Linkuri accesibilitate

Interceptările telefonice și „justiţia televizată”


Renato Usatîi la protestul din fața Parlamentului din 15 octombrie 2015
Renato Usatîi la protestul din fața Parlamentului din 15 octombrie 2015

Renato Usatîi a publicat convorbiri telefonice care par purtate de Ilan Șor cu Vlad Filat – procuratura îi face dosar pentru interceptări ilegale.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a dat publicității convorbiri telefonice care par purtate de Ilan Șor cu Vlad Filat. Printre altele, vocea atribuită lui Filat îi propune interlocutorului să „ajute financiar”, iar cea atribuită lui Șor vorbește despre aducerea în biroul lui Filat a unei sume de 20 de milioane de lei. Șor și anturajul lui Filat n-au confirmat autenticitatea convorbirilor, iar procuratura a anunțat că-i face dosar penal lui Usatîi pentru interceptări ilegale.

În una din înregistrările publicate de Renato Usatîi, liderul liberal democrat Vlad Filat i s-ar plânge lui Ilan Şor că nu mai are nici o influenţă şi că nu ştie ce i se poate întâmpla de pe o zi pe alta. „Nimeni deja nu mai controlează pe nimeni. Eu nu pot face nimic, sunt într-o astfel de situaţie. Aş pleca pentru câteva zile până aici nu se liniştesc apele. Pentru că aud tot felul de lucruri şi despre tine, şi despre mine Eu îţi jur: niciodată în viaţă nu m-am ciocnit de aşa ceva, ca să nu ştiu ce va fi mâine, ce va fi poimâine”, i-ar fi spus Filat lui Şor. Convorbirea ar fi avut loc pe 13 octombrie, cu două zile înainte de a fi reţinut Vlad Filat şi în ziua în care Ilan Şor, conform procurorilor, ar fi depus denunțul care a dus la arestarea fostului premier.

Deocamdată nu a fost confirmată autenticitatea acestor convorbiri. Nu este limpede nici cum le-a obţinut Renato Usatîi. El declara, ieri, la o emisiune tv că aceste convorbiri au fost interceptate prin intermediul unui program-spion, precizând că nu el s-a ocupat de interceptări.

„Există mai multe metode tehnice. Usatîi nu are dreptul să intercepteze. Vă rog, nu mă băgaţi în dosare penale. Usatîi nu interceptează pe nimeni.”

Usatîi a mai spus că deţine înregistrările telefonice şi ale altor politicieni, între care Vlad Plahotniuc, Valeriu Streleţ şi Mihai Ghimpu.

Procuratura Generală a anunţat că a pornit urmărirea penală pe faptul difuzării acestor înregistrări. „Urmează a fi stabilite circumstanțele colectării, deținerii și difuzării convorbirilor respective, precum și alte eventuale fapte infracționale”, se arată în comunicatul procuraturii.

Liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi a anunţat într-o postare video pe pagina sa de Facebook că a plecat pentru cel mult o zi la Moscova:

„Ca să nu se bucure mai mulţi procurori, poliţişti, unii conducători din alianţă care încă nu se află lângă Filat sunt nevoit să plec pentru o zi. Am de pregătit mai multe chestii importante, inclusiv să aranjez nişte filmuleţe care să fie publicate imediat dacă totuşi o să fie luată decizia ca să fiu arestat.”

Ca reacţie la publicarea acestor interceptări vicepreședintele PLDM Vadim Pristinciuc a declarat că „tot ce se întâmplă, înregistrările și graba au un singur scop - demonizarea și justiția televizată.”

O reacţie similară a fost formulată de avocaţii ex-premierului Vlad Filat cu referire la probele prezentate ieri de CNA şi procuratura Anticorupţie. Avocatul Igor Popa a cerut organelor de anchetă să înceteze imediat ceea ce a numit el „justiția televizată”. Avocatul mai notează că „a fost grav încălcat dreptul la apărare” a clientului său şi că i-a fost violată prezumţia nevinovăţiei. Procurorii au anunţat ieri că în urma perchezițiilor la domiciliul lui Filat s-au găsit acte care l-ar lega pe fostul premier de firme implicate direct în devalizarea celor trei bănci şi care ar confirma, în mare, denunțul lui Ilan Şor.

Amintim că Vlad Filat a fost şi în 2013 în centrul unui scandal al convorbirilor telefonice interceptate în dosarul pe numele fostul şef al fiscului Nicolae Vicol. S-a întâmplat în plină criză politică declanșată de retragerea PLDM din alianța de guvernare și de votarea acestora alături de opoziție pentru demiterea prim-vice spicherului democrat Vlad Plahotniuc. Ulterior, premierul Vlad Filat a fost demis de parlament pentru presupuse acte de corupţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG