Victor Pușcaș: „Coaliția parlamentară trebuia să fie formată deja a doua zi sau în aceeași seară după alegeri”

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, în dialog cu Valentina Ursu.

Europa Liberă: Ce zice norma constituțională, când trebuie să se formeze coaliția majoritară în Parlamentul de la Chișinău?

Victor Pușcaș: „Coaliția parlamentară trebuia să fie formată deja a doua zi sau în aceeași seară când au fost validate alegerile din 30 noiembrie. În aceeași zi să fie formată coaliția, când au fost recunoscute mandatele partidelor care au trecut pragul electoral.”

Europa Liberă: De la acea dată de 29 decembrie au trecut două săptămâni. Mai este timp pentru a se purta aceste negocieri referitoare la formarea coaliției?

Victor Pușcaș: „Nu mai este timp, a expirat timpul. Având în vedere situația pe care o avem în prezent, trebuia să fie format demult guvernul. Republica Moldova în primul rând nu are guvern permanent. Guvernul nu poate activa pe deplin. Guvernul actual care este în demisie poate executa numai niște atribuții destul de restrânse ce țin de activitatea internă, dar nu poate să funcționeze pe deplin. Și îmi pare rău că acest lucru foarte și foarte simplu nu este conștientizat de liderii partidelor care au trecut în Parlament.”

Europa Liberă: Din câte înțeleg, urmează Președintele să discute cu liderii formațiunilor care au acces în Parlament.

Victor Pușcaș: „Bineînțeles, dar vedeți că încă nu este formată conducerea Parlamentului. Cadrul constituțional pentru Președintele Republicii Moldova nu există, dar ne apropiem din alt punct de vedere. Dacă din ziua alegerilor au expirat trei luni de zile, atunci Președintele poate să înainteze propunerea de a dizolva Parlamentul.”

Europa Liberă: Le-ar fi frică tuturor de acest lucru și atunci ar fi creată mai repede această majoritate.

Victor Pușcaș: „Eu cred că Președintele ar fi trebuit demult să ridice această întrebare, să iasă în fața poporului, în fața națiunii și să vorbească deschis aceste lucruri pentru că coalițiile nu se formează în timp de luni de zile.”

Europa Liberă: Cineva dintre actorii care participă la negocieri a declarat că de ce Moldova nu ar urma exemplul Germaniei, care timp de două luni a negociat crearea unei noi coaliții?

Victor Pușcaș: „Să dea Dumnezeu ca noi să trăim ca în Germania. Noi avem nevoie pentru că avem probleme interne, externe, avem conflicte, avem probleme foarte mari în Republica Moldova. Nici nu le numesc pentru că ele sunt absolut cunoscute care pot fi și ca niște idei naționale. La noi coaliția trebuie să fie formată și trebuie să înceapă a activa Parlamentul cât mai repede.”

Europa Liberă: Din interiorul Parlamentului se aud voci care spun că partajarea funcțiilor ar fi mărul discordiei.

Victor Pușcaș: „Este cea mai mare greșeală pe care o admit parlamentarii, îndeosebi Partidul Liberal care de fapt a stricat totul în Republica Moldova. Ce am în vedere? Partajarea funcțiilor de sus și până jos nu este admisă în nicio țară. Partajarea portofoliilor de miniștri poate avea loc, este un guvern de coaliție. Dar numai aceasta și nu cui îi revine Moldsilva, nu cui îi revine mai știu eu care alte întreprinderi sau instituții, sau cui îi revine Curtea Supremă de Justiție, sau cui îi revine Procuratura. Eu socot că anume aceasta este ca o infracțiune săvârșită împotriva poporului.”

Europa Liberă: Domnule Pușcaș, dumneavoastră lăsați să se înțeleagă că funcția de spicher, de premier și cea de șef de stat nu ar trebui partajate?

Victor Pușcaș: „La acest nivel ar putea, dar nu toate celelalte funcții în stat. Noi avem de-acum experiența Alianței pentru Integrare Europeană, adică a alianțelor precedente care au partajat toate funcțiile în stat , ceea ce nu trebuie de admis. Este legea, ar fi bine să se orienteze nu la interese de partid, dar să se orienteze cu toții la executarea legii. Și atunci va fi ordine. De aceea ar putea fi o alianță nu chiar numaidecât majoritară, dar pur și simplu ar vota, dacă s-ar înțelege, pentru funcția de spicher al Parlamentului, iar celelalte funcții – nu vor înainta propuneri, atunci riscă să plece acasă.”

Europa Liberă: Deci, PL ar putea să fie marginalizat sau să se automarginalizeze?

Victor Pușcaș: „Eu nu pot afirma aceasta. Pentru că deputații sunt aleși pe liste de partide și ei se află în serviciul poporului, nu în serviciul unei grupări sau al unui grup îngust, sau al unor alegători, dar în serviciul poporului. De aceea nici nu ar trebui să facă nicio coaliție, dar ar fi necesar ca să rezolve problemele zi de zi.”

Europa Liberă: Domnule Pușcaș, dar e nevoie de elaborarea unui program de guvernare. Pe urmă se va cere responsabilitate pentru actul guvernării.

Victor Pușcaș: „Dacă ar fi ales președintele Parlamentului, ar fi formate deja și comisiile parlamentare, Președintele Republicii ar duce tratative cu fracțiunile parlamentare, ar înainta candidatura primului ministru care în mod obligatoriu, după Constituție, în termen de 15 zile, ar fi obligat să prezinte lista guvernului și programul de guvernare, în faţa Parlamentului. Vor vota „pro”, înseamnă că va fi dat vot de încredere şi va activa, vor vota „contra” înseamnă mai numeşte o dată. Aşa s-a întâmplat, printre altele, în 1999, dacă ne amintim când a demisionat guvernul Sturza, a lucrat 10 sau 11 luni. Dar preşedintele de atunci, Lucinschi, a înaintat o candidatură – nu au susţinut-o. A înaintat a doua candidatură – nu au susţinut-o. Şi a venit cu a treia candidatură şi a zis: „Nu vreţi să alegeţi. Plecaţi acasă.”

Europa Liberă: La alegeri...

Victor Pușcaș: „Da, la noi alegeri. Nu trebuie să ne speriem de aceasta. Nici nu trebuie să ne târâm pe pământ fără a ne ridica în picioare.”

Europa Liberă: Deci, deocamdată norma legală zice că ei sunt constrânşi ca să formeze această coaliţie de guvernare.

Victor Pușcaș: „Poate nici să nu o formeze. Poate fi o coaliţie din, să zicem aşa, o ecuaţie „2+0+0” şi să iasă în Parlament să discute problemele, dacă vor să fie restabilită încrederea poporului în aşa o instituţie. Eu studiez de peste 20 de ani, din 1990 încoace, şi la un nivel atât de jos, nivel de încredere, n-a fost niciodată, după părerea mea.”

Europa Liberă: Dar când aţi spus formula „2+0+0”, v-aţi referit la 2 – PLDM, PD plus 0 – PL şi un alt 0 – comuniştii?

Victor Pușcaș: „Da, Partidul Comuniştilor. Şi vor vota atunci când vor dicta interesele ţării.”

Europa Liberă: Va fi un haos, domnule Puşcaş.

Victor Pușcaș: „Dar acesta nu e haos? Până la ziua de astăzi se vede ceva concret?”

Europa Liberă: S-a vorbit mult despre circul acesta din Parlament. Şi datorită faptului că au avut loc aceste certuri în cadrul Legislativului lumea a pierdut încrederea în această instituţie.

Victor Pușcaș: „Eu sunt alegător şi am votat ca să vină în Parlament şi să adopte legi, să formeze guvernul şi să activeze. Pe mine nu mă interesează ambiţiile unui sau altui partid. Nu am nevoie de realizarea ambiţiilor lor. Printre altele, sunt ferm convins că, dacă nu s-ar fi realizat asemenea ambiţii, atunci era mai aproape Parlamentul de popor, altfel se alegea Parlamentul. Dar ce am eu în vedere? Că o mare parte din oameni au fost din timp încă orientaţi spre un partid sau spre alt partid, ceea ce nu ar trebui să se întâmple. Eu sunt din Parlamentul-90 şi visam ca să avem nişte partide parlamentare, nu cu o ideologie care se încearcă a o expune permanent în viaţă. Nici nu se termină niciodată alegerile în Republica Moldova. Eu am în vedere influenţa partidelor asupra electoratului. Nici nu s-a terminat toţi anii aceştia şi continuă. Eu aş dori – Parlament al poporului, votul este dat de către popor, indiferent că au votat „pro” sau „contra”, dar a fost ales Parlamentul şi acest Parlament trebuie să activeze.”