„Ce facem noi, Europă…? Da' las-o să vie să facă ceva, lasă să facă ceva pe pământurile acestea”

Your browser doesn’t support HTML5

„AICI e Europa Liberă”, ziua a doua (2 august), masă rotundă la Sculeni, raionul Ungheni.

Satul Sculeni, din raionul Ungheni, a fost cea de-a doua destinaţie din cadrul campaniei „AICI este Europa Liberă”. Ne-am propus să aflăm ce probleme şi beneficii au oamenii aflaţi la graniţa cu Uniunea Europeană. Chiar dacă genericul întâlnirii a fost „Dialog peste Prut, relaţiile moldo-române”, în cadrul discuţiei cu localnicii de la căminul cultural, au fost abordate mai multe preocupări ale oamenilor simpli, precum lipsa locurilor de muncă, calitatea proastă a drumurilor sau problema pieţei din localitate.

Întâlnirea de la Sculeni a început cu evocarea momentului din 2010 de scoatere a sârmei ghimpate de pe malul Prutului, iar fost președinte al raionului Ion Harea a ținut neapărat ca o bucată din acel exponat să ajungă şi la Radio Europa Liberă. Ion Harea, care a fost unul dintre inițiatorii acestui proces, a povestit cum în tinerețe asculta pe furiș postul nostru de radio.

Dialoguri peste Prut. Campania „AICI este Europa Liberă” la Sculeni

Mai rezervați la început, localnicii au început treptat să vorbească despre problemele ce-i vizează direct: condițiile insalubre de la piață, drumurile pline de găuri, promisiunile neonorate de aleșii locali sau lipsa locurilor de muncă.

„N-am serviciu nici eu, nici soțul, nici copiii. Avem 50 de ani, unde m-am dus nicăieri nu m-am aranjat, tineri să lucreze, nu alde noi. Ce facem noi, Europă…? Da' las-o să vie să facă ceva, lasă să facă ceva pe pământurile acestea. Am moștenire de la tatăl meu pământ ca aurul. N-o fost ploaie. Am pus 70 de sote de fasole. Mi-i jale să mă duc, să ridic dealul să văd că nu-i nimic, oameni buni, dar acolo s-a depus muncă. Cu ce trăiesc eu anul acesta, cu ce? Noi n-avem locuri de muncă. Faceți ceva în satul acesta, ajutați-ne vă rog. Să facă o bortă să întrăm vii, să iasă morții. Numai asta a rămas”.

Moderatorul dezbaterii, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a remarcat că există multă decepție şi dezamăgire la Sculeni, ca în mai toate satele din Republica Moldova, dar a spus că trebuie să existe şi soluții.

„Nu a fost deloc optimist ce ne-ați spus dumneavoastră şi înțeleg că problemele cu care vă ciocniți sunt atât de mari încât orice discuție nu are cum să vă ajute. În același timp, eu mă gândesc că există, totuși, soluții. Şi ar trebui cumva în comunitate să se dezvolte niște activități cu implicarea tuturor cetățenilor ca lucrurile să se schimbe”.

Un subiect intens dezbătut a fost noroiul de la piața din localitate, care se face la fiecare ploaie sau ninsoare, şi expunerea mărfurilor de origine animalieră direct pe tarabe, fără a respecta condițiile minime de igienă. Viceprimarul Ion Tarţă, dar şi proaspăt vicepreședinte al raionului Ungheni, Alexandru Brânză, au promis ca în scurt timp să schimbe această stare de fapt.

În timp ce unii locuitori ai satului au afirmat că au mai luat la rost primarul şi consilierii locali pentru faptul că tot spun să modernizeze piața şi nu se ţin de cuvânt, directoare liceului, Iulia Ciuvaga, a recunoscut că şi localnicii nu au fost chiar atât de insistenți.

„În continuare la ceea ce s-a discutat aici, cred că, va fi de mobilizare pentru noi, cetățenii, ca să nu ne fie asta față şi cu intrarea în Sculeni, şi cu piaţa. Este inevitabil noi mergem spre Europa, dar lucru acesta nu se întâmplă peste noapte şi nimeni nu ne va spune că mâine vom trăi bine, noi trebuie să vrem să trăim bine, noi trebuie să facem lucrurile, în primul rând, să pornim fiecare de la noi, fiecare gospodar la el şi pe urmă la nivel de sat”.

După ce oamenii au enumerat şi alte probleme, sociologul Petru Negură a afirmat că totuși cei din Sculeni sunt mai norocoși, fiind favorizați de poziționarea geografică. Singurul lucru ce le lipsește, potrivit lui, ar fi inițiativa de a schimba lucrurile.

La dezbaterea de le Sculeni a participat şi fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, originar din satul Costuleni, Ungheni. După părerea lui, astăzi în Republica Moldova nu există comunicarea între centru şi regiuni, între capitală şi sate, precum şi entuziasmul schimbării, de genul celui din epoca deșteptării naționale de la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut.

„Unul dintre lucrurile de bază pe care noi încă nu am reușit să-l învățăm este cât de mult contează inițiativa privată, personală, pentru că lucrurile importante se fac cu propriile mâini, cu propriul cap, cu propria energie, şi satele trăiesc mai bine atunci când au campioni de schimbare sau un grup, sau mai multe grupuri de oameni care-şi construiesc pe baza intereselor şi a problemelor existente un proiect de dezvoltare. Fiecare localitate merită un proiect de dezvoltare, dar dacă el nu aparține comunității locale şi oamenilor din sat, nimeni şi nimic nu poate să schimbe. Nici PNUD, nici Guvernul Republicii Moldova nu vor schimba fundamental definitiv. (…) Nu există o energie de jos în sus şi de sus în jos şi de asta de foarte multe ori jurnaliștii își pierd timpul cu personalități şi politicieni de la Chișinău în loc să ia de la firul ierbii, de la problemele existente care trebuie rezolvate, pentru că lumea vrea soluții acum, şi nu peste 20 de ani”.

Șeful biroului de la Chișinău al postului Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru, şi-a exprimat speranța că, grație acestei campanii, Europa Liberă „a pus ceva drojdie la Sculeni” de curaj şi activism civic.

„Noi ne batem joc de apa noastră pe care am avut-o. Cu toții, cred că, am mai apucat să fi băut apă direct cu cana din fântână. Acum nu riști. De ce se întâmplă asta? Probabil, bănuim. Iată noi nu cumpărăm harbuji demult, oameni buni, pentru că-s pline spitalele de copii care au diaree de la harbuji. Şi asta trebuie să ne pună pe gânduri, pentru că totul depinde de noi. Atâta timp cât noi n-o să știm să aducem la cunoștința celor pe care i-am ales adevăratele noastre dorințe, din când în când va veni Europa Liberă, ne vom răcori, le vom spune, Europa Liberă va pleca şi cu asta o să rămânem”.

La sfârșitul dezbaterii, câțiva entuziaști au cerut să fie organizate zile de voluntariat. Radio Europa Liberă va urmări dacă această sămânța a încolțit, aşa cum va reveni să vadă dacă aleșii locali se vor ţine de cuvânt.

----------------------

„AICI este Europa Liberă” este o campanie a postului de radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.

Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.