Linkuri accesibilitate

Valentin Dediu: „Interceptările telefonice pot fi efectuate prin sateliţi, la sute de kilometri şi destul de curat...”


©Shutterstock
©Shutterstock

În dialog cu fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate din R. Moldova, despre interceptări telefonice și jocuri politice.

Europa Liberă: Ce zice legislația și ce se întâmplă în practică în Republica Moldova, când e vorba despre interceptarea convorbirilor telefonice?

Valentin Dediu: „De la 2009 încoace legislația Republicii Moldova în ceea ce ține de interceptarea convorbirilor telefonice a suferit modificări.”

Europa Liberă: Modificările s-au făcut întru binele cetățeanului, întru binele statului?

Valentin Dediu
Valentin Dediu

Valentin Dediu: „O parte din modificări s-au făcut pentru binele cetățeanului, s-a asigurat securizarea acestor interceptări și nu se permite de interceptat fără consimțământul judecătorului de instrucțiune. Însă s-au făcut și niște lucruri care nu corespund necesităților zilei de azi, în combaterea crimelor ce afectează securitatea statului. Printr-un ordin al procurorului s-a exclus din lege dreptul instituțiilor ce efectuează operațiuni de prevenire, s-a exclus posibilitatea interceptării în afara unui dosar penal. Aceasta este o împiedicare, o îngrădire a posibilităților de a intercepta, în cazuri de bănuieli de acte de teroare, fiindcă nu putem, având numai informația primară, să pornim dosar penal pe act de teroare, act de trafic de droguri ș.a.m.d. Și iată aceasta este o încălcare. Însă restul prevederilor din legislație sunt foarte bune. Este imposibil de interceptat, fără încheierea judecătorului de instrucțiune și fără acordul procurorului. Mai mult ca atât, s-au luat toate măsurile ca interceptările să fie efectuate printr-o singură ferestruică, printr-un singur organ al ocrotirii normelor de drept. Acesta este Serviciul de Informații și Securitate și nemijlocit Direcția tehnică. Însă totuși se confundă unele lucruri. Se spune că Serviciul de Informații și Securitate efectuează interceptările. Nu este corect.”

Europa Liberă: Așa se zicea, că este unica entitate care poate intercepta convorbirile telefonice.

Valentin Dediu: „Este unica entitate care deține tehnică specială de interceptare și asigură tehnic interceptarea convorbirilor telefonice. Aceasta e cea mai corectă formulă. Fiindcă restul interceptărilor le efectuează ofițerii de la CNA, de la Procuratură, Ministerul de Interne, care emit un document, primesc aprobarea de la procuror, se duc la judecătorul de instrucțiune și primesc de acolo dreptul. Însă documentul acesta vine la Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul de Informații și Securitate numai asigură tehnic, el dă semnalul de interceptare către aceste instituții.”

Europa Liberă: Dacă e să-l credem că pe domnul Renato Usatîi, el a spus că tehnica din dotarea SIS e demult depășită, pentru că unele persoane ar avea tehnică mult mai modernizată.

Valentin Dediu: „Este bine când persoanele care sunt în sfadă cu legea cred așa. Nu este benefic să cunoască toate persoanele capacitățile unor instituții. E mai bine când spun că serviciul nu prea este dotat, însă el nu are dreptate. Eu confirm că Serviciul de Informații și Securitate are cea mai performantă tehnică care asigură toate instituțiile de drept din Republica Moldova. Și este posibilitate și mai mult. Însă statul trebuie să aibă grijă de serviciile sale speciale. Statul trebuie să le doteze cu cele mai performante tehnici.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că statul nu a acordat suficientă atenție instituției la capitolul dotare…

Valentin Dediu: „Absolut. Dacă era dotat serviciul cu tehnică specială, necesară depistării altor tehnici utilizate ilegal în republică, astăzi nu aveam noi aceste difuzări sau aceste înscrieri care sunt, la părerea mea, efectuate ilegal în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Eu am o bănuială că aceste convorbiri telefonice interceptate ar putea să fi ajuns la domnul Usatîi tot de la instituţiile statului.

Valentin Dediu: „Cu părere de rău, în ultimul timp, am fixat şi aceste momente. Dacă vorbim de instituţii, sunt Serviciul de Informaţii şi Securitate, Centrul Naţional Anticorupţie, este Ministerul de Interne, este Procuratura şi o parte din vamă care au dreptul pentru unele activităţi operative de investigaţie. Şi ceea ce ţine de Serviciul de Informaţii şi Securitate, eu spun cu fermitate, este o strictă evidenţă a acestor înregistrări, descifrări şi toate documentele sunt transmise numai contra semnătură. Ceea ce ţine de alte instituţii, noi am fixat nu o dată că aceste documente nu sunt de strictă evidenţă, ceea ce este o încălcare flagrantă a Legii cu privire la secretul de stat, dat fiind faptul că toate activităţile operative de investigaţie, chiar şi în cadrul dosarului penal, constituie secret de stat.”

Europa Liberă: Contează pentru cineva dacă o instituţie autorizată a avut iresponsabilitatea să lase pe cineva să preia nişte materiale secrete, până la urmă? Pentru că sunt secrete.

Valentin Dediu: „Contează foarte mult. Şi practica aceasta de a publica, de a aduce la cunoştinţa populaţiei unele discuţii, chiar şi efectuate în cadrul dosarelor penale, nu este cea mai bună practică folosită la noi în republică. Unii doresc să arate că „uite, probele noastre sunt”, dar uită de partea a doua – păstrarea secretului în dosarul penal, păstrarea secretului de stat.”

Europa Liberă: Faptul că se dau publicităţii aceste convorbiri telefonice ajută dosarului sau din contra, ar putea să încurce?

Valentin Dediu: „În unele cazuri ajută; în unele cazuri încurcă. Dar încurcă mai mult că alte persoane, care au auzit şi nu sunt chiar cei mai cinstiţi, au grijă ca pe viitor să fie atenţi, să nu discute la telefon problemele lor de afaceri sau de altceva. Cu părere de rău, şi la nivelul înalt din Republica Moldova se ignoră necesitatea de a discuta problemele statului, problemele ce ţin de activitate, de dirijare a statului să se discute pe canale închise. Noi avem aşa tehnică, este disponibilă, la toţi demnitarii de stat există aceste telefoane, însă, cu părere de rău, cineva le-a insuflat faptul că aceste telefoane sunt interceptate de Serviciul de Informaţii şi Securitate şi ei ignoră toate restricţiile care sunt impuse, şi vorbesc la telefonul deschis. Pericolul mare este pentru toată populaţia să vorbească la telefonul deschis, dar în special pentru primele persoane din stat este acest pericol din motiv că există foarte multă tehnică care este comercializată de unele firme neimportante din lume, firme care sunt constituite numai pentru a face bani, şi ele nu sunt înregistrate la anumite instituţii de stat. Fiindcă firmele serioase respectă restricţiile să nu fie comercializată această tehnică decât instituţiilor abilitate să efectueze aceste măsuri. Cu părere de rău, la noi în republică au venit firme şi au propus, şi este posibil, eu nu spun că sunt convins de acest fapt, dar presupun că există tehnică pentru interceptare a trei-patru telefoane mobile. Adică oriunde s-ar afla persoana cu această tehnică, cu un computer, aflându-te la o anumită distanţă, poţi intercepta discuţiile acestei persoane cu altele.”

Europa Liberă: Domnule Dediu, faptul că aceste interceptări telefonice au devenit publice ar putea duce la aceea că nu vor mai fi acceptate drept probe în dosar?

Valentin Dediu: „Ar fi bine să fie aşa. Fiindcă aceasta este o încălcare a procedurii de obţinere a probelor. Este foarte corect pusă întrebarea şi cred că procurorii vor avea în vedere. Dacă nu procurorii, eu cred că avocaţii numaidecât vor invoca aceasta. Fiindcă probe în dosarul penal pot fi numai acele interceptări care au fost efectuate în cadrul procedurii penale.”

Europa Liberă: Unii spun că s-au aruncat aceste probe, aceste înregistrări ale convorbirilor telefonice de dragul unor interese politice.

Valentin Dediu: „Corect. Fiindcă cineva are euforia acum de câştig, de victorie şi a aruncat aceste interceptări. Persoana, care a efectuat acest lucru, la un post de televiziune din Republica Moldova chiar a recunoscut că are posibilitatea să efectueze. Cred că nu el, mai sunt persoane. Şi referindu-ne la acest caz particular, aş spune că Renato Usatîi trebuie să fie numaidecât adus în faţa procurorului.”

Europa Liberă: Am înţeles că Procuratura Generală s-a autosesizat şi a pornit urmărirea penală pe faptul difuzării înregistrării convorbirilor de către Renato Usatîi.

Valentin Dediu: „Da, aşa este. Am citit şi eu, aşteptăm numai oficial să fie.”

Europa Liberă: Domnul Renato Usatîi a şi reacţionat. A spus că regimul este în panică şi pe numele lui continuă să se fabrice dosare penale.

Valentin Dediu: „El spune aşa cum vrea să fie. Dar ar fi fost dosare penale, eu cred că astăzi Renato Usatîi nu era în libertate şi nu era lider pe stradă.”

Europa Liberă: Domnule Dediu, s-a anunţat că ar avea 18 capete de acuzaţie, încă în timpul campaniei electorale. De aceasta și lumea se întreabă ce se întâmplă în statul acesta, se recunoaşte că a intrat în captivitate Republica Moldova?

Valentin Dediu: „Da, se recunoaşte. Şi sunt exemple pe care putem să le dăm că este în captivitate. Nu aş spune că toată republica, dar anumite instituţii importante din stat sunt în captivitate. Şi al doilea moment, ceea ce ţine de interceptarea aceasta şi de descifrările care au fost difuzate. Aici pot fi câteva versiuni. Nu ştiu dacă a fost dosar în cadrul dosarului penal pe Shor sau pe Filat, dar nu a fost dosar penal pornit împotriva domnului Filat, dar aceste interceptări puteau fi efectuate de o anumită instituţie din Republica Moldova şi de acolo s-a scurs informaţia, cum s-a făcut, printre altele, şi în alte cazuri. Este o practică foarte rea că nu s-a dus până la sfârşit investigaţia cum au apărut. Noi ţinem minte o scurgere de informaţie de acest fel, care a servit la demiterea prim-ministrului Filat, cu toate că nu am văzut acolo mare influenţă.”

Europa Liberă: S-a zic că totuşi a fost abuz de putere, atunci când domnul Filat i-ar fi indicat domnului Vicol, când deţinea funcţia de şef al Serviciului Fiscal.

Valentin Dediu: „Dar cine totuşi a scos în public vocile?”

Europa Liberă: Şi de ce nu avem răspuns până astăzi? Pentru că au trecut mai mult de doi ani.

Valentin Dediu: „Cineva nu este interesat ca această informaţie să fie scoasă.”

Europa Liberă: Dar cineva în statul acesta trebuie să fie interesat? Şi acest cineva se numeşte „instituţiile statului”.

Valentin Dediu: „Aşa este. Corect este. Dar este şi politicul care influenţează deciziile în aceste instituţii.”

Europa Liberă: Dar admiteţi că domnul Shor ştia că se înregistrează aceste convorbiri?

Valentin Dediu: „Posibil, da. În special ultima etapă, în octombrie, după ce a făcut denunţul, posibil, el ştia. Eu cred că el îşi dădea seama sau putea presupune chiar din momentul când a fost adus prima oară la CNA. Însă referindu-ne la Usatîi, este şi altă problemă, el spune că a utilizat tehnologii performante. Nu este chiar aşa, nu se mai poate de interceptat cu anumite programe infiltrate, viruşi ş.a.m.d. Dacă este aşa, atunci se aude numai o parte din convorbire. Este un alt pericol, un pericol că în republică la noi există tehnică performantă care, corect a spus dumnealui, de 300 de euro, dar există până la 300 de mii de euro un computer care la o anumită distanţă poate să intercepteze. Dacă există această tehnică în Republica Moldova, atunci trebuie să vedem conexiunea domnului Usatîi cu cineva care ar putea executa aceste măsuri.”

Europa Liberă: Şi acel cineva totuşi este un politician, o instituţie de stat.

Valentin Dediu: „Sau echipa lui din exterior venită. Sau din exterior anumite servicii speciale care au posibilitatea să efectueze acest lucru. Cunoaştem bine că dotarea serviciilor speciale din Transnistria este la nivelul cel mai înalt efectuată de către Federaţia Rusă. Şi cunoaştem destul de bine că interceptările telefonice pot fi efectuate prin sateliţi, cu tehnică specială care este în altă localitate, la sute de kilometri şi se interceptează destul, destul de curat. Dar aceste interceptări au nimerit în mâna lui Usatîi. Este bine că Procuratura a pornit acest dosar penal. Şi trebuie să ducă până la sfârşit aceste investigaţii.”

Europa Liberă: Acum mă întreb dacă aceste convorbiri telefonice interceptate şi înregistrate pot intimida pe cineva?

Valentin Dediu: „Evident. Populaţia este în panică, este nemulţumită de acest fapt şi se întreabă.”

Europa Liberă: Sunt violate nişte drepturi.

Valentin Dediu: „Sunt violate drepturi. Aceste drepturi violate în Moldova nu sunt documentate la nivelul potrivit. Dar mai mult ca atât, eu sunt parte a unui proces de judecată, când în 2009 am fost ilegal interceptat eu şi o parte dintre ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate. Ştiţi cât a durat dosarul în judecată? Exact doi ani într-o instanţă şi pe urmă încă doi ani în altă instanţă. A primit, conform legislaţiei, o sentinţă de doi ani pentru abuz şi trei ani pentru altceva, ca instanţa superioară să anuleze toate acestea. Iată acesta este rezultatul pedepsei persoanelor care au intimidat dreptul la libera exprimare şi circulaţie în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Dediu, ne amintim anul 2013, au mai fost timpuri când liderii alianţei de guvernare s-au certat ca la uşa cortului pentru a-şi demonstra unul altuia cine este cel mai puternic. Dacă se aplică aceste metode de şantaj asupra actului guvernării, unde a ajuns Republica Moldova?

Valentin Dediu: „Este trist faptul că liderii partidelor utilizează aceste metode de relaţii între ei. A spus cineva că şantajul niciodată nu a dus la lucruri constructive, se poate de obţinut unele succese numai temporar. Dar dacă punem în capul mesei interesele populaţiei, interesele ţării, atunci trebuie de lucrat prin consens, trebuie de găsit soluţii. Și fără şantaj.”

Europa Liberă: Stau şi mă întreb ce cred alte state despre tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova?

Valentin Dediu: „Multe state au trecut prin aceasta. Partenerii noştri europeni au mers în întâmpinare, posibil, au mai închis ochii la unele lucruri, crezând, sperând că totuşi se va opri, se va stabiliza situaţia, furtuna din republică se va linişti. Cu părere de rău, metodele acestea de şantaj au mers până la capăt.”

Europa Liberă: Şi care va fi finalitatea acestei situaţii?

Valentin Dediu: „Finalitatea eu o văd numai în dispariţia, retragerea de pe scena politică a acestor persoane care se ocupau de acest lucru şi apariţia altor lideri. Am văzut că unele persoane deja se mai retrag din politică. Este bine, poate. Și apariția altor persoane, eu cred că se vor găsi lideri în toate partidele care sunt pro-europene, se vor găsi lideri care vor duce valorile democratice mai departe, care nu sunt afectaţi de anumite probleme, de şantaj. Sper foarte mult. În alte condiţii, noi ne întoarcem înapoi.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră, când vorbiţi la telefon, vă trece măcar prin minte că aţi putea fi ascultat?

Valentin Dediu: „Îmi trece prin minte. Numaidecât mă gândesc că pot fi ascultat şi folosesc sfatul unei persoane influente din Republica Moldova, care la timpul său a spus: «Dacă vrei să nu fii ascultat la telefon – nu vorbi la telefon».”

XS
SM
MD
LG