Linkuri accesibilitate

„Oamenii nu se lasă, ies la protest, că altfel nu-i nici o ieșire din situație”


În fața Parlamentului, 15 octombrie 2015
În fața Parlamentului, 15 octombrie 2015

Ce se întâmplă în cele două tabere de protestatarii din centrul Chișinăului?

Unul din liderii Platformei Civice pentru Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a anunțat azi că pe data de 1 noiembrie ar urma să fie constituit grupul pentru inițierea unui referendum la care cetățenii să se expună despre modalitatea de alegere a șefului statului. Acțiunile de protest vor continua până când „Republica Moldova va fi scoasă din captivitate” spun membrii mișcării. Astăzi, manifestanții din Piața Marii Adunări Naționale au mers într-un marș de protest până la sediul Comisiei Electorale Centrale.

În drum spre sediul Comisiei Electorale Centrale cele câteva zeci de persoane care au participat la acțiune au scandat lozinci anti guvernare, cerând de asemenea demisia procurorului general și a președintelui CEC, Iurie Ciocan. Manifestanții au mers azi să-i ceară socoteală în cazul revocării lui Ștefan Urâtu din funcția de vicepreședinte al comisiei. La ultimul miting de amploare al platformei „DA”, Ștefan Urâtu a pus la îndoială corectitudinea ultimelor două scrutine. Inga Grigoriu, activistă în cadrul platformei consideră ilegală demiterea lui Urâtu:

„Noi credem că trebuia să fie organizat mai întâi un consiliu la care să se analizeze declarațiile făcute și apoi să se vadă dacă într-adevăr merită demisia. Altfel, noi cetățenii nu o să putem să încurajăm ceilalți funcționari care sunt în sistem, dacă nu le suntem alături.”

La doar câteva minute după startul acțiunii, președintele CEC, Iurie Ciocan a ieșit să vorbească cu protestatarii. Acesta a respins toate acuzațiile de fraudare a alegerilor locale și a ținut să explice motivele care au stat la baza revocării din funcție a lui Ștefan Urâtu:

„Nu a fost problema în ceea ce a spus dumnealui, problema e în felul cum a spus. Dumnealui, în calitate de funcționar electoral nu are dreptul să participe la mitinguri, întruniri unde sunt revendicări de ordin politic, nu are voie. Acesta este statutul lui, noi suntem numai nouă oameni de aceștia în toată Republica.”

Stau de vorbă cu unul din manifestanți care s-a prezentat Vladimir Racu. El spune că după o lună de protest, cetățenii nu-și pot trece în cont nici o victorie. Asta însă nu-i sperie , ci din contra îi motivează să rămână în continuare în stradă, spune protestatarul:

„Noi am cerut să se întoarcă miliardul înapoi și să fie pedepsite persoanele care au furat. Crezându-se că totul va merge, l-au luat pe unul pentru mită, dar nu pentru furt.”

Europa Liberă: Mai departe, pe ce cale vor merge protestatarii?

„Vor cere până la urmă și vom sta până nu-i vom cuceri, noi vrem să-i cucerim prin pace.”

Europa Liberă: Presiunea cetățenilor n-a scăzut între timp din intensitate?

„Nu pot oamenii să cedeze când le-au furat un miliard. I-au făcut săraci, ei pe zi ce trece sărăcesc mai tare.”

„E timpul urât dar rezistăm, noi insistăm pe toate revendicările pe care ni le-am pus în plan.”

În cealaltă tabără a protestatarilor, susținători ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Nostru condus de Renato Usatâi, unii manifestanții sunt convinși că arestul preventiv al fostului premier Vlad Filat este un semn că guvernanții au tras cu urechea la revendicările lor.

Totuși, cei mai mulți sunt sceptici că se va ajunge până la demisia întregii conduceri a Republicii Moldova și pedepsirea celor care au admis jaful din sistemul bancar. Este și cazul Elenei Ghiorghiță din Călărași. Zilnic aceasta vine la Chișinău pentru proceduri medicale și apoi se alătură protestatarilor din fața clădirii Parlamentului:

„Ei nu vor să se ducă, locurile lor sunt moi, bune, bine plătite, mai fură din când în când și clar lucru că nu se dau duși. Au văzut că oamenii nu se lasă, într-adevăr ies la protest și cred că s-au apucat de lucru, că altfel nu-i nici o ieșire din situație. Și asta că domnul Filat nu-i vinovat, eu nu cred. Și în plus, aici sunt implicați și mai mulți, nu numai el.”

„Cel puțin, acei care până acum au avut justiția în mâinile lor o nimerit sub dânsa. Cei care conduc au început să se uite la ceea ce spun oamenii. Totul depinde de poporul moldovenesc. Dacă poporul moldovenesc își ia soarta în mâinile lui și socoate că el trebuie s-o hotărască, atunci succes vom avea numaidecât.”

Europa Liberă: Vin frigurile, cât timp mai pot rezista protestatarii în stradă?

„De 25 de ani stăm în frig și în sărăcie, nu mai contează.”

Europa Liberă: În următoarele zile, ce acțiuni planifică protestatarii de aici?

„Nu pot să vă spun, nu cunosc. Noi avem încredere în omul care stă în fruntea noastră.”

Deocamdată, indiferent de convingeri și preferințe geopolitice, protestatarii care au răspuns la chemările platformei „DA”, la fel și cei din tabăra lui Igor Dodon și a lui Renato Usatîi, se arată hotărâți să continue acțiunile de protest. Dovadă, spun unii, sunt și sobele improvizate din orășelele cu corturi, semn că nici temperaturile scăzute anunțate de meteorologi nu-i sperie.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG