De ce nu respectă internetul moldovean „liniștea electorală” impusă de CEC pentru ziua alegerilor

Pagina de Facebook a Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău.

Republica Moldova - Alegeri locale 2015 în spațiul virtual.

Internetului nu-i pasă de restricțiile impuse de lege pentru comportamentul candidaților din viața reală. Întâi de toate pentru că nu este reglementat. Prin urmare, promovarea candidaţilor a continuat în ziua tăcerii, dar şi în ziua scrutinului, unde candidaţii şi fanii lor îndeamnă la vot sau semnalează incidente.

Directorul Asociaţiei Presei Electronice, Vasile State, crede pentru a nu admite agitaţia în ziua alegerilor şi în ziua ce o precede trebuie să fie promovate reguli mai stricte, care să fie respectate de toţi jucătorii, atât de concurenţi, cât şi de instituţiile media.

„Din 2010 încoace s-au făcut paşi liberalizării cadrului legal cu privire la reflectarea campaniei în mass-media, ceea ce este un lucru bun, dar, cu regret, această libertate a început să fie folosită de unele posturi de televiziune pentru a susţine, mai mult deschis sau mai tacit, pe unii concurenţi electorali”.

Secretarul CEC, Andrei Volentir, spune că norma legală exclude reclama deja plasată pe portaluri şi bilboardurile expuse anterior zilei de vineri. Cât despre reţelele de socializare, unde unii candidaţi sau adepţi plasează îndemnuri mobilizatore sau chiar fotografii cu buletinul de vot gata ştampilat, secretarul CEC afirmă că acestea nu ar face parte din spaţiul public.

„Eu cred că nu este normal, dar este legal”.

Europa Liberă: Şi îndemnurile de pe Facebook, la fel, nimeni nu veghează?

„Facebook-ul noi în general îl tratăm ca fiind o comunitate privată, un club de discuţii nu mai mult, deci nu este un loc public, hai să zic aşa, pentru că ca să ajungi în Facebook trebuie să te loghezi, trebuie să ai un cont, trebuie să ai prieteni”.

Anul trecut magistraţii din România au emis o decizie considerată istorică, potrivit căreia mediul online, inclusiv toate reţelele de socializare, face parte din spaţiul public. Deocamdată, aceste platforme nu sunt reglementate în legislaţia din Republica Moldova şi e puțin probabil ca politicienii, care sunt beneficiari ai acestei stări de lucruri să îşi pună lacăt la gură.