Masă rotundă la Cahul: „Interese locale vs. Interese naționale”

Campania „AICI este Europa Liberă” continuă.

Autobuzul postului nostru de radio în cadrul campaniei „AICI e Europa Liberă!” a ajuns miercuri la Cahul… Am amplasat cortul în faţa Universităţii Bogdan Petriceicu Haşdeu unde am ascultat păsul localnicilor şi i-am invitat să participe la o dezbatere despre cum pot recâştiga politicienii locali încrederea pierdută la centru.

După biserică, a menţionat unul dintre invitaţii la dezbatere, sociologul Doru Petruţi, primăriile sunt instituţiile în care oamenii au cea mai mare încredere. „Primăria a rămas ultima redută şi de multe ori, a ajuns să răspundă atât pentru problemele locale, cât şi pentru cele naţionale, pricinuite de clasă politică care s-a decredibilizat în ochii oamenilor aproape total”, a spus Doru Petruţi.

În capitala de sud a Republicii Moldova, cum este numit oraşul Cahul, localnicii au schimbat la alegerile locale din această vară un primar comunist cu unul independent, Nicolae Dandiş.

Diana Răileanu

Prezent la dezbateri, el a menţionat că la centru se cunosc bine problemele din localităţi, doar că acestea rămân în umbră pentru că o parte dintre funcţionari or nu lucrează pentru interesul ţării, or lipseşte un bun organizator, unul care ar putea canaliza corect resursele Republicii Moldova atât financiare cât şi uman.

Pe de altă parte, fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţă a observat că tocmai comunicarea între autorităţile locale şi cele centrale este una defectuoasă.

Deseori, a menţionat dl Negruţă, primarii se văd siliţi să lucreze în baza unor strategii care, de fapt, nu sunt cartea de căpătâi a celor din Parlament sau Guvern, prin urmare aleşii locali cu greu pot lua în serios aceste documente importante.

Totuşi, s-a arătat convins dl Negruţă, schimbarea ar putea veni tot din regiune, îndemnând autorităţile locale să impună politicienilor de la Chişinău, agenda politică.

Your browser doesn’t support HTML5

Campania „AICI este Europa Liberă” a ajuns la Cahul

Între altele, câteva zeci de cahuleni care au fost prezenţi la dezbaterea organizată astăzi de postul nostru de radio, s-au arătat interesaţi de rezolvarea problemei comerţului neautorizat. Problema e că sute de producători agricoli îşi vând marfa în stradă pentru că piaţa special amenajată de primărie a fost monopolizată de intermediari.

Înţelegând că indiferent de măsurile pe care le va lua nu va mulţumi pe toată lumea, primarul Nicolae Dandiş a promis că va avea grijă să pună la punct o piaţă destinată special pentru producătorii agricoli şi că va încerca să îndemne pe fiecare comerciant în parte pentru a-l convinge să vândă doar în locuri autorizate.

Europa Liberă se va afla joi în satul Goteşti, raionul Cahul, unde vom vorbi despre implicarea comunităţii în rezolvarea problemelor locale.