vor lua banii suplimentari? Iată ce spune directorul Agenţiei de Plăţi şi intervenţii în agricultură, instituție subordonată ministerului de resort, Petru Maleru:

„Urmează să stabilească Ministerul Agriculturii, noi doar executăm banii care ni se dau.”

Din calculele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe, Guvernul ar trebui să identifice încă cel puţin 60 de milioane de lei.

În urmă cu câteva zile, viceministrul agriculturii Sergiu Gheţiu a declarat pentru Europa Liberă că Executivul va găsi resurse suplimentare celor calculate în ajun, menţionând că deja se duc tratative şi cu Banca Mondială.

Astăzi, după o întâlnire cu producătorii şi exportatorii de fructe ministrul agriculturii Vasile Bumacov a spus că în cel mai scurt timp trebuie revăzut în ansamblu regulamentul aprobat de guvern privind oferirea acestor despăgubiri.

Deocamdată nu este limpede ce modificări vor interveni şi de ce Ministerul Agriculturii vorbeşte despre necesitatea lor abia acum şi nu a luat în calcul, atunci când se negocia regulamentul, prognozele producătorilor mult peste estimările Executivului.

Experta de la Centrul analitic Expert-Grup Tatiana Savva este de părere că de la bun început Guvernul nu şi-a formulat suficient de clar intenţiile de a acorda sprijin exclusiv pentru producătorii de fructe care exportă în Federaţia Rusă. În consecinţă, s-a şi declanşat acest lanţ de nemulţumiri vociferate în ultimele săptămâni de mai multe asociaţii de fermieri care se pare că nu au înţeles foarte exact intenţiile guvernului, spune experta:

„S-a creat impresia că toţi producătorii agricoli, persoane fizice, gospodării ţărăneşti şi alţii vor primi aceste compensaţii. Acest lucru din start nu a fost prevăzut în regulament. Agricultorii despre care vorbesc asociaţiile de agricultori – UniAgroProtect, Federaţia Naţională a Fermierilor şi Federaţia Agroinform - sunt oameni care nu au făcut niciodată exporturi în Federaţia Rusă. Ei au depus în baza actului de achiziţie, act care de fapt nu este recunoscut prin regulament, cereri pentru compensare. Atunci când guvernul a hotărât că va compensa pierderile el a avut intenţia, probabil, să compenseze doar pierderile producătorilor agricoli care exportă în Federaţia Rusă. Uniunile de producători la etapa elaborării acestui regulament au fost consultate. Îmi pun întrebarea de ce ei nu şi-au dat interesul sau probabil nu au înțeles mesajul guvernului.”

În opinia expertei singura soluţie viabilă ar fi revenirea la masa de negocieri şi adaptarea regulamentului privind oferirea despăgubirilor ţinând cont de cerinţele producătorilor agricoli, dar şi a posibilităţilor şi intenţiilor Guvernului.

Tatiana Savva spune că cel mai probabil guvernul nu va putea găsi suficiente resurse pentru a putea satisface toate cerinţele agricultorilor. Experta opinează că statul poate fi înţeles atunci când spune că nu are suficienţi bani, mai cu seamă pentru unele revendicări exagerate. Mai greu este de înţeles poziţia unor agricultori, spune experta, care anticipând problemele ce pot interveni pe piaţa rusă, au mizat în special pe un ajutor din partea statului:

„Nu avem un buget foarte mare, el nu este atât de elastic încât să cuprindă toate doleanţele tuturor producătorilor şi persoanelor care au de suferit în situaţia dată. În acelaşi timp, o parte a vinei o au şi agricultorii, care au avut semnale despre schimbarea atât a situaţiei politice, cât şi a celei economice pe piaţa rusească, pe piaţa tradiţională deja de 7 ani încoace. Se putea veni cu o nouă abordare, o nouă strategie a business-ului pe aceste pieţe tradiţionale. Lucru care nu a fost făcut. Lucru pentru care s-a oferit de fapt asistenţă atât tehnică, cât şi financiară din partea donatorilor străini pentru dezvoltarea capacităţilor, în căutarea noilor pieţe atât europene, cât şi pe alte continente mai puţin tradiţionale pentru noi. este o situaţie în care guvernul riscă în măsura capitalului său politic. În acelaşi timp agricultorii au jucat un joc mult prea riscant în ultimii 7 ani în care banii au venit foarte uşor, fără a fi nevoiţi să investească prea mult în aceştia.”

În aşteptarea despăgubirilor promise de Guvern sunt şi fermierii din raionul Dubăsari, care de mai bine de 7 luni nu au acces la terenurile lor aflate în zona controlată de Tiraspol. După ce Guvernul şi-a revăzut calculele din ajun şi a spus că va putea oferi doar mai puţin de 2 milioane de lei şi nu trei milioane promise anterior fermierii au spus că vor ieşi la proteste. În opinia expertei Tatiana Savva indignarea fermierilor ar fi nu tocmai justificată pentru că suma finală la care a ajuns Guvernul reiese din informaţiile prezentate de înseşi fermieri.

Tatiana Savva opinează că nemulţumirile fermierilor exprimate în ultimele săptămâni, privite în ansamblu, par a fi mai curând un şantaj politic în ajun de alegeri. Pe de altă parte şi Guvernul ar trebui să-şi toarne cenuşă pe cap, conchide experte, pentru că s-a lansat anterior în promisiuni fără acoperire financiară clară.