Linkuri accesibilitate

„Încercăm să sugerăm idei, dar așteptăm mai întîi implicarea celor de acolo”


Interviul dimineții cu Valentina Ursu în ajun de campanie „AICI e Europa Liberă” la Cahul.

Următorul popas al caravanei postului nostru de radio, în cadrul campaniei „Aici e Europa Liberă!” va fi astăzi la Cahul… Cu ce respiră acest oraş sudic? Ce-şi doresc, de fapt, locuitorii Cahulului? Ce reuşesc şi ce – nu?

Vom discuta cu Valentina Ursu, colega noastră care, alături de alţi membri ai echipei, va fi sufletul reuniunii din centrul acestei localităţi…

Europa Liberă: Drum lung astăzi spre Cahul, oraş în care se va spune şi aici este Europa Liberă. De ce Cahul? De ce ai dorit să alegi acest oraş pentru un popas al caravanei postului nostru de radio?

Valentina Ursu: „În turul doi al alegerilor locale m-am aflat aproape toată ziua la Cahul, în sudul Moldovei. Am discutat cu zeci de oameni în acea zi. Mesajul transmis prin vot a fost foarte clar – schimbați-vă sau vă schimbăm noi.

Valentina Ursu cu primarul Nicolae Dandiș
Valentina Ursu cu primarul Nicolae Dandiș

Iată că au schimbat un primar comunist cu unul independent. Este Nicolae Dandiş de la care am reţinut, chiar în acea zi, un gând dintr-un interviu acordat Europei Libere: trebuie să-ţi dai seama că oamenii vor sta cu ochii pe tine şi nu sunt admise greşeli în administrarea treburilor oraşului.

La discuția cu Ion Groza la Cahul
La discuția cu Ion Groza la Cahul

Recent, preţ de câteva ore, am discutat şi cu preşedintele raionului Cahul, Ion Groza, care spunea că oamenii nu mai pot fi intimidaţi, că nu mai pot fi minţiţi, nu pot fi prostiţi, manipulaţi. Sunt doar doi interlocutori şi constatărilor lor. Ei reprezintă administraţia locală. Cred că asemenea persoane pot fi chiar un exemplu pentru politicienii de la Chişinău.

Îmi mai amintesc că în cadrul unei lansări de carte a Europei Libere la Universitatea din Cahul cineva din cei prezenţi la eveniment observa că timp de peste două decenii atât la nivel local, cât şi la cel naţional oamenii au constatat că nici cei aleşi, nici cei care au pierdut nu au prezentat un proiect de ţară solid, un program politic, o viziune despre viitor şi despre marile provocări. Cahulenii se arătau indignaţi că asistă şi ei ca şi toţi ceilalţi cetăţeni din ţară doar la dezbinarea statului şi nu la unitatea lui. De aici mi-a venit ideea să propun pentru dezbaterea din această seară, care va avea loc în Piaţa Independenţei din Cahul, tema interesul local versus interesul naţional.

Autobuzul „Aici este Europa Libera” ia calea spre Cahul. Pe parcursul zilei ne vom afla în faţa Primăriei, în faţa executivului raional, vom merge la piaţă, vom merge peste tot ca să invităm lumea la 18.30 să fie prezentă în Piaţa Independenţei la masa rotundă. Este important să discutăm cu cei de la Cahul despre aşteptările lor, despre cum poate reînvia încrederea dânşilor în conducătorii statului, în viitorul acestei ţări. Or cu o populaţie nemulţumită nu se pot face reforme.”

Europa Liberă: Valentina, spuneai că ai discutat şi anterior cu localnicii din Cahul. Care ar fi cele mai grave probleme cu care se confruntă ei, care le sunt așteptările?

Valentina Ursu: „Cele mai mari probleme le-am aflat tot de la ei. Drumurile sunt deplorabile. Autorităţile locale au alocat o sumă de peste 2,5 milioane de lei, dacă îmi amintesc corect, pentru reabilitarea drumurilor, dar starea lor rămâne deplorabilă. Comerţul neautorizat este o problemă cu barbă în Cahul, fără să fie găsită o soluţie până la acest moment. Vânzătorii din stradă, o să-i găsim şi azi acolo şi o să mai discutăm o dată cu ei, spun că locurile în pieţe sunt scumpe, corupţia ar fi mare. De asemenea, Oraşul Cahul are nevoie de mari investiții străine. Problemele trebuie să fie în vizorul autorităţilor locale, dar, bănuiesc, şi în vizorul celor de la Chişinău. O să vedem dacă se intersectează aceste interese, ale celor din administraţia publică locală şi ale celor care guvernează ţara.”

Europa Liberă: Multă lume supărată, critică, uneori, vocal revoltată, cum ziceai. În ce măsură această înverșunare se regăseşte în opţiunile politice, într-un vot de sancţionare sau, dimpotrivă, de încurajare a unor lideri politici? Vezi o legătură directă între această indignare, revoltă a populației, a alegătorului faţă de atâtea necazuri provocate sau admise de clasa politică şi votul exprimat?

Valentina Ursu: „Constatarea e că moldoveanul nu este protestatar, chiar dacă deplânge că interesul său nu prea se intersectează cu interesul celor pe care i-a trimis în fotolii moi fie în parlament, fie în

Cetățeanul va conştientiza până la urmă că trebuie să se implice...

guvern. Este adevărat că ruptura aceasta încă e una aproape de prăpastie. Dacă numai faci această constatare şi rămâi cu oful şi cu necazul tău oricum nu schimbi nimic. Trebuie implicare. Cred că cetățeanul până la urmă va conştientiza că trebuie să se implice.

Până a porni la drum, vreau să spun ce îmi doresc de la ziua în care Europa Liberă va fi la Cahul. Doresc să cunosc cât mai mulţi oameni care să ştie ce vor şi tot ei să-şi dea seama ce pot atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Dacă cei de jos nu numai vor striga, dar vor pune problemele civilizat celor de sus, cred că clasa politică poate fi taxată şi chiar trebuie constrânsă astfel încât să înceapă să rezolve problemele cu care se confruntă cetăţeanul zi de zi. Când vorbim despre interesul naţional, care trebuie să ajungă şi la nivel local, este asigurarea unei vieţi decente şi sigure pentru toată lumea.”

Europa Liberă: Ai sesizat cumva vreo nemulţumire a populaţiei din localităţi, din Cahul în particular, faţă de nivelul diferit de viaţă care există în capitală şi în provincie? E nemulţumită lumea de acest contrast uriaş?

Valentina Ursu: „Îmi amintesc de cuvintele fostului preşedinte al

Avram Micinski
Avram Micinski

raionului Cahul, Avram Micinschi. Tot într-o emisiune pe care o realizasem în Cahul, îmi spunea cu regret, cu reproş că mulţi ani la rând în Republica Moldova dacă vrea să fii ministru trebuie să fii de peste Nistru. El zicea că ar fi un reproș că din zona de sud a Moldovei prea puţini ajung în fotolii guvernamentale. De aceea poate e şi un interes mai scăzut de a rezolva sumedenie de probleme care s-au acumulat în această regiune.

Valentina Badrajan
Valentina Badrajan

Din acest motiv am decis să avem astăzi și niște experți, care poate ar fi mai potriviţi să dea răspunsuri concrete la multe din problemele cu care se confruntă sudul Republicii Moldova. Am invitat-o pe doamna Valentina Badrajan, directoarea executivă a Fondului Provocările Mileniului. În zona de sud este nevoie de irigaţie, iar poporul american a investit foarte mulţi bani în sistemele de irigare. Sper doamna Badrajan să vină şi ea cu nişte idei promițătoare pentru cei de la sud.

Doru Petruți
Doru Petruți

L-am invitat şi pe sociologul Doru Petruţi, directorul executiv IMAS Chişinău. Este un alt interlocutor care ar putea să sugereze soluţii. Merge cu noi şi economistul, fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţă. Încercăm, în măsura posibilităţilor, să sugerăm idei, dar aşteptăm, mai întâ,i implicarea celor de acolo, să vedem ce vor ei concret.”

Europa Liberă: Nu cred că există localitate în care tu, Valentina, să nu fi discutat măcar cu cineva. Dacă cineva zice că nu ai fost în localitatea respectivă cu treburi jurnalistice înseamnă că el nu era în localitate. Ce diferenţe ai remarcat în modul de a înţelege realităţile politice, economice, sociale de către locuitorii capitalei şi de către cei de la sate?

Valentina Ursu: „În Moldova profundă se gândeşte tot atât de înţelept cum pretind unii că gândesc numai la Chişinău. O să fac din nou

În Moldova profundă se gândeşte tot atât de înţelept cum pretind unii că se gândeşte numai la Chişinău....

referinţă la oamenii pe care i-am întâlnit recent la Cahul. Deunăzi, făcusem o emisiune despre oamenii de afaceri care au ajuns în politică.

Discutam, la Cahul, cu antreprenorul Vasile Petrenco, pe care îl aşteptăm şi în această seară la discuţiile noastre. El îmi zicea cu mare regret că cel mai profitabil business în Republica Moldova a ajuns să fie politica. Uneori rămân surprinsă de felul cum gândeşte lumea în Moldova profundă, eu îi zic omul de la firul ierbii, cât de judicios, cât de înţelept gândeşte. Oare aceşti oameni nu pot să-şi schimbe atitudinea faţă de viitorul acestui stat? Mi-aş dori în această campanie pe care a pornit-o Europa Liberă prin localităţile Moldovei să reuşească să urnească un pic carul din loc.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:06 0:00
Link direct

-------------

„AICI e Europa Liberă” este o campanie a postului de radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.

Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

XS
SM
MD
LG