Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, a declarat că premierul Chiril Gaburici se va întâlni cu liderul transnistrean Evgheni Șevciuk „în scurt timp”. Osipov a făcut anunțul după convorbiri purtate la Chișinău, la sediul OSCE cu negociatoarea transnistreană Nina Ștanski. Oficialul moldovean a mai spus că, tot în scurt timp, ar putea fi reluate și negocierile în formatul 5+2. Nina Ștanski a declarat că este bucuroasă că părțile „au ieșit dintr-o stare de pauză, care este inacceptabilă”.
Reprezentaţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului, Victor Osipov şi Nina Ştanski - astfel sunt prezentați cei doi in terminologia comunicatelor oficiale de la Chişinău - au salutat reluarea dialogului după aproape cinci luni de pauză. În urma întrevederi, prima după învestirea noului guvern, s-a ajuns la câteva înţelegeri.
În cel mai scurt timp ar urma o întâlnire a noului premier Chiril Gaburici cu liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, au anunţat negociatorii, stârnind curiozitatea firească a presei dacă premierul Gaburici va încerca şi el să pună în aplicare „diplomația fotbalului” practicată cândva de Vladimir Filat, adică încercarea de a-şi îmblânzi partenerul prin deformalizarea maxima a întrevederilor.
Săptămâna viitoare se aşteaptă o întrunire a tuturor şefilor grupurilor sectoriale de experţi. Iar în scurt timp ar putea fi reluate şi negocierile în formatul 5+2, a anunţat vicepremierul Victor Osipov, care a preluat portofoliul reintegrării, înlocuindu-l pe Eugen Carpov.
Părţile nu s-au mai acuzat reciproc de tensionarea relaţiilor aşa cum s-a întâmplat după toate întrevederile bilaterale de anul trecut. Vicepremierul Victor Osipov a spus că întâlnirea de astăzi a fost „foarte importantă şi promiţătoare, deşi nu tocmai simplă”:
„Această primă întâlnire din 2015 este o oportunitate pentru a reevalua modul în care dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol a avut loc până acum, în special în perioada anului precedent. Suntem interesaţi de a nu cheltui timpul pentru a discuta probleme artificial create sau pentru a ne bloca în comunicare, dar să încercăm să-l utilizăm pentru a găsi soluţii.”
La rândul său, Nina Ştanski, reprezentanta Tiraspolului la masa de tratative, a sugerat că a simţit din partea Chişinăului deschidere şi bunăvoinţă. Ea a dat asigurări că vor fi întreprinse toate măsurile pentru a „repara relaţiile”, care s-au șubrezit pe parcursul anului trecut.
„Cred că la această etapă cel mai important e să refacem podurile de legătură între cele două maluri ale Nistrului. Sarcina noastră este de a găsi compromis în probleme delicate aşa încât discutarea acestora să nu se transforme într-un şir de acuzaţii reciproce, ci de propuneri din ambele părţi. Relațiile între malurile Nistrului sunt complicate, important e că ambele părţi sunt pregătite să soluţioneze problemele existente.”
Tocmai pentru a păstra acest climat oarecum împăciuitor atât Victor Osipov, cât şi Nina Şanski au refuzat să expună poziţiile divergente ale părţilor referitoare la mai multe subiecte sensibile. Între acestea şi decizia unilaterală a Tiraspolului de a introduce de la 1 aprilie asigurare obligatorie pentru automobilele înmatriculare în străinătate, măsură care ar urma sa fie aplicata şi tuturor proprietarilor de automobile din dreapta Nistrului.
Ambii negociatori au spus că se abţin de la comentarii şi aprecieri pe chestiuni concrete pentru că şi-ar dori să continue discuţiile de o manieră constructivă.
Amintim că, anul trecut, negociatorii reglementării transnistrene s-au întâlnit doar de două ori în formatul 5+2. Alte runde de negocieri au fost anulate, după ce fuseseră anunţate, şi de fiecare dată din cauza refuzului Tiraspolului de a se aşeza la masa de tratative.
În opinia mai multor experţi în condiţiile actuale, când Tiraspolul se confruntă cu o criză social-economică fără precedent, partea transnistreană ar fi la fel de cointeresată ca şi Chişinăul în reluarea dialogului.