Despre istoria relațiilor dintre Vlad Filat și Vlad Plahotniuc

Coperta infograficului Agora.md „Războiul Vlazilor”.

Interviu cu Victoria Dumbrava, editor-șef la publicația pe internet Agora.md.

Omul de afaceri și fostul politician democrat Vlad Plahotniuc este menționat în aceste zile în legătură cu orice scandal sau dezvăluire și desigur în legătură cu ancheta penală deschisă împotriva fostului premier Vlad Filat.

Europa Liberă: Prezentaţi o radiografie a zisului război între Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc. Ce repere importante, enciclopedice, ar fi de menţionat în acest război? Şi cât durează?

Victoria Dumbravă: „Durata e deja de câţiva ani, de când s-a schimbat vectorul guvernării comuniste, din 2009 şi până în prezent. De când a intrat în politică Vladimir Plahotniuc, întotdeauna am văzut că a existat o controversă, un „război” pe alocuri tacit, la nivelul declaraţiilor, dar şi al acţiunilor între cei doi „Vlazi” – Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat. La un moment dat, îmi aduc aminte că am văzut şi titluri în care se spunea că Moldova, de fapt, este condusă de patru „Vlazi”, se avea în vedere Vladimir Voronin, Vlad Filat, Vlad Plahotniuc şi Mitropolitul Vladimir. Totuşi, acest „război”, pe care noi l-am întitulat în infograficul pe care l-am prezentat, a fost mai vizibil între cei doi – liderul PLDM şi prim-vicepreşedintele până nu demult al Partidului Democrat.”

Europa Liberă: La un moment dat, când era clar că nu încap două săbii într-o teacă, Vladimir Filat a încercat să-l excludă pe Vladimir Plahotniuc, memorabila cuvântare din „13.13.13.13”, a urmat apoi o manevră spectaculoasă, astfel încât Vladimir Filat s-a văzut silit să-şi ceară scuze. După aceea oricum nu a obţinut postul de prim-ministru. Atunci era un armistiţiu sau deja Vlad Filat pierduse războiul”?

Victoria Dumbravă: „Eu aş fi un pic mai rezervată să spun cine pe cine a încercat să excludă, cine a avut de câştigat, cine a scos sabia din teacă sau artileria grea. Concluzia pe care am făcut-o noi s-a bazat doar pe declaraţii şi acţiuni publice, pe care le cunoaştem cu toţii. Or, eu nu mă îndoiesc că în spatele cortinei sunt mult mai multe acţiuni şi chiar declaraţii poate între cei doi, între cele două grupuri sau şi alte grupuri. Sunt lucruri care nouă nu ne sunt cunoscute.”

Europa Liberă: Dar acum Vlad Filat este în arest, e adevărat, contestabil încă şi nu condamnat, păstrându-şi funcţia de deputat etc. Dar, aşa cum se vede din infograficul dumneavoastră, perdantul la moment este Vladimir Filat.

Victoria Dumbravă: „Poate da. Dar este în continuare, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Situaţia în alianţa de guvernare este incertă, numărul de voturi în Parlament este la limită, nu se ştie ce va fi în continuare, dacă se vor putea vota legi. Cert este că „războiul” acesta dintre cei doi „Vlazi” continuă. Pe mine nu m-ar surprinde să trecem printr-o perioadă similară cu cea a reformării Partidului Liberal sau a acelui grup de reformatori care a apărut, să nu ne trezim mâine-poimâine cu un grup de reformatori în rândul liberal-democraţilor.”

Europa Liberă: Sau la democraţi.

Victoria Dumbravă: „La democraţi poate mai puţin. De ce zic aceasta? Pentru că în ultima perioadă avem în spaţiul public o persoană care tot prevesteşte că în fracţiunea liberal-democrată s-ar putea produce o scindare. Mă refer la Renato Usatîi, desigur. Urmează să vedem ce va fi până la urmă. Pe de altă parte, este Mihai Ghimpu care spune că nu va permite excluderea PLDM din alianţă. Iar domnul premier Streleţ a venit cu solicitarea de demisie a şefului CNA. Astăzi un alt deputat liberal-democrat a cerut examinarea petiţiilor protestatarilor. Deci, vedem că există disensiuni la nivel de declaraţii. Să vedem ce acţiuni vor urma.”

Vasile Botnaru

Europa Liberă: Acum, când puterea încearcă cu disperare să acrediteze ideea că a început un război împotriva corupţiei pe bune, dumneavoastră veniţi cu un infografic care diminuează valoarea acestei lupte. De fapt, o reduce la o rivalitate, mai întâi, după care transformată într-un război” dintre doi „Vlazi”. Nu cumva dumneavoastră încurajaţi o percepţie folclorică că nu va fi o combatere a corupţiei, aşa cum vrea Occidentul, cum vor europenii şi că lucrurile s-ar putea să rămână pe vechi?

Victoria Dumbravă: „În politică întotdeauna va exista lupta pentru putere. Că vrem noi sau nu vrem, acesta este scopul şi punctul culminant al oricărui actor politic, al oricărui partid politic – de a ajunge la putere. Că noi vrem să formăm o interpretare folclorică, aşa cum aţi spus dumneavoastră, nu. Ceea ce facem este doar să informăm publicul, să prezentăm cum au avut loc anumite evenimente, într-o ordine cronologică, dacă ne referim strict la subiectul de astăzi şi la infograficul pe care l-am dat. Mulţi poate au uitat ce a declarat acelaşi Marian Lupu în anul 2009 sau perioada interviurilor. Un interviu dat de Vlad Filat şi exact în aceeaşi zi un alt interviu dat de Vlad Plahotniuc apărute în două surse media diferite. Deci, sunt nuanţe şi detalii, pe care, dacă le pui cap în cap, îţi dai seama de anumite aspecte şi reuşeşti să-ţi pui semne de întrebare şi să cauţi răspuns. Şi aceasta vrem noi de la cetăţenii Republicii Moldova, de la vizitatorii site-ului nostru, să privească şi dincolo de declaraţii, să analizeze faptele, acţiunile actorilor politici, şi nu numai, şi astfel să-şi formeze concluzii ei, de sine stătător, informaţi din mai multe surse, analizând toate informaţiile. Pentru noi este importantă această rememorare, pentru că în baza ei publicul îşi poate formula concluziile şi îşi poate uneori chiar determina anumite acţiuni viitoare.”

Europa Liberă: Dacă aţi face doar portretul lui Vlad Plahotniuc, nu în raport cu Vlad Filat, dumneavoastră personal ce senzaţie aveţi? Vlad Plahotniuc se retrage sau este o mişcare tactică de retragere în umbră, ca să revină în forţă?

Victoria Dumbravă: „Mi-ar fi greu să dau un răspuns cert, dar pot să menţionez că de foarte multe ori deciziile de a se retrage din prim plan sau chiar din planul doi ale domnului Vlad Plahotniuc nu au venit în momente surprinzătoare. Momentul pe care îl alegea pentru a face aceste anunţuri erau grăitoare, spun eu, de exemplu, atunci când a decis, pentru prima oară, să plece din Parlament, se întâmpla în octombrie 2013, iar a doua oară, când la fel şi-a depus cererea de plecare, de demisie din Parlament, a fost imediat după învestirea guvernului Streleţ. Ori, în acea zi ştirea principală în toate sursele media era „Republica Moldova are un nou guvern” şi nu „Vlad Plahotniuc a plecat din Parlament”. Dacă anunţul acesta se făcea într-o cu totul altă zi, cu siguranţă, ştirea era numărul unu în buletinele de ştiri. Deci, aceste momente sunt alese într-un mod tactic. Ce va urma? Aceasta vom vedea cu toţii.”