Producătorii de fructe, afectaţi de embargoul rusesc, vor fi despăgubiţi de stat în ordinea în care depun cererile la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură. Directorul agenţiei Petru Maleru a declara că ordinea în care vor fi satisfăcute cererile va fi stabilită prin computer. Pentru moment, guvernul a prevăzut 138 de milioane de lei pentru despăgubiri, după depăşirea acestei graniţe, cererile vor intra pe o listă de aşteptare. Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov spune însă că acest mecanismul de oferire a despăgubirilor încă nu a fost bătut în cuie. Bumacov a menţionând că Regulamentul privind modul de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe, dar şi hotărârea de guvern în baza căruia a fost stabilit, cel mai probabil vor trebui modificate. Neschimbată va rămâne însă suma despăgubirilor promisă iniţial, de 138 de milioane de lei. Alla Ceapai a stat de vorbă cu ministrul agriculturii, Vasile Bumacov:
Europa Liberă: Domnule Bumacov, astăzi aţi avut o întrevedere cu producătorii şi exportatorii de fructe. Guvernul poate să ofere compensaţii de 138 de milioane de lei, dar producătorii spun că cererile sunt mult peste banii identificaţi. Cum se va proceda? De unde se vor găsi bani suplimentari?
Ceea ce este prevăzut în legea bugetului nu poate fi schimbat nici de un ministru, nici de un guvern....
Vasile Bumacov: „Bani se vor acorda atâţia câţi au fost promişi. Dacă vom avea şi alte surse, vom încerca să compensăm. Cred că ceea ce este prevăzut în legea bugetului nu poate fi schimbat nici de un ministru, nici de un guvern. Asta este.”
Europa Liberă: Din câte am înţeles de la Directorul agenţiei de plăţi şi intervenţii în agricultură se va proceda după principiul „primul venit, primul servit”…
Vasile Bumacov: „Pe parcursul acestei săptămâni urmează să decidem. În primul rând, încă nu toţi au depus cereri. Nu poţi acorda compensaţii înainte de a primi toate cererile. Miercuri finalizăm recepţionarea cererilor, joi analizăm şi vineri am stabilit o întrevedere cu agricultorii ca să vedem care este modalitatea, cum procedăm.”
Europa Liberă: Şi cum se va proceda. Cum vor fi selectaţi producătorii? Cum se va decide, a cui măr va fi compensat şi a cui nu?
Vasile Bumacov: „De aia ne întâlnim vineri ca să examinăm. Să vedem care este suma cerută, care este suma disponibilă şi să găsim mecanismul să facem ca toată lumea să fie mulţumită.”
Europa Liberă: Dar să facem claritate vor primi compensaţii doar acei producători care au exportat în Rusia? pentru că se creează impresia că s-a înţeles că toţi producătorii care au livrat fructe pentru procesare vor putea beneficia de aceste despăgubiri?
Vasile Bumacov: „Vă repet încă o dată, urmează să stabilim cum vom proceda după întâlnirea de vineri cu producătorii.”
Europa Liberă: Ca să fie foarte clar, mai mult decât a prevăzut în ajun guvernul nu vor fi alocate despăgubiri?
Vasile Bumacov: „Mai avem promisiuni şi de la alţi parteneri de dezvoltare. Dar trebuie să vedem care este suma cerută şi după asta discutăm. Cu putem noi să discutăm dacă nu ştim care este suma cerută sau nu ştim care a fost cantitatea direcţionată la procesare.”
Europa Liberă: Experţii de la Agenţia de plăţi şi intervenţii în agricultură spun că din cererile care le-au recepţionat până în prezent suma e de peste 170 de milioane de lei.
Vasile Bumacov: „Bine şi ce trebuie să facem noi?! Trebuie să avem datele finale, pe urmă împreună cu agricultorii luăm o decizie. ”
Europa Liberă: Domnule ministru, într-un comunicat plasat pe site-ul Ministerului sunteţi citat cu declaraţia că trebuie revăzut regulamentul în ansamblu. De ce abia acum se intenţionează modificări la regulament şi nu s-a anticipat atunci când acesta se negocia cu producătorii agricoli?
Vasile Bumacov: „Noi toţi vrem să fim deştepţi de la bun început, dar nu se întâmplă aşa. Iniţial am prevăzut că vor fi probleme. Suma a fost calculată împreună cu agricultorii, să fie foarte clar. Împreună am calculat care ar fi necesităţile. Guvernul a identificat aceste surse de la alte ministere şi ele au fost alocate şi a fost pregătit un regulament. Era evident că acest regulament nu putea fi unul final, pentru că situaţia nu este atât de simplă. Nu se ştiau exact care vor fi cantităţile de fructe. De aceea, o hotărâre de guvern poate fi întotdeauna modificată, în aşa mod ca să acordăm cât mai transparent şi cât mai obiectiv aceste compensaţii. Cred că nu ar fi bine ca unii să primească câte 40 de mii de lei la hectar compensaţii, iar alţii – nimic.”
Europa Liberă: Adică se va merge pe formula - câte puţin, dar la toţi?
Trebuie să facem cu bună înţelegere culculele, nu cu emoţii. Unii acum încearcă să speculeze pe situaţia care s-a creat...
Vasile Bumacov: „Sigur. Trebuie să facem aşa cu bună înţelegere culculele, nu cu emoţii. Înţeleg că unii acum încearcă să speculeze pe situaţia care s-a creat. Dar nu aşa se rezolvă problemele într-o ţară, mai ales într-o situaţie când suntem afectaţi de embargou care nu este creat de noi.”
Europa Liberă: La modul practic, ce ar urma să se modifice în acest regulament?
Vasile Bumacov: „Nu este exclus că va trebui de modificat şi hotărârea de Guvern, mai bine spus de completat.”
Europa Liberă: De completat cu ce prevederi?
Vasile Bumacov: „Trebuie să avem întâi cifrele ca să putem lua decizii finale. Aceea a fost o decizie preventivă, care a anticipat unele lucruri. Cine putea să anticipeze că anul acesta, de exemplu, unii vor scutura copacii şi vor da fructele imediat la procesare din cauza că au auzit că se compensează. Am încercat să împăcăm şi problemele şi mentalitatea, dar nu este simplu. Nu
Cine putea să anticipeze că anul acesta, de exemplu, unii vor scutura copacii şi vor da fructele imediat la procesare din cauza că au auzit că se compensează...
putem învinui pe producători. O parte din ei au roadă excelentă acum în livezi şi îi doare inima că vor fi nevoiţi ori să o piardă, ori să o dea la procesare. Pe de altă parte, avem bugetul statului care nu dispune de surse financiare mai mult decât a acordat. Pe de altă parte avem „prieteni” care special au făcut acest lucru, să creeze probleme în societate. Cu părere de rău unii nu sesizează acest lucru de parcă nu ar fi cetăţeni ai Republicii Moldova. Avem mai multe probleme.”
Europa Liberă: Domnule Bumacov să ne referim şi la o altă categorie de fermieri, care la fel sunt în aşteptarea unor despăgubiri promise de Guvern. Este vorba de fermierii din Dubăsari posesori ai terenurilor aflate în zona controlată de Tiraspol …
Vasile Bumacov: „Acolo nu este nici o problemă. Hotărârea de Guvern a fost adoptată. 12 milioane de lei au fost alocaţi. Nu există nici o problemă. Agenţia de plăţi în agricultură este în proces de colectare a ultimelor date şi în cel mai apropiat timp fermierii îşi vor primi banii.”
Europa Liberă: Dar şi aceşti fermieri şi-au declarat recent nemulţumirile, spunând că guvernul le oferă mai puţini bani decât promisese anterior.
Agenţia de plăţi în agricultură este în proces de colectare a ultimelor date şi în cel mai apropiat timp fermierii îşi vor primi banii...
Vasile Bumacov: „Nu este adevărat. Guvernul niciodată nu a alocat mai multe compensaţii ca în acest an. Anul trecut au fost de două ori mai mici. După şedinţa de Guvern am discutat cu ei şi le-am spus ce s-a decis şi am bătut palma. Din câte am înţeles, ei au spus că au obţinut ceea ce şi-au dorit. Nu cred că ar mai trebui să speculeze cineva.”
Europa Liberă: Să revenim la exportatorii de fructe. O altă îngrijorare exprimată de ei este că deşi s-a liberalizat piaţa UE, ei spun că se confruntă cu bariere care le îngreunează accesul pe această piaţă, că trebuie partenerii lor din ţările în care vor să exporte trebuie să achite garanţii bancare pentru fiecare lot de fructe.
Vasile Bumacov: „Suntem în proces de a colecta informaţii, factologic să vedem cum, cine şi în ce circumstanţe aplică aceste taxe. Am cerut şi azi dimineaţa informaţiile respective de la producători, dar ei nu le aveau. Când vom avea informaţie veridică atunci vom discuta şi cu Delegaţia UE în Republica Moldova, şi cu cei din România, şi cu cei din Bruxelles.”