Linkuri accesibilitate

„După decapitarea PLDM avem o alianţă majoritară de conjunctură”


Un punct de vedere săptămînal în dialog cu Igor Boțan.

Europa Liberă: După decapitarea spectaculoasă a fracţiunii PLDM din Parlament, ce fel de alianţă majoritară mai există? Cât de funcţională este? Şi, mai ales, ce îi mai poate ţine împreună pe membrii majorităţii de guvernare?

Igor Boţan: „După decapitarea Partidului Liberal Democrat, avem o alianţă majoritară de conjunctură. Toate componentele se tem de alegeri anticipate, deci, sunt forţate de circumstanţe să se țină…”

Europa Liberă: Adică şi mai departe sunt cu toţii într-un submarin din care nu au cum să iasă?

Igor Boţan: „Exact. Metafora este adecvată. Plus, nu pot merge în alegeri anticipate şi din alte considerente, nu au ce prezenta alegătorilor în afară de scandaluri de corupţie. Deci, sunt forţaţi de circumstanţe că mai rămână împreună, cel puţin o jumătate de an, chit că şi Constituţia nu permite dizolvarea Parlamentului în ultima jumătate de an de mandat al preşedintelui.

Acum, în această jumătate de an, vom fi martorii unor evoluţii spectaculoase. Au şi început – lupta pentru înclinarea simpatiilor Preşedinţiei prin demersul premierului Streleţ cu cererea de a-l demite pe directorul CNA. Dacă CNA în prezent este parte a guvernului, cred că Partidul Liberal Democrat şi premierul ar vrea să-şi pună un director care să contrabalanseze cumva structurile de forţă ale clanului Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Cum zic ucrainenii, якщо не з'їм, так понадкусюю”.

Igor Boţan: „Da, este adevărat. Şi această luptă s-a dat, noi ştim, începând cu 2011. A propos, despre déjà vu-ul domnul Filat. Domnul Filat ţine minte doar de déjà vu-urile care îl privesc personal, dar nu ţine minte de déjà vu-urile noastre, ale cetăţenilor – încăierarea pe care a început-o cu Plahotniuc şi Partidul Democrat la 20 octombrie 2011, după atacul raider, încăierarea de la 13 februarie 2013, atunci când a anunţat că ţara este în captivitate. Şi iată suntem la a treia fază a acestei încăierări, dar domnia sa deja este în arest preventiv.”

Europa Liberă: Mai este funcţional Parlamentul în aceste condiţii sau nu?

Igor Boţan: „Trebuie să ne amintim ce are de făcut acest Parlament.”

Europa Liberă: Să voteze bugetul, de exemplu.

Igor Boţan: „Acest Parlament trebuie să voteze bugetul, lucru care nu se va întâmpla, ştim cu certitudine. Acest Parlament are de implementat prevederile notelor informative ale ambasadorilor şi reprezentanţilor partenerilor de dezvoltare, lucru care nu se va întâmpla. Acest Parlament are un plan legislativ pe care l-a adoptat în luna iulie, legat de implementarea prevederilor Acordului de Asociere, lucru care nu se va întâmpla.”

Europa Liberă: Sau Procuratura, sau legea care îi priveşte pe fermieri.

Igor Boţan: „Un şir de lucruri, pe care această garnitură, în principiu, nu poate să le pornească, adică să le dea un curs normal şi să le soluţioneze.”

Europa Liberă: Bine, dar comuniştii, socialiştii spuneau că îşi vor da voturile pentru pachete de legi rezonabile, care fericesc poporul.

Igor Boţan: „Să le luăm pe rând. Comuniştii se tem ca dracul de tămâie de alegeri anticipate. Pentru că la alegerile anticipate, pur şi simplu, nu vor trece pragul electoral.”

Europa Liberă: Vor rămâne pulverizaţi, spune lumea.

Igor Boţan: „De aceea, comuniştii, aşa cum se spune, cred că este adevărat, se află în buzunarul clanului Partidului Democrat. În privinţa Partidului Socialiştilor, acum, în această situaţie, Partidului Socialiştilor îi convine un singur fel de manifestare, dură, faţă de celelalte patru componente.”

Europa Liberă: În speranţa că vor „smântâni oalele” la anticipate.

Igor Boţan: „Absolut corect. Dacă ne referim la cele patru formaţiuni care se tem de alegeri anticipate, vedem că sunt absolut incompatibile două dintre ele – liberalii şi comuniştii. Şi sunt în război nedeclarat liberal-democraţii şi democraţii. În această situaţie, de nevoie se află în acest Parlament, aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră, ca într-un submarin din care nu poţi evada, pur şi simplu. Şi cred că cea mai importantă luptă se va da acum în privinţa fracţiunii Partidului Liberal Democrat.

Cred că principalele forţe ale democraţilor vor fi îndreptate spre devorarea fracţiunii Partidului Liberal Democrat. Dacă această fracţiune rezistă, ne putem aştepta la lupte intestine dintre cele două clanuri în continuare. Dacă nu, cred că această fracţiune va fi devorată de către democraţi şi, probabil, de către liberali, o parte va trece la grupul Leancă şi astfel îşi va găsi obştescul sfârşit această fracţiune şi în general formaţiunea.”

Europa Liberă: Pentru alianţele de guvernare, a treia deja la număr, nu e ceva nou, mereu au fost ţinuţi grămadă de frică şi nu de dragoste reciprocă.

Igor Boţan: „Sunt lucruri absolut noi, inedite. În primul rând, această alianţă a pierdut totalmente încrederea cetăţenilor.”

Europa Liberă: Frica e cu atât mai mare.

Igor Boţan: „Da, cu atât mai mare. Și a pierdut totalmente încrederea partenerilor de dezvoltare. Deci, este, practic, un cadavru în descompunere. Şi acum cei care s-au angajat în această luptă politică în interiorul acestei alianţe trebuie să găsească variante pentru a ierna, în primul rând. Vrem nu vrem, va trebui să iernăm sub guvernarea acestei alianţe. Va fi un coşmar, probabil, dar cu atât mai rău pentru această alianţă, care nu a avut perspicacitatea să înceapă o luptă împotriva corupţiei, astfel încât cetăţenii chiar să creadă că e luptă împotriva corupţiei şi nu o manifestare de reglare a conturilor între clanuri.”

Europa Liberă: După ce populaţia va ieşi din iarnă, există alternative?

Igor Boţan: „Eu cred că există câteva variante. Una este legată de alegerea şefului statului. Şi aici ne dăm seama cu toţii că Partidul Liberal şi Mihai Ghimpu au fost atraşi într-o capcană cu aşa-zisul accept de a desfăşura un referendum. Toată lumea înţelege că un referendum în această situaţie va fi un vot de blam pentru această guvernare.”

Europa Liberă: Orice ar propune.

Igor Boţan: „Orice ar propune, este adevărat. Deci, cele patru fracţiuni din Parlament, care se tem ca dracul de tămâie de alegeri anticipate, vor trebui să ajungă la un compromis. Partidul Liberal şi Partidul Comuniştilor trebuie să voteze o candidatură comună pentru funcţia de preşedinte al ţării, lucru care este extrem de dificil. Dacă oricum Partidul Comuniştilor moare cu o moarte lentă, atunci pentru Partidul Liberal chiar este extrem de periculos să voteze aceeaşi candidatură împreună cu Partidul Comuniştilor. Va trebui să vedem pe cine vor identifica drept candidat. Al doilea lucru foarte important pentru acest Parlament, l-am menţionat deja, – votarea bugetului. Ce buget vor vota ei, care va fi politica bugetar fiscală pentru anul viitor? Nimeni nu ştie ce se va întâmpla.”

Europa Liberă: Pe teren de nisip e greu să votezi un buget.

Igor Boţan: „E foarte greu. Şi încă o problemă extrem de importantă – repararea relaţiilor cu organizaţiile finanţatoare internaţionale, care vor pune nişte condiţii extraordinar de dure. Dacă Partidul Democrat, cu, să-i zicem aşa, păpuşarul, care trage sforile va putea, prin metodele pe care le cunoaştem cu toţii, prin metode pe care le-a aplicat recent împotriva lui Vlad Filat, cred că au dosare şi pentru foarte mulţi membri ai fracţiunii Partidului Liberal Democrat, pentru a-i cuminţi şi a-i ţine într-o albie convenientă păpuşarului.”

Europa Liberă: Dar, de formă, ar trebui să scotă şi un dosar de la democraţi.

Igor Boţan: „Puţin probabil. Am văzut declaraţiile lui Marian Lupu care a afirmat că aşa cum procedează Vlad Filat, aşa procedează şi democraţii. Pur şi simplu, democraţii ascund aceste lucruri mult mai eficient şi abil. De aceea, acum este o singură ţintă, care va deveni, probabil, ţap ispăşitor. Trebuie să ne aşteptăm la metode de guvernare mult mai aspre, adică cred că libertăţile cetăţeneşti vor fi puse la bătaie pentru menţinerea acestui cadavru politic în descompunere, care se numeşte Alianţa pentru Integrare Europeană - 3. Îmi pare foarte rău să spun acest lucru, pentru că însăşi denumirea profanează un deziderat împărţit de mai mult de jumătate din cetăţenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Vă aşteptaţi că liderii Platformei „DA” vor fi luaţi în colimator?

Igor Boţan: „Eu nu pot să spun dacă vor fi luaţi în colimator. Eu ştiu doar că Platforma „DA” este echidistantă faţă de aceste clanuri, care acum s-au angajat într-o luptă furibundă.”

Europa Liberă: Dar când aţi spus de libertate, simbolul libertăţii astăzi e Platforma.

Igor Boţan: „Da. Eu cred se vor încerca presiuni pentru a dispersa protestatarii, pentru a nu admite manifestarea spiritului protestatar în continuare. Pentru că spiritul protestatar poate fi direcţionat acum în a contribui la organizarea alegerilor anticipate. Nu există altă soluţie.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG