Eşecul comuniştilor ucraineni. Un semnal pentru PCRM?

În Moldova, comuniştii nu par descumpăniți de înfrângerea „camarazilor” lor în alegerile din Ucraina.

Printre alte concluzii importante ale alegerilor ucrainene de duminică ar fi şi cea că Partidul Comuniștilor a rămas sub pragul de intrare în Parlament, de 5%, și, pentru prima dată în 100 de ani, după cum s-a exprimat președintele ucrainean Petro Poroșenko, se va afla în afara Radei Supreme. Un eşec individual pentru comuniştii ucraineni? Sau trend general pentru fostele „republici frăţeşti”? Liliana Barbăroşie a căutat răspunsuri, vorbind întâi de toate cu un fruntaș comunist de la Chişinău.

Deşi confruntaţi şi ei cu cea mai simţitoare cădere în sondaje de până acum, comuniştii moldoveni nu par totuşi descumpăniţi de eşecul camarazilor ucraineni. Ei se declara convinsi că, în Moldova, situaţia comuniştilor a fost, este şi va fi diferită de cea din Ucraina vecină.

„Partidul comunist din Ucraina nu a fost niciodată de sine stătător la guvernare”, observă unul dintre fruntaşii comunişti de la Chişinău, Artur Reşetnicov.

„Pe când în Moldova Partidul Comuniştilor nu numai că a câştigat alegerile în 2001, dar şi a avut o majoritate constituţională şi a guvernat cu succes două mandate. Şi ar fi prelungit această guvernare, fiindcă noi am obţinut victorie şi în alegerile din 2009, dar a urmat 7 aprilie. Doar graţie înţelepciunii liderului nostru, Vladimir Voronin, nu am avut un Maidan atunci la Chişinău. Sigur că cineva ar putea trage această paralelă şi spune că a venit sfârşitul acestui partid…. Noi, însă, simţim altceva: şi anume că speranţele cetăţenilor moldoveni se leagă din nou de noi, cei care am ştiut să ne îndeplinim promisiunile şi să guvernăm eficient. Iar scrutinul din 30 noiembrie va arăta acest lucru.”

În mediul experţilor, însă, declinul popularităţii comuniştilor moldoveni este mai degrabă o certitudine. Iar eşecul ucrainean doar va adăuga la viteza de descreştere, observă, bunăoară, analistul politic Vitalie Andrievscki:

„Voronin va pierde din alte motive decât cel al eşecului comuniştilor ucraineni. Eu urmăresc foarte atent situaţia din Ucraina şi înţeleg că nu există această legătură. Dar pentru oamenii simpli care nu se uită atât de atent pe aceste evenimente faptul că comuniştii ucraineni nu au trecut în Radă va constitui desigur un semnal negativ. Comuniştii au poziţii tot mai slabe în Rusia, în Belarus şi doar în Ucraina şi în Moldova se menţineau mai puternici. Acum a fost rândul celor din Ucraina să piardă. În Moldova la fel vor suferi o scădere, poate nu atât de dramatică, dar cert e că nu vor mai ajunge niciodată singuri la guvernare ca în 2001-2005. De aceea, ei vor trebui să-şi modifice tacticile, să se obişnuiască cu coaliţiile, ceea ce, din păcate, Voronin nu ştie să facă. Dar vor veni alţi lideri, mai flexibili, care vor trebui să accepte conjunctura şi să meargă la compromisuri.”

O analiză recentă publicată de portalul de limba rusă newsmaker.md stăruie pe ideea că tocmai pentru că a surprins acest trend în scădere al comuniştilor moldoveni, Rusia ar încerca să-şi caute şi dezvolte alţi parteneri de nădejde pe stânga eşichierului politic moldovenesc şi i-a găsit în tinerele formaţiuni ale socialistului Igor Dodon şi ale controversatului moldovean cu afaceri la Moscova Renato Usatîi.

In editorialul apărut astăzi în „Ziarul Naţional” analistul Nicolae Negru explica eşecul comuniştilor ucraineni prin diverse motive obiective, cum ar fi reducerea bazinului electoral prorusesc după ocuparea Crimeii şi absenteismul din est. Editorialistul conchide ca şi-a făcut efectul şi „frică” de Putin care provoacă fiori tuturor fostelor „republici frăţeşti”. „Deşi se declară cel mai mare naţionalist rus, Putin contribuie cel mai mult la îndepărtarea şi frica de Rusia”, se declară convins editorialistul Nicolae Negru.