Sondaj la Europa Liberă: „Oamenii umblă buimaci la cap, ei nici nu mai judecă acum, în ce haos se găsește țara asta”

La deschiderea unei secții de vot din Chișinău

Circa 22% de moldoveni nu știu pe cine vor vota la alegerile locale, iar peste 19% au spus că nu se vor prezenta la vot - acestea sunt datele sondajului realizat recent de Asociația Sociologilor și Demografilor, pe un eșantion de 1147 de cetățeni. Natalia Sergheev a căutat să afle pe străzile Chișinăului ce ar motiva indecișii să iasă la vot.

„Nu cum să-i convingi! Dacă au pierdut încrederea? E foarte greu! Au pierdut încredere în toți și în tot. Oamenii stau la o răscruce, nu mai au încredere. Nu știu: unul spune una, unul spune alta, oamenii sunt disperați. Oamenii umblă buimaci la cap, ei nici nu mai judecă acum, în ce haos se găsește țara asta.”

„În toate alegerile e una și aceeași. Bineînțeles, în campanie încep unul pe altul să arăt care e mai bun care e mai rău, dar ei toți sunt aceeași.”

„Se fură foarte mult în țară și oamenii nu mai au încredere în candidați, nici nu vor să participe la alegeri. Își arată fața doar în timpul campaniei electorale, înainte de asta nu fac nimic din interes pentru chișinăuieni. Cheltuie o grămadă de bani pentru campaniile astea electorale ca să-și arate la moment ceea ce le trebuie, dar pe urmă…”

„N-am să mă duc, nu am timp, lucrez.”

„Oamenii nu-și dau interesul, absolut. Oamenii nu vor nimic, ei s-au săturat de toate, au indiferență. Știu că pe viitor nu se va schimba nimic. Și iaca indiferența asta… Al doilea motiv – toți sunt duși la odihnă. Și se va primi așa, că rămân majoritatea oamenilor de stare bătrână, care sunt de partea rusească... Asta-i problema – noi! Problema toată-i în oameni! Vrem în Europa? Nu, Europa începe de-aici, de la scaunul acesta, de acasă, de la școală. Chiar dacă ajungem în Europa, avem mari probleme.”

„Au fost schimbări foarte multe pe plan politic. Toți promit, dar nu prea fac. Nu-i clar nimic. [vor vota] În ultimul moment cred că, după situație și după dispoziția celor care nu privesc televizorul, care nu ascultă radioul. După înfățișare, de exemplu. Dacă sunt întrebați: De ce nu Dorin? – Că nu-mi place cum arată fizic, feleșagul sau ceva. Îi e indiferentă situația care se petrece în țară, dar asta este.”

„Oamenii nu mai cred pe nimeni. Pur și simplu, ei distrug această țară și lumea nu mai vrea să creadă pe nimeni. Nici la alegeri mulți nu vin, fiindcă nu vor să-și dea votul pentru promisiuni de viață în paradis, că totul va fi reparat, și drumurile și tot ce vrei, dar până la urmă fură de la stat și nu investesc nimic.”