Moldova are un nou guvern

Chiril Gaburici, pe monitorul din sala pentru presă din incinta Parlamentului

Parlamentarii au aprobat programul și echipa candidatului la postul de premier Chiril Gaburici.

La nici o săptămână după ce nu a dat votul unui nou guvern condus de Iurie Leancă, Parlamentul a aprobat cu 60 de voturi pentru cabinetul și programul prezentate de omul de afaceri de 38 de ani Chiril Gaburici, propus de PLDM și susţinut de coaliţia minoritară „Alianţa pentru Moldova Europeană”. La ședința Parlamentului a asistat și corespondenta noastră, pe care am întrebat-o după vot cum și-au motivat comuniștii votul pozitiv pentru Gaburici, de astăzi după ce săptămâna trecută respinseră un guvern cu program și alcătuire asemănătoare.

Douăzeci de voturi în favoarea cabinetului Chiril Gaburici au venit astăzi din partea grupului parlamentar al comuniştilor, care însa l-a şi forţat pe proaspătul premier la o primă cedare. În lista de miniştri cu care venise în Parlament, Chiril Gaburici îl inclusese şi pe Oleg Efrim. După ce a fost ministru al justiţiei în ultimele două guverne conduse de liberal-democraţii Vlad Filat şi Iurie Leancă, acesta anunţase că nu-şi mai doreşte această funcţie şi, prin urmare, nu se regăsea în cabinetul prezentat vinerea trecută de Iurie Leancă. De Gaburici, pe Efrim l-ar lega, se pare, o amiciţie, aşa că se lăsase convins să rămână la justiţie. Această perspectivă nu a fost însă pe placul comuniştilor, aşa că Chiril Gaburici l-a înlocuit chiar în timpul şedinţei pe Efrim cu fostul său subaltern, Vladimir Grosu.

Explicându-şi sprijinul formaţiunii sale oferit astăzi unui guvern cu program şi componenţă aproape similare cu cel nevotat de comunişti vinerea trecută, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a vorbit în termeni extrem de gravi despre situaţia economică şi socială din Republica Moldova şi a spus că e nevoie urgentă de decizii energice şi atipice. Vladimir Voronin a sugerat că are convingerea că tocmai Chiril Gaburici ar fi capabil să acţioneze aşa cum ar fi nevoie în aceste circumstanţe.

„Situaţia în care ne aflăm se datorează proastei guvernări de până acum. Anume din acest motiv nu am sprijinit guvernarea trecută,” a spus Voronin.

Iurie Leancă, care a avertizat zilele trecute că nu va vota pentru un alt guvern al coaliţiei minoritare, pentru că nu crede în capacitatea unul astfel de guvern de a avansa cu reformele europene, s-a ţinut de cuvânt şi nu a votat, secondat se pare şi de fostul său coleg de la integrare, Eugen Carpov.

„Astăzi a fost făcut un pas înapoi în parcursul nostru european. În ceea ce priveşte viitorul meu politic, voi lua o decizie în timpul apropiat. Voi discuta cu colegii, mă voi întâlni cu oamenii ca să aflu ce îşi doresc de la mine, în situaţia creată. Astfel încât traiectoria pe care o voi urma să reflecte în cel mai fidel mod viziunea cetăţenilor care îşi doresc o Moldovă curată şi puternică,” a declarat Iurie Leancă înainte de a părăsi sala Parlamentului. Cu câteva zile în urmă, Iurie Leancă spunea că va pleca din PLDM dacă va simţi o apropiere a acestuia cu Partidul comuniştilor.

În discursul său din legislativ, Chiril Gaburici a spus că-şi doreşte ca guvernul său să reuşească să instituie în Republica Moldova un stat de drept autentic şi să elimine multe constrângeri cu care se confruntă oamenii de afaceri. El a promis o luptă mai convingătoare cu corupţia şi să pună în funcţiune în regim de urgenţă mecanismele de implmenetare a acordului de asociere cu UE semnat vara trecută. În noul cabinet ministerul Economiei îi revine unui francez cu cetăţenie moldovenească propus de democraţi, iar portofoliul Educaţiei a rămas după Maia Sandu.

După ce astăzi comuniştii au reuşit să-şi impună voinţa referitor la portofoliul de la Justiţie, mulţi analişti se aşteaptă în următoarele zile la o primă demisie - cea a guvernatorului BNM, criticat astăzi de unul din deputaţii comunişti, care a propus înlocuirea lui Draguţanu cu guvernatorul din perioada guvernării comuniste, Leonid Talmaci.