Radio Citizen

O muzică pentru după miezul nopții și pentru nevroticii urbani.

Germania a fost dintodeauna o excelentă sursă de artiști, muzicieni și producători care fac muzică bazată pe samples, acele mostre sonore amestecate savant în toate combinațiile posibile cu ajutorul unui computer numic chiar așa - sampler.

E o muzică electronică, în primul rînd, din cauza instrumentului digital de care am pomenit, dar care folosește și instrumente reale (era cît pe ce să spun organice, bio, pentru că unele din aceste instrumente sînt construite din lemn...).

Electronic aici este însă un atribut înșelător, pentru că se referă la sursa sunetului, dar nu și la consistența și forma acestuia (care pot fi orice: jazz, dub, soul, funk, hip-hop și multe altele).

Au fost - prin anii 1990 - Jazzanova, Trüby Trio, Kruder & Dorfmeister (care tehnic sînt austrieci, dar și-au răspândit muzica prin intermediul caselor de discuri germane).

Cea mai vestită dintre aceste case de discuri e Sonar Kollektiv, și la Sonar Kollektiv a apărut în 25 septembrie 2015 albumul „The Night & The City”, al trupei Radio Citizen.

Proiectul Radio Citizen îi aparține lui Niko Schabel, compozitor, producător, aranjor și multi-instrumentist (cântă la claviaturi, instrumente de suflat și percuție) iar albumul de care vorbim conține un amestec exploziv, spun unii cronicari muzicali, de elemente organice aranjate, cum spuneam, electronic - percuție latină, afrobeat, ethno-jazz, bossa-nova, hip-hop, și voci foarte speciale.

Noi ascultăm acum piesa „Radio Days”, a cărei partitură vocală îi aparține lui Natalie Greffel.

O muzică pentru după miezul nopții și pentru nevroticii urbani, cu mult groove, spune cineva de la Sonar Kollektiv.

Chiar așa.