Dacă deteriorarea situației politice din Moldova e serioasă și ține în loc relația cu UE, contextul internațional e încă mai grav. În anul care a trecut de la semnarea Acordului de Asociere, Moldova și blocul statelor de pe granița estică s-au transformat într-o zonă precară și imprevizibilă. Mai precis, într-o zonă care a ieșit de pe radar. Agenda mare a Europei s-a mutat de la Est la Sud. Uriașa criză a migrației a lovit și dezorientat Europa. Toată atenția, toate resursele și prioritățile au trecut de la Est la Sud. Statele estice partenere ale UE s-au pomenit, deodată, mai singure. Asta cu atît mai mult cu cît, de fapt, zona de la Est de frontierele UE e locul în care se pierd suveranități și reînvie forme vechi de dominație. Suflul european a fost stins de pumnul rusesc.
Atenția UE s-a mutat la Sud, dar Estul e, mai departe, în mijlocul unei crize nerezolvate. Rusia și-a impus planurile în zonă, iar spaimele Europei în fața problemei din Sud nu fac decît să elibereze terenul. Sprijinul european pentru Ucraina s-a diminuat. În parte, pentru că Germania încearcă un compromis cu Rusia lui Putin și n-a ezitat să îi impună cedări lui Poroșenko. În parte, pentru că mulți vest-europeni nu înțeleg sau nu sînt interesați de ce se întîmplă cu statele din Est.
Moldova se poate pe bună dreptate întreba ce o așteaptă: ce se poate întîmpla unui stat mic, după ce gigantica Ucraina a fost obligată să cedeze, sub privirile neputincioase ale Europei, în fața agresiunii rusești? În consecință, cea mai urgentă așteptare și cea mai importantă cerință a Moldovei, în acest moment și în viitorul previzibil, e securitatea. Există un cadru european pentru așa ceva? E destul de greu de găsit vreo referință la securitate prin hîrtiile semnate de Moldova și UE. De fapt, UE nu pare să fi înregistrat schimbările survenite în zonă. UE nu a recalculat și, în consecință, mesajul e neschimbat: combateți corupția și treceți la reforme. Sfaturile sînt însoțite de finanțarea prevăzută în Acordurile semnate cu UE. S-ar putea, însă, ca banii și sfaturile să nu fie de ajuns, acum cînd suveranitatea de facto a Republicii Moldova e în joc. Acordul de Asociere e la locul lui. Vremurile sînt în schimbare.