Observatorii Promo-Lex au semnalat mai multe abateri...

...la mai puţin de o oră de la deschiderea secţiilor de votare

Cei circa 1500 de observatorii Promo-Lex au semnalat în primele ore mai multe abateri minore, de ordin tehnic, dar şi câteva nereguli grave. De exemplu, în cinci secţii de votare din autonomia găgăuză numărul de buletine de vot este mai mic decât numărul de alegători incluşi în liste. În satul Şuri din Drochia o alegătoare a votat cu buletinul său de identitate, dar cu fişa de însoţire a nepotului. La o secţie de votare din Târgul Vertiujeni din Floreşti două buletine de vot, unul pentru alegerea primarului, altul pentru consilieri locali, au ajuns, deocamdată nu se ştie cum, în apropierea secţiei de votare în iarbă. La Zaim, raionul Căuşeni un candidat la funcţia de primar întâmpină alegătorii la intrarea în secţia de votare, spune şeful misiunii de observare a Promo-Lex Pavel Postică.

„Practic face agitaţie şi sugerează alegătorilor cu cine să voteze.”

Şi la alte trei secţii de votare observatorii Promo-lex au semnalat agitaţie electorală. La Sângerei un panou electoral în preajma secţiei, la Orhei un alegător a venit la secţie având simbolica unui concurent electoral, iar în preajma unei secţii de votare din Floreşti un automobil cu afişaj electoral a fost înlăturat la indicaţia preşedintelui secţiei de votare.

Observatorii Promo-lex au semnalat şi câteva cazuri de transportare organizată a alegătorilor. La Cimişeni, raionul Criuleni fratele unui concurent electoral a fost surprins aducând repetat cu autovehicul oamenii la vot.

În satul Cocieri, raionul Dubăsari unde pot vota locuitorii din satul Corjova, din stânga Nistrului situaţie e mai calmă, faţă de scrutinele precedente, spune Pavel Postică:

„Anumite obstacole pentru alegători, pentru a se deplasa din satul Cocieri în Corjova şi viceversa, nu prea sunt. Sunt două posturi de miliţie, subordonate administraţiei separatiste, care înregistrează toate automobilele care fac naveta. Pe alocuri, automobilele sunt oprite şi verificate. Comparativ cu situaţia din anii precedenţi, acum pare să fie mai calmă. Atunci practic era închis accesul, acum doar se verifică şi înregistrează automobilele.”

Printre neregulile minore, observatorii Promo-Lex au semnalat că în cel puţin trei secţii de votare a picat registrul electronic al alegătorului. La două secţii de votare, una din Chişinău, alta din Floreşti, cabinele de vot sunt amplasate în aşa fel încât încalcă secretul votului. O abatere de la asigurarea secretului votului a fost semnalată şi la Ivanovca, raionul Basarabească - observatorul din partea unui concurent electorale a mers lângă cabina de vot şi a ajutat un alegător să-şi exercite dreptul de vot. Jumătate din cele peste 600 de secţii de votare monitorizate de Promo-Lex nu sunt amenajate pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilităţi. De exemplu, la Cimişlia o persoană în scaunul cu rotile a fost nevoită să voteze afară.

Pavel Postică: „În concluzie, procesul electoral a început cu anumite deficienţe, dar sperăm să fie corectat pe parcurs. Anumite deficienţe minore sunt, din câte vedem, dar nu sunt atât de grave.”