Ministerul moldovean de externe a avertizat astăzi emigranții moldoveni aflaţi în Federaţia Rusă că nu a primit nici o confirmare oficială de la Moscova în privinţa aşa numitei amnistieri a cetăţenilor moldoveni care încalcă regimul de şedere. Într-un comunicat de presă, ministerul le sugerează cetăţenilor moldoveni să „consulte minuţios” legislaţia rusă, înainte de a urma sugestia autorităţilor ruse de a merge acasă să voteze la alegerile de pe 30 noiembrie. Ministerul moldovean mai spune că mai multor moldoveni li s-au aplicat restricţii de intrare în Rusia chiar în ultimele zile. La începutul lunii, Serviciul Federal de Migrație de la Moscova anunţase că imigranții moldoveni care au depășit termenul legal de ședere se pot întoarce în Republica Moldova între 5 și 30 noiembrie, fără teamă că vor fi împiedicați să revină în Rusia. Alla Ceapai a căutat să afle mai multe despre aceasta promisiune a Moscovei făcută după întâlnirea de la Moscova intre liderii socialiştilor moldoveni – Igor Dodon şi Zenaida Greceanâi şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Solicitat de noi, preşedintele Congresului Diasporei Moldoveneşti din Federaţia Rusă, Alexandr Kalinin, ne-a spus că ar exista o înţelegere eronată a deciziei anunţate iniţial de socialistul Dodon, ca fiind un efect al negocierilor sale cu autorităţile de la Moscova, ulterior confirmată şi de Serviciul federal de migraţiune rus.
„Probabil că pe undeva cetăţenii nu înţeleg corect însăşi esenţa aşa zisei amnistieri. Presupun că ei părăsesc teritoriul Federaţiei Ruse având încălcări şi aşa cum s-au obişnuit revin în Rusia peste câteva ore. În această situaţie evident că ei primesc interdicţia de a intra pe teritoriul Rusiei din cauza încălcărilor pe care le au. În decizia pe care a anunţat-o, conducătorul Serviciului Federal de Migraţiune, Constantin Romadonovski, spunea că nu vor fi aplicate interdicţii cetăţenilor moldoveni care vor părăsi teritoriul Federaţiei Ruse în perioada 5-30 noiembrie şi vor reveni, atenţie, abia începând cu 1 decembrie. Iar moldovenii se reîntorc în Rusia înainte de 1 decembrie şi probabil că ei primesc interdicţii. Consider că de aici vin confuziile.”
Kalinin admite, aşadar, că unii imigranţi moldoveni s-ar fi putut ciocni de restricţii la intrarea în Rusia, aşa cum notează comunicatului ministerului moldovean de externe, însă asta ar fi, potrivit lui, o consecinţă a propriei neînţelegeri. Ar mai fi o precizare importantă: la părerea lui Alexandr Kalinin, zisa amnistiere nu ar fi valabilă pentru categoriile de migranţi care deja sunt trecuţi în registrele Serviciului de Migraţiune cu interdicţie, ci doar pentru cei cu încălcări, dar neoficializate.
Faptul că anunţul autorităţii migraţionale ruseşti nu explică clar până când emigranţii vor putea beneficia de aşa zisă amnistiere, lăsând astfel loc de interpretări, este încă o dovadă, spun experţii, că declaraţia Serviciului de migraţiune nu oferă nici un fel de garanţii. Este bunăoară şi opinia expertului de la IDIS-Viitorul Cornel Ciurea:
„Serviciul de migraţiune al Federaţiei Ruse a făcut o declaraţie care nu are în spate o lege. Este o declaraţie de amnistiere care nu se bazează pe nişte fundamente juridice. Viceministrul moldovean de externe a fost recent la Moscova unde a încercat să obţină clarificări, bănuiesc că aceste clarificări nu au fost oferite astfel încât amnistierea nu are temelii. Din această cauză orice migrant moldovean care se află în Federaţia Rusă în momentul în care se întoarce o face pe risc propriu.”
Anunţată decizia de uşurare a situaţiei migranţilor moldoveni cu probleme de şedere în Rusia, în schimbul revenirii acestora acasă pentru exerciţiul electoral, pare a fi mai curând o acţiune politică şi o implicare indirectă în alegerile din Republica Moldova, crede fostul ambasador moldovean la Moscova, analistul Anatol Ţăranu:
„Este nimic altceva decât acţiune politică menită să intervină în campania electorală din Republica Moldova fără consecinţe juridice temeinic aşezate. Asta ar însemna că pur şi simplu cetăţenii Republicii Moldova care se află în Rusia sunt îndemnaţi să vină în ţară şi să voteze pentru Dodon, fără a avea garanţii că acele promisiuni care au fost făcute vor fi respectate. De fapt, este o provocare politică şi un amestec brutal în treburile interne ale Republicii Moldova.”
Expertul pune astfel la îndoială faptul că măcar cineva dintre migranţi ar putea totuşi profita de această situaţie, pentru că, dacă ar ierta migranţilor moldoveni încălcările regimului de şedere, autorităţile ruse ar contrazice întreaga politică migraţională pe care o fortifică în ultimii ani.