Alegeri 2014: „Politicienii ar trebui să treacă mai des Nistrul şi să asculte păsul oamenilor de acolo”

Cum s-a votat la Cocieri - un reportaj de Valentina Basiul

Alegerile în cele trei secţii de vot de la Cocieri se desfăşoară fără incidente majore cu excepţia unui moment în care sistemul informaţional a picat.

Eram de faţă în secţia de la primăria din Cocieri, unde votează cetăţenii cu drept de vot din Corjova, când unui alegător i s-a spus că nu poate vota întrucât ar fi făcut-o deja. De fapt, se blocase soft-ul cu registrul alegătorului. Bărbatul a fost lăsat în cele din urmă să voteze, fiind trecut pe lista suplimentară. Operatorii cu care am stat de vorbă la Cocieri au spus că sistemul nu a funcţionat cam jumătate de oră. În această perioadă oamenii au putut vota, iar datele lor de identificare erau notate de mână pentru a fi trecute ulterior în sistemul informaţional.

Oamenii cu care am vorbit mi-au spus că şi-au exercitat dreptul la vot cu gândul la o viaţă mai bună, dar mai ales cu gândul la pace. Mai mulţi mi-au zis că politicienii ar trebui să treacă mai des Nistrul şi să le asculte păsul.

În satul Cocieri sunt deschise trei secţii de vot, două pentru votanţii din localitate şi una pentru cetăţenii cu drept de vot din Corjova. În toate cele trei secţii pot vota alegătorii care domiciliază în zona necontrolată de autorităţile constituţionale.