NATO - UE: evoluții divergente vizavi de Moscova

Soldat belgian de gardă în faţa Consiliului European de la Bruxelles

UE nu mai menționează de multă vreme Crimeea în documentele oficial.

În ultimele săptămâni, divergențele între NATO și Uniunea Europeană în chestiunea atitudinii și politicii vizavi de Rusia s-au adâncit.

Astfel, in cadrul Comisiei Europene, executivul UE, înaltele figuri care sunt președintele Comisiei Jean-Claude Juncker și șefa diplomației UE Federica Mogherini au sugerat insistent că tonul și atitudinea față de Moscova ar trebui moderate.

NATO, în schimb, unde pe plan politic, ca și pe plan militar, influența americană rămâne dominantă, este de părere că momentul este total greșit pentru a diminua sancțiunile, sa a relua relații normale cu Rusia.

Este ceea ce a declarat, de pildă, vineri, adjunctul secretarului general al NATO Alexander Vershbow, care a sublinia că nici Rusia, nici separatiștii din Ucraina, nu respectă deciziile și angajamentele luate in cadrul acordului de la Minsk. Alexander Vershbow este un fost ambasador al SUA la Moscova.

Comentariile lui Vershbow au fost făcute exact în momentul in care începuse să circule scrisoarea, documentul de lucru, trimis de șefa diplomației europene Federica Mogherini către miniștrii de externe ai celor 28 de membri UE și în care se sugera indulgenţă vizavi de Moscova. Scrisoarea a fost făcută să ajungă în presă de către unele capitale, în special est-europene și nordice, iritate de atitudinea principalelor figuri ale Comisiei față de Moscova și de Putin.

Astfel, la zece luni de la anexarea Crimeei şi declanșarea celei mai grave crize dintre occident si Moscova, NATO și UE alunecă pe pante diferite in chestiunea Rusiei.

Pe de o parte, un înalt oficial al NATO precum Vershbow spune ca situația in Ucraina e pe cale de a se înrăutăți din pricina Rusiei, pe de alta responsabilii comisiei UE, precum Juncker, sună foarte conciliant si propun cooperarea cu Rusia in „chestiunile de interes comun”.

UE nu mai menționează de multă vreme Crimeea in nici un document oficial, in vreme ce NATO rămâne la poziția anunțată anul trecut si anume: orice cooperare practică cu Rusia e suspendată, in semn de protest față de anexarea Crimeei.

Tot vineri, președintele american Barack Obama a spus, după o întâlnire cu premierul britanic David Cameron, ca sancțiunile împotriva Rusiei trebuie menținute, si asta a fost si decizia miniștrilor de externe ai UE la reuniunea lor de ieri de la Bruxelles, respingând astfel sugestiile șefei diplomației europene Mogherini de a „ameliora relațiile” cu Moscova.