După atentate: incertitudini, Franța cere sprijinul UE

Patrule militare în fața Parlamentului European de la Bruxelles, 17 noiembrie 2015

Anchetele continuă în paralel și în comun, în Franța și Belgia, fiind limpede acum că atentatele au fost planificate și pregătite în Bruxelles, de unde proveneau și armele și cele două vehicule folosite in atacuri.


In Bruxelles a fost anulat, luni seara, meciul de fotbal Belgia-Spania, în urma ridicării nivelului de alertă. Militarii erau deja prezenți pe străzile din Bruxelles, încă de la începutul anului, de la precedentele atentate din Paris, păzind în permanență instituțiile europene și ambasadele occidentale, însă ministrul belgian al apărării Steven Vandeput a anunțat sporirea începând de astăzi a efectivelor militare pe străzi.

Principalul suspect, Salah Abdeslam, singurul supraviețuitor al comandourilor de la Paris, care se ascunde probabil în Belgia, încă nu a fost găsit, în ciuda masivelor operațiuni de poliție din cartierul Molenbeek din Bruxelles. In schimb, poliția belgiană a reușit să îl aresteze pe șoferul automobilului care l-a adus pe Abdeslam de la Paris in noaptea de vineri, după atentate.

Abdeslam Salah și Abdelhamid Abaaoud

In Franța, cinci din cei opt teroriști morți au fost identificați, cu toții - cetățeni francezi care la un moment dat au trecut prin Siria, revenind in Franța cu documentele lor personale.

Incertitudini rămân în legătură cu autenticitatea pașaportului sirian găsit la unul din cei opt kamikaze morți, în schimb amprentele par a corespunde unui refugiat sirian care a fost înregistrat în Grecia în octombrie. In paralel, poliția din Serbia a arestat un refugiat purtând un nume identic cu cel din pașaportul găsit în Paris: Ahmad Al Mohammad.

Un element care pune în încurcătură autoritățile franceze este faptul că Turcia afirmă că ar fi avertizat Franța în legătură cu pericolul potenţial pus de unul din făptașii decedați… încă din 2010.

In sfârșit, tot astăzi ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian a cerut țărilor din Uniunea Europeană să sprijine operațiunile militare ale Franței în străinătate și lupta cu extremiștii organizației Statului Islamic.

Jean-Yves Le Drian

„Franța nu poate acționa singură pe toate aceste scene” a declarat Le Drian la o întâlnire a miniștrilor apărării din UE care a avut loc la Bruxelles.

Le Drian a invocat articolul 42.7 din tratatele europene privind solidaritatea țărilor membre în caz de atac.

După atacurile teroriste de vineri de la Paris, soldate cu cel puțin 129 de morți, s-a așteptat ca Franța să invoce articolul 5 din tratatul NATO, prin care țările membre se angajează să sprijine un stat membru aflat sub atac. Până acum Parisul nu a apelat la acest articol așa cum au făcut Statele Unite după atacurile teroriste din septembrie 2001.

Articolul 42.7 din tratatele europene spune că că țările membre sunt obligate să acorde tot sprijinul și ajutorul de care sunt capabile altui stat membru, când acesta a fost ținta unei „agresiuni armate”. Or aceasta este interpretarea președintelui francez François Hollande care a declarat de mai multe ori că „Franța a fost atacată de o armată de teroriști”.