Grecii rău-platnici, cărora li se taie peste iarnă gazul, sau curentul electric, sau și una și alta, primesc uneori ca mesaj consolator faptul că iernile lor sunt blânde… La urma urmei, Platon scrie că Socrate umbla și iarna desculț.
Cu toate astea, rămâne un fapt indiscutabil că în Uniunea Europeană programele sociale destinate săracilor diferă foarte mult de la o țară la alta. Astfel, regatul Belgiei, această federație actualmente cu un guvern foarte de dreapta, are câteva din cele mai solide programe sociale din Europa. La fel și Olanda vecină, tot un regat, la fel și Franța republicană.
In aceste țări, este interzisă tăierea curentului electric pe timpul iernii, alfel zis de pe 1 noiembrie până în martie. La fel, tăierea apei neplatnicilor este tot interzisă de lege. Săracii pot merge la serviciile sociale ale localității în care trăiesc, iar acestea iau legătura cu compania de apă pentru a plăti o parte a datoriei și a reeșalona restul. Accesul la apă este considerat un drept uman elementar.
Chiar și în vremuri normale, altfel zis în afara timpului de iarnă, curentul în general nu se taie, ci compania de electricitate primește dreptul de a instala un limitator de energie: un dispozitiv care limitează intensitatea și permite doar folosirea unuia sau două aparate electrice in același timp.
Tot așa, în țările acestea, Franța sau Belgia, nimeni nu poate fi dat afară din locuință în timpul iernii. Legea interzice expulzările în lunile reci, iar asta se aplică și proprietarilor privați. Indiferent că e vorba de o locuință socială sau de un apartament luat cu chirie de la o persoană privată, din noiembrie până în martie nimeni nu poate fi expulzat din locuință, chiar dacă locatarii nu își plătesc chiriile.
Și, venind vorba de chirii, chiar și aici legea limitează măruntul procent cu care acestea pot crește, anual, pe durata contractului. In Franța, e drept, legea nu a fost introdusă decât anul acesta, punând capăt speculațiilor care goleau portofelul locuitorilor marilor orașe, în special în Paris, dar în Belgia, Olanda, sau în țările scandinave, creșterea chiriilor a fost întotdeauna indexată, altfel zis: coordonată cu inflația.
Din aceeași perspectivă a ajutorării celor săraci pe timp de criză s-a introdus, în mai multe țări ale Europei occidentale, obligativitatea pentru marile magazine alimentare, supermarket-uri, de a nu mai distruge alimentele nevândute, ci de a le dona unor cantine ale săracilor, bănci de alimente unde aceștia pot veni să se hrănească gratis, la prânz și seara.
În general, rămâne un paradox faptul că protecția socialã este mai puternică în vestul capitalist al Europei, decât în estul fost-comunist, unde solidaritatea socială a fost înlocuită, mai peste tot, de un individualism nepăsător.
-----------
În Republica Moldova categoriile vulnerabile care nu pot plăti lunar facturile nu beneficiază de un tratament mai indulgent. În cazul neachitării la timp a serviciilor intervin penalităţi: întreruperea furnizării serviciului, încasarea silită a datoriei prin sechestrarea bunurilor. Acumularea datoriilor e posibilă doar la câteva servicii, cum ar fi livrările de apă şi căldura. Şi asta pentru că debranșările individuale sunt imposibile, in condițiile în care de la tăierea țevilor ar suferi blocuri întregi de apartamente, iar in interiorul apartamentelor caloriferele nu sunt dotate cu robinete care ar distribui selectiv căldura. Consumatorul insolvabil are posibilitatea sa ceara reeşalonarea plăţilor, achitând în rate datoriile acumulate. În fiecare an numărul datornicilor, numiţi şi rău-platnici este în creşte. Un mecanism de subvenţionare încrucişată, cum îl numesc unii experţi, este aplicat doar la calcularea tarifelor la gaze. Consumatorii casnici care au un consum lunar de până la 30 de metri cubi achită un tarif mai mic, faţă de cei cu consum mai mare, diferenţa însă nu e foarte semnificativă - 30 de bani la metru cub.
Odată cu demararea sezonului de încălzire, an de an, primăriile pot veni în ajutorul familiilor sărace. De regulă sunt compensate câte 40 la sută din plăţile lunare pentru agentul termic şi apa caldă persoanelor cu venituri mici, în medie sub 2000-2500 de lei. Beneficiază de ajutor şi persoanele care procură cărbune sau lemne pentru încălzire.
Odată cu majorarea tarifelor la gaze şi curent electric Guvernul a promis că va acorda familiilor vulnerabile compensații. Doar că începând cu 2012 executivul nu mai acordă compensații nominale, adică direcționate.
Compensaţiile promise de Guvern vor fi incluse în ajutorul social pentru perioada rece a anului după majorarea acestuia. Acest ajutor destinat familiilor sărace constituie în prezent 250 de lei şi se acordă lunar pe durata a cinci luni noiembrie-martie. Ministerul Muncii a propus majorarea acestui ajutor cu 65 de lei. Propunerea urmează să fie aprobată în guvern şi parlament, spune Oleg Barcari şef de direcţie în cadrul Ministerului:
„Înțelegem că nu este mult, dar este oarecum un suport probabil destul de semnificativ pentru familiile defavorizate.”
Suplimentar la ajutor pentru perioada rece a anului, familiile cu venituri mici beneficiază şi de ajutor social. Acesta se formează din diferenţa între venitul lunar minim garantat de stat şi venitul familiei. În medie constituie peste 700 de lei. Ministerul Muncii a propus majorarea nivelului venitului minismi garantat de la 765 la 900 de lei. Dacă parlamentul va aproba propunerea, mai multe familii vor putea solicita ajutor social, inclusiv cel pentru perioada rece a anului, spune Oleg Barcari:
„Asta înseamnă că, pentru beneficiarii existenţi cutumul. Pentru categoriile care nu s-au încadrat, care se aflau la un venit mai mare decât 765 de lei, adică erau în jurul acestei sume, ei se vor încadra în cadrul acestei prestaţii. Se vor încadra şi mai multe familii şi în ajutorul pentru perioada rece a anului.”
În primele nouă luni ale acestui an peste 62 de mii de familii au beneficiat de cel puţin de o plată din cadrul ajutorului social. De ajutor pentru perioada rece a anului beneficiază în prezent peste 133 de mii de familii.