După alegerile din 30 noiembrie si anunţarea rezultatelor, partidele pro-europene au anunţat ca vor face impreuna o coaliţie si, la data aceea, se dadea de înţeles că acest lucru se va intimpla repede, pentru ca mesajul electoratului a fost clar si pentru că politicienii au înţeles ce se aşteapta de la ei. Dupa prima sesiune a Parlamentului nou format, partidele au 30 de zile pentru a veni cu propunerea de guvern, iar miine incep consultarile pe aceasta tema ale partidelor politice cu presedintele Nicolae Timofti. In aceasta seara, liderii celor trei partide pro europene, Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu s-au întilnit din nou pentru a continua negocierile. Societatea civilă din Moldova a căutat să facă presiuni asupra politicienilor pentru o mai multa transparenţă a acestor negocieri, pentru a afla mai multe despre cum merg si când va avea Moldova un nou guvern si ce forţe politice vor face parte din el. Vasile Botnaru a stat de vorba cu Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT:
Europa Liberă: Societatea se arată nemulţumită de netransparenţa negocierilor pentru formarea guvernării, dar nu auzim întrebări concrete. Ce anume aţi vrea să aflaţi dumneavoastră, ca un exponent notoriu al societăţii civile, ce aţi fi vrut să aflaţi din culisele negocierilor?
Igor Boţan: „Acţiunile netransparente duc la impas. Dovada – au trecut şase săptămâni de la alegeri şi liderii partidelor politice angajate în procesul de negocieri ne anunţă că sunt în impas.”
Europa Liberă: Poate, dimpotrivă, sunt prudenţi ca să nu calce pe aceeaşi greblă, să nu se certe la trei săptămâni după mariaj?
Igor Boţan: „Ba nu. Sunt în impas şi aceasta o spun chiar ei. Au trecut şase săptămâni, s-au întâlnit doar de patru ori în aceste şase săptămâni liderii formaţiunilor politice, fapt care a dus la blocarea activităţii grupurilor de experţi pentru scrierea programului de guvernare.”
Europa Liberă: Şi dacă ar fi mai transparenţi, le-ar fi mai uşor să negocieze?
Igor Boţan: „Probabil ar putea auzi nişte mesaje dintr-o parte, care ar fi utile. Aceste lucruri deja se produc. Pentru că datorită interviurilor pe care le-au oferit postului dumneavoastră de radio, Europa Liberă, de fapt ştim ce negociază ei şi care sunt poziţiile-cheie ale liderilor partidelor care negociază crearea coaliţiei. Care este sensul să ţină aceste discuţii în secret, dacă oricum aceste lucruri transpar şi noi deja ştim foarte clar ce urmăreşte fiecare dintre liderii partidelor politice reprezentate în Parlament?”
Europa Liberă: Mihai Ghimpu primul a fost care a spus că, de fapt, întâi şi întâi s-au negociat cele trei funcţii-balene. Dincolo de aceasta ce aţi fi vrut să ştiţi? Sau ce le-aţi sugera să pună la dispoziţia publicului?
Igor Boţan: „Mihai Ghimpu, ca de obicei, este foarte volubil. Şi datorită domniei sale aflăm foarte multe lucruri. Noi am vrea să ştim cum discută ei. Adică, care sunt punctele de pornire la discuţia lor. Şi aceasta este foarte important pentru societatea noastră, fiindcă contextul este următorul – aceste trei partide au revenit la guvernare după cinci ani de guvernare care nu este tocmai una fericită pentru Republica Moldova. Mă refer la modul de guvernare.”
Europa Liberă: Au făcut şi ei ce au putut...
Igor Boţan: „Au făcut ce au putut, dar puteau face mult mai mult. Acum interesul nostru, al oamenilor activi, dacă putem spune aşa, din societate este să-i ajutăm să nu mai calce pe greblele pe care au călcat şi să nu mai calce în străchinile în care au călcat. Pentru aceasta vrem să ştim cum pornesc ei aceste negocieri, care sunt obiectivele pe care le urmăresc ei.”
Europa Liberă: Până şi precupeaţele de la piaţă ştiu că ei negociază întâi şi întâi funcţiile. Dincolo de aceasta am vrea să arate şi viitorul plan de guvernare, în ce măsură coincide cu Acordul de Asociere. Sau ce anume vreţi să revendicaţi?
Igor Boţan: „Dumneavoastră, de fapt, reproduceţi o schemă care este absolut logică, este de beton, dacă îi putem spune aşa. Care sunt lucrurile pe care le ascund ei de noi? Oricum vor trebui să formeze guvernul, vor trebui să găsească o formulă de partajare a funcţiilor. Este o chestie absolut normală. Cu o precizare, pornim de la experienţa anterioară – sunt funcţii de interes public şi sunt funcţii de interes politic deosebit. Deci, noi vrem ca de această dată ei să ne spună foarte clar că fac această separaţie dintre funcţiile de interes public deosebit şi funcţiile de interes politic deosebit.”
Europa Liberă: Să vorbim în termeni concreţi. De exemplu, dacă ar pune în discuţie candidatura Maiei Sandu pentru Ministerul Educaţiei sau, cum s-a vorbit în târg, pentru Ministerul Justiţiei, la ce ar servi faptul dacă s-ar discuta aceasta în public? Aceasta poate ar dăuna negocierilor şi personal Maiei Sandu.
Igor Boţan: „Probabil că aveţi dreptate. Dar până a ajunge la Maia Sandu noi trebuie să răspundem la alte întrebări importante: cum ajungem până la candidaturile concrete?”
Europa Liberă: Adică cu algoritmul.
Igor Boţan: „Algoritmul, da. Şi despre acest algoritm s-a vorbit deja. De exemplu, unul dintre liderii Partidului Democrat, Andrian Candu, spunea foarte clar că partidul pe care îl reprezintă vrea ca funcţiile pe care le-a deţinut formaţiunea anterior să fie păstrate pentru această formaţiune.”
Europa Liberă: Proverbiala continuitate.
Igor Boţan: „Continuitate. Pe de altă parte, vine Mihai Ghimpu, în interviul pentru Europa Liberă, şi spune: „Nu, fraţilor, noi avem un context existent, dar care este în schimbare. Pentru că de acum înainte trebuie să implementăm Acordul de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. Şi structura guvernului trebuie să fie remaniată de aşa manieră ca să putem răspunde la această întrebare”. Este un fapt care nu poate fi contestat. Acest lucru noi nu ştim dacă se discută, dar el este unul foarte important. Şi aici Mihai Ghimpu are dreptate.
Mergem mai departe, ca să vedem care sunt celelalte probleme. Spuneam că contextul contează. Iar dacă contextul contează, Mihai Ghimpu spune: „Fraţilor, noi am guvernat împreună, dar guvernarea pe care am avut-o împreună, după algoritmul anterior, ne-a dus în impas. Avem o gaură în buget pe care aţi format-o voi şi trebuie să acoperim cheltuielile pe care trebuie să le dăm băncilor acum, pentru a nu se ruina sistemul bancar în Republica Moldova. Cum facem aici? Rămânem pe schema veche pe care o propune Partidul Democrat sau revenim cumva şi tăiem din cheltuielile publice?”. Deci, este o problemă care nu poate fi ignorată.
Această problemă trebuie discutată. Şi cel mai important lucru, pentru că întrebaţi cum trebuie să aibă loc negocierile şi de ce trebuie să fie transparente. Dacă tot recunosc că sunt în impas, le spunem: „Dragii noştri, atunci când sunt negocieri şi există riscul intrării în impas, poate aveţi nevoie de mediatori?”. Şi dacă e vorba de eventuali mediatori, trebuie să ştim care este calibrul acestor mediatori. Pentru că suntem în proces de integrare europeană, de implementare a Acordului de Asociere, poate avem nevoie de nişte mediatori europeni? Şi dacă e aşa, trebuie să vedem cine pot fi aceştia.
De exemplu, poate e un bun mediator pentru Republica Moldova, în situaţia dată, poate preşedintele României, Klaus Iohannis, care trebuie să ne viziteze. Dar pentru ca să răspundem la aceste întrebări, ei trebuie să deschidă cărţile şi să spună: „Domnilor, uitaţi-vă care sunt problemele de care ne ciocnim”. Noi aceasta le-am cerut şi le-am prezentat o listă de probleme la care ar trebui să se gândească şi la care nu am avut absolut niciun răspuns.”
Europa Liberă: Europenii s-au oferit să medieze această negociere care s-a cam lungit?
Igor Boţan: „Ei nu pot să se ofere și corect fac. Ei spun: „Domnilor, atâta timp cât nu suntem solicitaţi, nu ne angajăm, nu e treaba noastră”. Aceste trei partide, care au declarat în public că formează o coaliţie, dacă s-au întrunit şi dacă au văzut că intră în impas, dacă nu vor să vorbească cu propriii cetăţeni, care le-au dat un mare avans după guvernarea pe care au avut-o timp de cinci ani de zile, şi sunt reticenţi în a discuta, atunci, când vor lovi cu capul de perete probabil vor avea nevoie de mediatori.”
Europa Liberă: Dar ce se va întâmpla, domnule Boţan, dacă ei vor continua să negocieze în ceaţă, ca să nu spun altfel?
Igor Boţan: „Societatea trebuie să transmită mesaje, trebuie să recepţioneze mesaje şi, iarăşi repet, că singura sursă de informaţie pe care o avem până în prezent o avem din interviurile, în mare parte, oferite Europei Libere de la domnul Diacov, de la domnul Ghimpu, de la doamna Violeta Ivanov şi ne putem face o imagine de ansamblu despre ce discută aceşti oameni şi care sunt problemele cu care se confruntă.
Percepţia mea este că aceşti oameni care discută nu sunt în stare să depăşească aceste probleme, că ei au nevoie de mediatori. Şi calibrul acestor mediatori trebuie să fie pe potrivă. De aceea şi spuneam din start că au greşit atunci când s-au inhibat în propria găoace şi au hotărât că „noi discutăm şi rezolvăm problema”. Iată, au trecut şase săptămâni şi nu pot rezolva.”
Europa Liberă: Există o instituţie obligată prin natura lucrurilor să fie mediatoare, instituţia Preşedintelui.
Igor Boţan: „Recunosc că nici nu m-am gândit că domnul Nicolae Timofti ar putea fi un bun mediator în această situaţie. Şi cred că domnul Timofti având capacitatea, din punctul meu de vedere, să fie un mediator, are relaţiile oarecum reci cu unul dintre negociatori, domnul Mihai Ghimpu. Ne amintim de scandalul din 2013 şi ne amintim de atitudinea exprimată de către domnul Ghimpu faţă de modalitatea în care s-a comportat Preşedintele ţării în perioada de criză.”
Europa Liberă: Bine, dar aceasta e în trecut.
Igor Boţan: „Problema e că nu putem lăsa la o parte amintirile. Pentru că trebuie să implementăm Acordul de Asociere şi pentru aceasta trebuie să avem lideri dedicaţi, cu echipe competente. Şi noi nu ştim dacă le avem, noi nici nu discutăm acest lucru. Un alt lucru foarte important – ce facem cu criza din sistemul bancar? Sistemul bancar trebuie salvat. Mihai Ghimpu are dreptate, iarăşi repet acest lucru, că dacă negocierile nu iau în consideraţie faptul că statul nu are buget, că statul are de rezolvat problema sistemului bancar, că cei care au dus sistemul bancar în starea în care este trebuie cumva să poarte responsabilitate. Eu nu cred că poate fi formată o coaliţie în culoare roz, fără a răspunde la aceste întrebări.”
Europa Liberă: În termeni concreţi înseamnă, de fapt, bugetul. În Legea bugetului va trebui să se vadă exact ce spuneţi dumneavoastră, dacă se taie de la poale şi se pune la mâneci şi cum anume se rezolvă problemele acestea bugetare etc., etc.
Igor Boţan: „Este adevărat. Dar cu cine facem toate aceste, să zicem aşa, remanieri?”
Europa Liberă: Tocmai, nu poţi porni la drum dacă nici nu ai înhămat caii…
Igor Boţan: „Ce facem cu reforma Administraţiei Publice Locale? În vară avem alegeri locale. Din ianuarie de acum trecem la un nou sistem de finanţare a autorităţilor locale. Sunt probleme foarte complicate. S-a pierdut, practic, o lună şi jumătate pe nimic, din cauză că au hotărât din start să menţină un fel de tabu la dialogul cu societatea.
Dacă erau deschişi, poate în aceste discuţii publice apăreau anumite idei de care se puteau crampona, agăţa pentru a încerca să găsească o soluţie non-standard pentru a depăşi acest blocaj. Din păcate nu avem acest lucru, dar partea bună, repet, este că totuşi mass-media, chiar în perioada aceasta de vacanţă, şi-a făcut meseria şi noi acum avem o imagine destul de clară cine şi ce vrea.
De exemplu, Partidul Liberal Democrat spune că trebuie să ia în consideraţie necesitatea consolidării societăţii, un mesaj foarte pozitiv. Dar, imediat, liderul Partidului Liberal Democrat face o remarcă: fără Partidul Socialiştilor, fără Igor Dodon, pentru că el reprezintă coloana a cincea, interesele altui stat. Şi aici apare întrebarea: „Domnilor, cum puteţi transmite astfel de mesaje care chiar în miezul lor conţin un paradox?”
Europa Liberă: Deci, comuniştii au devenit mai buni deja decât socialiştii?
Igor Boţan: „Comuniştii au devenit mai buni. Şi vedem reacţia partidului domnului Ghimpu, care spune: „Domnilor, dacă aceasta este o metodă de şantaj, ne dai un ghiont ca să înţelegem că poţi şi fără noi, spune-o pe şleauʾ.”
Europa Liberă: În concluzie, îşi trimit telegrame prin intermediul presei, pe care sunt liberi să le tălmăcească cum vor?
Igor Boţan: „Paradoxul este că au decis de comun acord să nu facă scurgeri de informaţie, dar tocmai cu aceasta se ocupă.”