Stagnare mondială a cheltuielilor militare, dar vecinii Rusiei se înarmează

La târgul internaţional de arme din Kielce, Polonia, septembrie 2014

Europa de est și-a mărit semnificativ cheltuielile militare în 2014.

Europa de Est și-a mărit semnificativ cheltuielile militare anul trecut, ca urmare a conflictului din Ucraina. Este concluzia Institutului pentru Cercetarea Păcii de la Stockholm. La nivel mondial însă, volumul cheltuielilor militare a scăzut cu 0,4 % ca urmare a reducerii cheltuielilor în Statele Unite și Europa Occidentală.

Institutul calculează că la nivel global, cheltuielile militare au scăzut în 2014 cu aproape o jumătate de procent, 0,4 %, ele fiind de circa 1,8 trilioane de dolari.

Statele Unite au diminuat cheltuielile militare cu 6,5 %, ca o parte a măsurilor de reducere a deficitului, în vreme ce următoarele trei țări în ordinea importanței cheltuielilor militare: China, Rusia si Arabia Saudită — le-au mărit vertiginos. Arabia Saudită le-a mărit cu 17 %, iar China cu aproape 10%, cheltuind, doar în 2014, 216 miliarde USD.

În Europa, toate țările vecine cu Rusia au sporit cheltuielile, în special țările baltice și cele scandinave. În același timp, însă, principalele țări occidentale — Franța, Anglia, Germania, Italia și Spania — au tăiat și ele, chiar dacă doar prin fracțiuni de procent, cheltuielile militare.

Ucraina e țara care și-a mărit cel mai mult bugetul militar în 2014, cu peste 20%, și plănuiește să dubleze volumul în 2015. Și Polonia, țară membră în NATO și principala putere militară răsăriteană din UE urmărește tot o creștere a bugetului militar cu 20%, ceea ce ar aduce-o în linie cu cererea NATO ca bugetul militar să fie minimum 2% din PIB.

Rusia, de asemenea, nu a încetat să plătească mai mult pe armament și cercetare militară în ultimii ani.

În America Latină, Mexicul și-a sporit cheltuielile cu 11%, din pricina operațiunilor neîncetate împotriva cartelurilor de droguri, în vreme ce Brazilia și le-a scăzut. Cele mai mari reduceri ale bugetului militar au fost operate în Venezuela: 34%.

Conflictele din Orientul Apropiat și Africa obligă țările din acele regiuni la uriașe eforturi financiare, care constituie o grea povară pentru firavele lor economii.

Corupția din domeniul achizițiilor militare a crescut de asemenea foarte mult, constată studiul scandinav.