Franța după atacul asupra „Charlie Hebdo”

Interviu cu Sylvain Brouard, cercetător la Centrul pentru Cercetări Politice de la Institutul de Studii Politice din Paris.

Astăzi a apărut la Paris aşa-numita „ediţie a supravieţuitorilor” a săptămânalului satiric „Charlie Hebdo”, realizată de cei care au supravieţuit atacului terorist de miercurea trecută, soldat cu 12 morţi, între care patru din cei mai cunoscuţi caricaturişti ai revistei şi ai Franţei. Un atentat care a dar naştere unui val de emoţie şi solidaritate cu victimele, cu Franţa în general. Milioane de oameni au demonstrat la Paris şi în multe alte oraşe ale lumii pentru libertatea de expresie, pentru toleranţă religioasă. Întrebarea rămâne: ce au schimbat recentele atentate de la Paris?

Franța încearcă să-și revină după atacul odios asupra publicației satirice „Charlie Hebdo” și consecințele acestuia. Șocul cu încetul trece și mulți încep să se întrebe în ce mod cel mai mare atac terorist din ultimele decenii le va schimba țara. Corespondenta Radio Europa Liberă/Radio Libertatea Claire Bigg a vorbit despre acest subiect cu Sylvain Brouard, un cercetător de la Centrul pentru Cercetări Politice de la Institutul de Studii Politice din Paris.

Europa Liberă: Atacul terorist de la Charlie Hebdo a provocat la rândul său atacuri asupra musulmanilor și a moscheelor din toată Franța. Este o reacție imediată la evenimente sau sunt șanse ca nivelul islamofobiei din Franța să crească?

Sylvain Brouard: „E o problemă complexă, fiindcă islamofobia deja e prezentă în Franța. De altfel, unii oameni acuzau ziarul Charlie Hebdo de islamofobie, o chestiune discutabilă, după părerea mea. Ceea ce este clar e că Charlie Hebdo a criticat aspru islamiștii și fundamentaliștii musulmani, dar nu musulmanii sau Islamul în particular.

Să nu uităm că în Franța au loc dezbateri cu privire la politicile privind imigraţia. Atacul împotriva revistei Charlie Hebdo a avut loc într-un context extrem de nefavorabil pentru o discuție la rece al acestui subiect. Centrul pentru Cercetări Politice a realizat un studiu care a arătat că imigraţia este una din principalele preocupări ale electoratului care vrea schimbări serioase în acest domeniu. Iar atacul de la Charlie Hebdo, uciderea unor poliţişti sau a unor evrei într-un magazin nu vor schimba acest trend.”

Europa Liberă: Unul dintre polițiștii omorâți era și el musulman.

Sylvain Brouard: „Absolut. Și aș dori să subliniez – chiar dacă acest fapt a fost menționat, nu i s-a acordat atenția necesară. În afară de acel ofițer de poliție, unul dintre editorii de la Charlie Hebdo era din Africa de Nord și recent primise cetățenie franceză. Dacă nu era musulman, atunci cel puțin era dintr-o familie musulmană.”

Europa Liberă: În opinia dvs., dispozițiile anti-musulmane din Franța ar putea rezulta în succesul electoral al partidului Frontul Național de extremă dreapta? Partidul și lidera acestuia, Marine Le Pen, au fost marginalizați de la manifestațiile naționale de doliu în onoarea victimelor și în suportul unității naționale. În ce măsură tragedia ar putea mări popularitatea Frontului Național?

Sylvain Brouard

Sylvain Brouard: „Marine Le Pen și Frontul Național au fost excluși în timpul demonstrațiilor de la Paris. Chemările la coeziune națională nu au inclus-o pe ea sau Frontul ei Național, dar au fost adresate altor organizații, precum Uniunea Organizațiilor Islamice ale Franței, care nu este cunoscută neapărat pentru viziunile sale liberale. Cred că s-au făcut greşeli care vor permite Frontului Național să ia postura de victimă, de partid umilit.

Frontul Naţional ar putea avea de câştigat politic dacă cresc sentimentele anti-imigraţie. Pe de altă parte, atacurile teroriste ar putea mobiliza votanții. Or, succesele electorale ale Frontului Național s-au datorat în trecut, parțial, ratei scăzute de participare la vot. Ultimele evenimente ar putea revigora interesul oamenilor pentru politică. Dar asta va depinde, în mare măsură, de ce vor propune partidele politice, președintele și guvernul ca răspuns la aceste evenimente.”

Europa Liberă: După atacul asupra Charlie Hebdo, la un magazin evreiesc au fost luați și câțiva ostatici, unii dintre care au fost omorâți. Acest lucru a răspândit frica în comunitatea evreiască din Franța. Mulți evrei francezi spun că intenționează să emigreze în Israel. Credeți că în Franța ar putea avea loc un exod al evreilor în anii viitori?

Sylvain Brouard: „Anti-semitismul în Franța e un subiect sensibil. Fundația pentru Inovări Politice a publicat un studiu care arată un nivel foarte înalt de anti-semitism în rândurile francezilor de religie musulmană. Eu și colegul meu Vincent Tiberi am făcut o cercetare printre cetățenii francezi descendenți din Africa, Africa de Nord și Turcia. Am aflat că nivelul de anti-semitism printre acești cetățeni, în special musulmani, este considerabil mai înalt, decât în rândurile restului populației franceze. E evident că evreii, din cauza crizei israeliano-palestinian, au fost uneori marginalizaţi, au fost chiar victimele unor atacuri violente.

E clar că cetățenii francezi de religie iudaică nu se simt în siguranță. Cred că sentimentele multor evrei francezi sunt de înțeles. Să ne amintim că atacul comis de Mohamed Merah [în 2012] nu a declanșat manifestații în masă, cum vedem acum, ca răspuns la atacul asupra publicaţiei Charlie Hebdo. Mulți consideră că uciderea evreilor nu este la fel de gravă precum crimele politice sau uciderea caricaturiștilor. Cifre recente arată o creştere a numărului de evrei francezi, care au plecat în Israel. Iar trendul va continua.”

Europa Liberă: Dvs. ați spune că, în ciuda manifestațiilor pentru unitate națională din toată țara, aceste atacuri au arătat cât de divizată e societatea franceză?

Sylvain Brouard: „Ele cu siguranță au forțat societatea franceză să se confrunte cu propriile responsabilități. A ieşit la suprafaţă problema terorismului islamic comis nu de străini, ci de cetăţeni francezi. Întrebarea e: cum vor reacţiona societatea franceză și elita politică astfel încât să nu pună în aceeași oală musulmanii și teroriștii, dar să ţină cont şi de îngrijorările cetățenilor francezi provocate de imigraţie? Cum vor răspunde temerilor comunităţii evreieşti din Franţa? Eu cred că aceste atacuri nu au scos la suprafaţa nicio problemă nouă, ci a semnalat necesitatea unor răspunsuri. Și mă tem că aceste răspunsuri nu vor fi ușor de găsit.”

Europa Liberă: Mulți comentatori descriu atacul drept un „11 septembrie al Franței”, deși numărul victimelor nu poate fi comparat. Ei consideră că va fi perioada „dinainte” și „de după” atacul de la Charlie Hebdo. Credeți că este o comparație validă?

Sylvain Brouard: „Atacul din 11 septembrie este rezultatul unui complot la nivel foarte înalt, cu ramificații internaționale. Eu cred că situația din Franța e un pic diferită. Da, în cazul nostru erau conexiuni internaționale cu al-Qaeda în Yemen și cu gruparea „Statul Islamic”, dar atacul a fost planificat și realizat în Franța, de cetățeni francezi.

Țintele, la fel, sunt diferite. În SUA, a avut loc un omor în masă, iar atacurile aveau ca ţintă instituțiile politice și economice majore. În Franța, ținta era un ziar săptămânal marginal, cunoscut pentru franchețe și lipsă de respect, care se afla în centrul unui conflict între fundamentalism, secularism și libertatea de expresie în societatea franceză. Evreii au fost şi ei ținta atacului. Așa că aceste cazuri sunt destul de diferite.”

Europa Liberă: După 11 septembrie, SUA a mărit supravegherea cetățenilor prin intermediul unui program controversat de înregistrare a apelurilor telefonice și de interceptare a poștei electronice. Credeți că Franța va urma exemplul Washingtonului pentru a preveni alte atacuri teroriste?

Sylvain Brouard: „Francezii nu vor permite guvernului să le spună că nimic nu mai poate fi făcut pentru a le proteja libertatea și că prevenirea altor atacuri e imposibilă. Cu siguranță, vor fi luate măsuri legislative, care vor limita anumite libertăți. Premierul deja a sugerat izolarea fundamentaliștilor islamiști în închisori, pentru a evita prozelitismul în pușcărie. Presupun că poliției i s-au lărgit atribuțiile pentru a intercepta și a chestiona în cazurile de terorism. Subiectul întoarcerii jihadiștilor francezi în Franța va fi repus în discuție. Deja sunt solicitări pentru luarea unor măsuri preventive: supraveghere și arestări la domiciliu.”

* Un interviu tradus de Natalia Sergheev.