La alegerile parlamentare din 30 noiembrie moldovenii din afara graniţelor ţării, aşa numita diasporă, ar putea oferi partidelor politice câteva zeci de mii de voturi. Statistica scrutinului din noiembrie 2010 arată că 65 de mii de moldoveni au făcut uz de dreptul de a vota. În acest an, autorităţile de la Chişinău au decis majorarea secţiilor de vot din afara ţării. Comisia Electorală Centrală a anunţat deschiderea a o sută de birouri electorale. Cum se informează cetăţenii din diasporă despre campania electorală? O întrebare la care a căutat răspuns Diana Răileanu:
Discuţia cu reprezentanţii mai multor Asociaţii ale moldovenilor stabiliţi în afara ţării lasă impresia că diaspora duce lipsă de informaţii despre scrutinul din 30 noiembrie: atât despre felul în care va fi organizat, cât şi despre candidaţii înscrişi în cursa electorală. Numărul moldovenilor care s-au înregistrat prealabil pe internet pentru alegeri – 1400 din cei aproape 600 de mii aflaţi peste hotarele ţării, pare să confirme acestă concluzie. Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, explică pasivitatea alegătorilor prin caracterul opţional al acestui execiţiu electoral:
„Probabil că, totuşi, nu a ajuns acest mesaj la grupul ţintă de alegători, deşi noi am făcut tot ce a fost necesar. Noi am tipărit o sută de mii de fluturaşi informativi, de mărimea paşaportului, pe care i-am distribuit prin intermediul Poliţiei de frontieră. Pe acel fluturaş era prezentată informaţia necesară: că vor avea alegeri parlamentare pe 30 noiembrie, că pentru a facilita procesul de organizare a secţiilor de votare, vă rugăm să intraţi pe site-ul www.alegător.md, să vă înregistraţi. Nu ştiu din ce considerente alegărorul nu a reacţionat. ”
Alegătorii din afara ţării mai au o săptămâna la dispoziţie pentru a-şi confirma on-line prezenţa la scrutinul din 30 noiembrie. Comisia Electorală Centrală va ţine cont de numărul celor înregistraţi atunci când va decide în ce localităţi să deschidă secţii de vot suplimentare. Până acum, pe site-ul alegător.md cei mai activi au fost moldovenii stabiliţi cu traiul în Federaţia Rusă: 400 de persoane, adică un sfert dintre cei care s-au înregistrat. Prea puţini, crede Lidia Miheeva, preşedinta organizaţiei „Speranţa”, de la Moscova. Poate pentru că nu toţi cei plecaţi la muncă peste hotare au acces direct la internet:
„Mi se pare mie, după toate cele văzute în atâţia ani aici, că este prea puţin informată lumea. Timpul a rămas foarte puţin şi lumea nu prea ştie unde vor fi secţiile de votare, iar alţii nu ştiu nici data precisă a alegerilor. Nu toţi au internet, ştiţi, nu este o informaţie clară din care lumea ar afla care sunt partidele, care le sunt programele etc.”
O situaţie asemănătoare a fost descrisă şi de Tatiana Noigalîc, preşedinta Asociaţiei Moldovenilor din Italia, ţară din Uniunea Europeană în care se află cea mai numeroasă comunitate de moldoveni. La alegerile din 2010, aici au fost deschise 20 de secţii de vot, adică un sfert din numărul total puse la dispoziţie pentru diasporă. Tatiana Nogailîc constată că partidele politice nu şi-au făcut simţită prezenţa în afara hotarelor ţării, prin urmare nici oamenii nu s-au arătat interesaţi de scrutinul din această toamnă:
„În primul rând, moldovenii nu se prea informează, este concluzia mea, din ceea ce cunosc personal. Consider că politicienii şi partidele care candidează ar fi bine să ne informeze care le sunt programele electorale, or ei vor noi să-i votăm. Noi suntem, se spune, aproape un milion peste hotare, deci asta este o pierdere a tuturor partidelor politice. Deci, ne simţim un pic lăsaţi uitării. Noi le suntem alături, dar să ne informeze cât mai mult prin intermediul rutierelor, prin intermediul ambasadelor, consulate, prin orice cale de informaţie. Riscăm foarte mult la aceste alegeri, or unii dintre conaţionalii mei nici nu vor să audă de alegeri.”
Pentru scrutinul din 30 noiembrie, guvernul de la Chişinău va deschide în afara ţării o sută de birouri electorale, cu 25 mai multe decât la alegerile din 2010. De asemenea, fiecare birou va primi câte trei mii de buletine de vot, pentru a evita situaţia din anii trecuţi, când, în lipsa buletinelor, alegătorii au fost nevoiţi să voteze pe foi A4.