Istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru, răspunde întrebărilor lui Vasile Botnaru.
Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele alegerilor locale, favorabile partidelor democratice, au influențat în bine, se pare, și predispoziția acestora de a se așeza la masa negocierilor pentru a forma o alianță majoritară pro-europeană, mai ales în situația în care instituțiile financiare internaționale nu vor descinde la Chișinău mai devreme de formarea unui guvern funcțional. Mai optimiști decât până acum, liderii celor trei partide, Liberal Democrat, Democrat și Liberal, dau ca sigură formarea noului Guvern cel târziu până la sfârșitul lunii în curs.”
Europa Liberă: Pe ce vă bazați, când vă declarați atât de optimist ?
Gheorghe Cojocaru: „Probabil, această stare de optimism, moderat, totuși, are la bază conștientizarea enormelor dificultăți sociale și economice cu care se confruntă societatea și cărora doar un guvern cu un puternic sprijin parlamentar, atașat ferm angajamentelor ce decurg din Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ar putea să le facă față. Lecția unui guvern minoritar și neputincios, dacă a fost însușită, ar putea fi și ea un stimulent al alierii celor trei partide liberale și democrate, în scopul continuării cursului pro-european. Îndemnul în același sens al partenerilor occidentali ai Republicii Moldova introduce o notă aparte de optimism și de încredere în buna finalitate a procesului de negocieri.”
Europa Liberă: Toți trei lideri ai probabilei alianțe au declarat că procedează la negocieri de la punctul zero, de la borna kilometrică zero. Ce au ei în vedere?
Gheorghe Cojocaru: „Primul care a formulat această cerere a fost liderul liberal, Mihai Ghimpu, arătând că nu va adera sub nicio formă la coaliția actuală minoritară. Liberalii au cerut inițierea unor negocieri „în trei” care să se încheie cu formarea unei noi alianțe de guvernare. Și, se pare, și Vlad Filat, și Marian Lupu au mers în întâmpinarea liberalilor, realizându-se astfel un prim și necesar compromis, fără de care nu se putea mișca carul din loc.”
Europa Liberă: Ne-am lămurit aproximativ ce înseamnă borna kilometrică zero. Cât de departe au plecat negociatorii și unde s-ar putea împotmoli?
Gheorghe Cojocaru: „În acest moment, experții pun la punct acordul politic al viitoarei alianțe, se lucrează și asupra programului de guvernare. Ceea ce nu se spune în public, deocamdată, dar care este, în fond, problema cea mai dificilă a noii formule de guvernare în curs de construcție, este chestiunea legată de persoana viitorului prim-ministru, apoi de algoritmul de repartizare a funcțiilor în toate ramurile puterii. La o abordare firească, cele trei funcții cheie în stat ar trebui să revină liderilor celor trei partide – și cea de prim–ministru, și cea de președinte al Parlamentului, și cea de președinte al Republicii Moldova. Însă, dacă primele două, în condițiile clauzelor constituționale actuale, pot fi ocupate prin votul comun al celor trei fracțiuni parlamentare, postul de șef al statului va trebui negociat cu un al patrulea actor politic cu reprezentare parlamentară sau, pentru a evita o nouă criză politică, aceste prevederi ale Constituției vor trebui amendate. Din această perspectivă, pentru a nu se afunda chiar la startul viitoarei guvernări, liderii celor trei partide vor trebui să privească puțin dincolo de ecuatorul acestui an politic.”