Grijile și avertismentele lui Serghei Lavrov

Diplomatul rus a criticat decizia Curții Constituționale privind integrarea europeană a Moldovei, numind-o „revoltătoare”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat UE că dacă va aplica și în Moldova ceea ce a numit „scenariul ucrainean”, consecințele vor fi negative, informează Interfax.

„Sper foarte mult ca UE să-și dea seama ce daune ar provoca o posibilă repetare a scenariului ucrainean, pentru că au aceleași planuri pentru Moldova și Transnistria”, a spus Lavrov într-o prelegere la o adunare organizată de partidul rusesc de guvernământ „Rusia Unită”.

Lavrov a mai spus că Ucraina ar încerca să „revizuiască principiile fundamentale ale procesului de reglementare transnistreană în favoarea autorităților de la Chișinău, mai ales, în momentul actual când autoritățile de la Chișinău sunt pe punctul de a face o cotitură nedemocratică”.

În aceeași prelegere, Serghei Lavrov a mai afirmat că regiunea transnistreană trebuie să să-și decidă singură în mod independent propriul viitor în cazul când Moldova renunță la neutralitate. „Când a început procesul de reglementare în format 5+2, toată lumea a fost de acord că dacă Moldova își schimbă statutul militar-politic … locuitorii transnistreni vor avea dreptul să-și decidă singuri viitorul”.

Lavrov a criticat, de asemenea, recenta decizie a Curții Constituționale privind integrarea europeană a Moldovei, numind-o „revoltătoare”. Referindu-se la respingerea de către CC a sesizării comuniștilor privind asocierea Moldovei la UE, Lavrov a spus că a fost „șocat” când a auzit că partidele care nu sprijină integrarea europeană ar fi anti-constituționale. „E o decizie revoltătoare”, a spus Lavrov.

Șeful diplomației rusești a criticat ceea ce consideră a fi eforturile unor politicieni moldoveni pe care nu i-a numit de a schimba Constituția țării pentru a renunța la neutralitate. Lavrov a atras, de asemenea, atenția că „apar multe semne de întrebare în legătură cu suveranitatea și independența Moldovei, având în vedere declarațiile politicienilor români că Moldova se va uni mai devreme sau mai târziu cu patria-mamă, și poziția unor lideri moldoveni care spun cam același lucru”.

„Șase din cei șapte membri ai Curții Constituționale din Moldova sunt cetățeni ai României. Dacă relatările din presă sunt corecte, ei au decis că orice partid a cărui platformă nu cuprinde obiectivul final al aderării la UE este un partid anti-constituțional”, a mai spus Lavrov, citat de Interfax.

Reluând criticile exprimate deja la Chişinău de partidele de stânga că numărul centrelor de votare care vor fi deschise în Rusia este prea mic, Lavrov a lăsat de înţeles că autorităţile moldovene, decise să ducă „ţara spre Occident, oricât ar costa, şi să rupă toate relaţiile cu Răsăritul, „nu ar vrea ca votul moldovenilor din Rusia să reflecte o imagine mai „nuanțată”.

În Federaţia Rusă vor fi deschise 5 centre de votare pentru alegerile generale din 30 noiembrie din totalul de 95 câte vor fi deschise în străinătate, a decis astăzi guvernul de la Chişinău. Cele mai multe vor fi în Italia - 25, şi 11 în România. În Statele Unite vor fi 6 secţii de votare, iar în Canada - 3. În Franţa şi Spania vor fi câte 4 secţii de votare, iar în Portugalia - 5. În Ucraina vor fi 2 secţii de votare, iar în Belarus - 1.