Aleșii locali și regionali din Europa condamnă Rusia pentru presiunile asupra vecinilor săi

s

Congresul Puterilor Locale și Regionale de la Strasbourg.

Într-o declarație adoptată în 16 octombrie la Strasbourg, peste 300 de primari, prefecți și lideri regionali din 47 de state europene (toate membre ale Consiliului Europei) „condamnă toate formele de presiune rusești asupra Ucrainei și vecinilor săi.”

Declarația a fost vehement contestată de aleșii locali și regionali ruși, în sală aflându-se inclusiv primarul orașului Rostov, care l-a găzduit o lungă perioadă pe fostul președinte fugar Victor Ianukovici și în ale cărui spitale se reface liderul separatist din Donețk, Pavel Gubarev.

În deschiderea dezbaterii care a precedat votarea acestui document, Congresul Puterilor Locale și Regionale i-a ascultat pe reprezentanții guvernelor din Ucraina, Moldova, Georgia și Azerbaijan, țările asupra, potrivit documentului, „Rusia exercită presiuni”.

Potrivit declarației „securitatea europeană este amenințată în mod serios de eșecul repetat al Federației Ruse de a respecta reglementările internaționale, precum și principiile și valorile Consiliului Europei pe care s-a angajat că le respectă la aderarea, în 1996, la organizație.”

„Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, în Osetia de sud și în Abhazia (Georgia) și în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și ce se întâmplă astăzi în estul Ucrainei este în totală contradicție cu Europa regională pe care dorim să o realizăm”, se spune în document.

„Evenimentul acesta este parte a unei largi „alianțe” care include un număr de organizații internaționale prestigioase care se ocupă de această importantă problemă a separatismului în țările menționate. Ucraina și Moldova trebuie să lucreze împreună pentru a face din această parte de Europă o zonă mai sigură. Nu este o sarcină ușoară, Ucraina susține Moldova în găsirea unei soluții pentru conflictul din regiunea transnistreană, iar acum, Moldova, cu capacitatea sa modestă, încearcă să sprijine și să ajute Ucraina în lupta ei pentru demnitate și pentru recâștigarea drepturilor în acea parte a estului Ucrainei”, a declarat în exclusivitate pentru Europa Liberă, Viceministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri.

Mai toți oficialii din Ucraina, Georgia, Moldova sau Azerbaijan au vorbit în cadrul dezbaterii în limba rusa, tocmai pentru a arăta că limba rusă se bucură de respectul cuvenit în toate aceste țări, a spus viceministrul Valeriu Chiveri:

„S-a vorbit în rusă în fața colegilor din Congresul Puterilor Locale și Regionale, dar mai ales pentru colegii noștri ruși, pentru a le arăta că nu suntem împotriva culturii ruse, a rușilor de rând, a limbii ruse, ci doar împotriva politicii pe care o duce acum Rusia în ce ne privește”.

„Noi suntem toți bilingvi, căci în vremurile sovietice aveam aceeași țară. Vorbim ucrainiană, rusă, cu aceeași plăcere, firesc. Trebuie să fim împreună: Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaijan, pentru că nu putem să stăm și să ne uităm cine va fi următorul: Lituania, Letonia, Polonia ? Trebuie să fim uniți pentru o pace stabilă în Europa. Prin evenimentele pe care le vedem acum în Moldova, Ucraina și Georgia se încearc schimbarea granițelor în Europa ”, este de părere viceprimarul Kievului, Oleksii Reznikov.

„Separatismul, a spus Viaceslav Nehoda, minstrul adjunct al dezvoltării regionale din Ucraina, există in toate statele europene”, dând exemplu Scoției sau Cataloniei, precum și exemplu pozitiv al Belgiei, care în ciuda tendințelor separatiste rămâne unită.

Nehoda a spus că separatismul este „folosit de unele state pentru anexarea de noi teritorii cu ajutorul unor mercenari plătiți.” În opinia ministrului ucrainian Maidanul a fost declanșat de „corupția statului hipercentralizat pe model sovietic.”De aceea, a spus acesta, guvernul ucrainian consideră drept o datorie de onoare descentralizarea și regionalizarea țării.

Vorbind fără ocolișuri, Oleksii Reznikov, viceprimarul Kievului, o figura proeminentă a Maidanului, a spus ca „ceea ce face Rusia în Ucraina și în țările vecine, nu este separatism, este terorism, este un război hibrid”.

El a explicat cum „Rusia sedus populația cu melancolii sovietice. Rusia a indus ideea că Ucraina este o „țară greșită”, atrăgându-i pe nemulțumiții de corupția prea mare din Ucraina către Rusia. Nu corupția din Ucraina este gresita, Ucraina însăși este greșită, au spus ei”, a explicat viceprimarul Kievului.

Reznikov a indicat faptul că regiunile din estul Ucrainei „vor avea mai multe drepturi decat orice alte regiuni din Ucraina”, subliniind că guvernul ucrainian este dispus să „discute orice mai puțin dezmembrarea statului.”

Cât privește visul european împărtășit atât de Ucraina cât și de Moldova, „acesta nu este un vis. Este un plan. Am promis că ne întoarcem în Europa, unde am fost, de fapt, mereu.”, ne-a declarat viceprimarul Kievului, Oleksii Reznikov.

„Și Moldova este parte a Europei, și geografic și limba noastră este deja limbă a Uniunii Europene. Pentru integrarea Moldovei UE nu trebuie să traducă documentele. Guvernul depune eforturi pentru modernizarea țării, dezvoltarea pe mai departe și aplicarea reformelor democratice. Nu este ușor, căci vedem câteva reacții din partea unor capitale, iar o mare țară încearcă să stopeze acest proces. Însă noi suntem hotărâți să continuăm aceste reforme”, a declarat în exclusivitate Europei Libere, Viceministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri.